Hlavní obsah

Indičtí vědci vyrábějí ruční granáty z nejpálivějšího chilli světa

Dillí

Chilli odrůdy Bhut Jolokia jsou nejpálivější na světě. Jejich pálivost je tisíckrát větší než u chilli papriček Jalapeño běžně využívaných v kuchyni. A právě extrémní žhavosti, dosahující více než jednoho miliónu Scovilleho jednotek, chtějí využít indičtí vědci pro nové armádní zbraně.

Článek

Plody Bhut Jolokia mají být využity jak pro ruční granáty, tak k zastrašování divé zvěře či výtržníků. Ruční granáty s chilli budu šířit ostrý prášek do vzduchu kolem výtržníků, které pak štiplavost ochromí a přitom je nezabije či jim nezpůsobí fyzické zranění.

Vědci z indické Organizace pro výzkum a vývoj obrany navíc plánují využití chilli také jako přídavku do jídla pro vojáky v extrémně chladných oblastech, kde bude pomáhat zahřívat zevnitř. Vedle toho bude speciální směs prášků použita na ošetření plotů a hranic vojenských táborů, aby ostrý zápach odradil divou a nebezpečnou zvěř od průniku do kempu.

Pálivost paprik a chilli se vyjadřuje na tzv. Scovilleho stupnici. Jednotky vyjadřují intenzitu pálivosti, přičemž klasické třešňové feferonky užívané k zavařování mají pálivost asi 100 až 500 jednotek, Jalapeños 2,5 až 8 tisíc jednotek, cayennský pepř 30 až 50 tisíc jednotek, chilli Habanero 100 až 350 tisíc a Bhut Jolokia 850 tisíc až jeden milión jednotek. Čistý extrahovaný kapsaicin má pak 15 až 16 milionů jednotek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám