Hlavní obsah

Nejúčinnější metoda na plísně nehtů

Právo, Petr Veselý

Pozoruhodnou účinnost má nový způsob léčby plísní na nehtech. Bude zřejmě zajímat všechny lidi, kteří se jich nemohou zbavit nebo kterým se plísně vytrvale vracejí. Novinka spočívá v kombinování dvou dosavadních druhů léčby.

Článek

Tím prvním, standardním způsobem je léčba místní. Nehty se při ní natírají protiplísňovými vodičkami, krémy nebo lakem. Ten se ukázal nejúčinnější. Na nehet se aplikuje jednou za týden.

Když zaschne, vznikne na nehtu jakási zásoba účinné látky, která se do něj postupně uvolňuje a proniká jím. Vysoká koncentrace účinné látky zastavuje růst plísní a kvasinek, ale také je likviduje.

„Léčba je šetrná a nemá prakticky žádné vedlejší účinky,“ říká MUDr. Radek Litvik z kožní kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě, který o ní přednášel na 16. lipovském dermatovenerologickém fóru v Lázních Dolní Lipová. „Avšak ne vždy se s ní podaří proniknout dostatečně hluboko a dosáhnout potřebného efektu, dodává.“

Druhým způsobem léčby je užívání pilulek, které mají celkový účinek a krví se dostávají až do nehtového lůžka, odkud působí na houby i kvasinky. Je ale možné ho užívat pouze omezenou dobu, obvykle tři až čtyři měsíce. To však na úplné zlikvidování houby nemusí stačit. Proto ani tato razantní metoda nemusí být úspěšná.

Nejlepší kombinace

„Pokud však obě metody zkombinujeme, působí lokální protiplísňový lék shora nehtu a celkový lék, užívaný jako tableta, účinkuje z lůžka, tedy zespod nehtu,“ vysvětluje doktor Litvik. „Rychleji pak pronikají do postižených míst a soustřeďují se v nehtech ve vyšších koncentracích.“

To obvykle výrazně zefektivní léčbu. Ilustrují to studie, při kterých lékaři zkoušeli různé varianty. Například samotný, celkově působící itrakonazol (Prokanazol) vyléčil 68,8 % pacientů. Pokud ho pacienti užívali po dobu šesti týdnů a kombinovali s lokálním amorolfinem (Loceryl lak), měl ještě lepší efekt: vyléčil 83,7 % z nich.

Stejná kombinace, jen s delším použitím itrakonazolu (12 týdnů), vyléčila 93,9 % lidí.

Při kombinování léků bývá navíc možné používat je v nižších dávkách, což snižuje vedlejší účinky celkových léků: bolesti hlavy nebo břicha, nechutenství, pocit na zvracení a zvýšené jaterní testy.

Rizikové bazény a boty

Urostlý muž se úpornými plísněmi na nohou i nehtech nakazil v bazénu. Kdysi závodně plaval a ještě teď, kdy podnikal, si rád zašel zaplavat do bazénu. Prodělal na kožní klinice Fakultní nemocnice v Ostravě léčbu celkovým protiplísňovým lékem.

Za rok však přišel za doktorem Litvikem, že ho plísně na nehtech trápí znovu.

Lékař mu tentokrát nasadil kombinovanou léčbu. Za pět měsíců byl bez obtíží. Snažil se dodržovat, co mu doktor zdůraznil: jednou týdně dezinfikovat boty protiplísňovým sprejem. Všechny boty: sportovní, společenské, pracovní i pantofle.

Ty si nosil také na návštěvy. Častým zdrojem infekce jsou totiž cizí pantofle. Od té doby problémy s plísněmi neměl. Dělal i další preventivní krok. Když se vrátil z bazénu, dal si nohy na chvíli do lázně s octem nebo s hypermanganem a kůži pak promastil krémem.

Dlouhé hledání

Proč vědci a lékaři přišli na kombinovanou léčbu teprve nedávno? Lokální a celkové léky přece znali už roky. „Lokálně působících léků je hodně a jejich kombinace s celkovými léky přinášely rozporuplné výsledky,“ říká doktor Litvik.

„Odborníci dlouho hledali ty, u kterých se pozitivní účinky opravdu znásobí. Amorolfin kombinovaný s itrakonazolem přinesl zatím nejlepší výsledky, i když určitě není jedinou kombinací.“

Efekty léčby podporuje i chirurgické zbrušování nehtové ploténky, díky kterému nemusí protiplísňové látky pronikat příliš ztluštělými nehty. Ty jsou indispozicí vyvolanou právě plísněmi. Navíc se tím sníží množství tkáně postižené plísněmi.

Pozor na manikúru

Pohledná blondýna se podle všeho infikovala na manikúře. Měla plíseň pod umělými nehty. Zpětně si uvědomila, že manikérka nevydezinfikovala pilník, kterým jí zbrušovala nehty.

Narozdíl od nůžek a kleštiček. Ani u ní nepomohl celkový lék. Lékaři se s touto reakcí setkávají u 20 až 25 % pacientů. Po roce a půl jí proto lékař nasadil kombinovanou léčbu. A ta nehty na rukou od plísní vyléčila.

Koho trápí nejvíc

Vedle běžných pacientů přivítají kombinovanou léčbu hlavně:

  • diabetici a vůbec pacienti s horším prokrvením kůže rukou nebo nohou;
  • lidé starší 60 let;
  • pacienti se sníženou imunitou;
  • ale také ti, u kterých je infekce kombinovaná a zvláště úporná.

Reklama

Související témata:

Související články

Problémy s nohama vyřeší podiatr

Jestli máš problémy s nohama, zajdi si za dobrým podiatrem. To mi řeklo nezávisle na sobě několik doktorů. Podiatrie je novým lékařským oborem.

I o chodidla se musí řádně pečovat

V zimních botách nohy vyšly z formy. Prostě potřebují více pozornosti a hýčkání, aby člověku nekazily radost z lepší části roku. Současný kosmetický průmysl...

Výběr článků

Načítám