Hlavní obsah

Co o vás vypovídá tvar těla

Novinky, lin

Vědci přišli s novou studií, která ukazuje, že lidé mají tendenci automaticky připisovat určité vlastnosti ostatním jedincům podle toho, jak vypadají. Výsledky nedávného výzkumu ukázaly, že většina respondentů si například o silnějších lidech myslí, že jsou líní a ledabylí, a naopak štíhlé hodnotí jako pozitivní, sebevědomé a zapálené pro věc.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí si myslí, že ženy s postavou tvaru hrušky jsou hádavé.

Článek

V minulosti bylo díky výzkumům jasně prokázáno, že při setkání máme sklon k tomu přisuzovat určité vlastnosti lidem podle toho, jaký mají obličej. Nově ale vědci z amerického Dallasu také potvrdili, že máme i přirozené tendence ostatní lidi hodnotit podle toho, jakou mají postavu.

Ukázala to studie, během které mělo 76 studentů hodnotit celkem sto čtyřicet ženských i mužských modelů podle postavy a připisovat jim různé vlastnosti. Tyto testy ukázaly, že si studenti ve většině případů o silnějších lidech automaticky mysleli, že jsou líní a ledabylí, zatímco o těch s fit postavou uvažovali jako o akčních, pozitivních a sebevědomých jedincích.

Zajímavým zjištěním také bylo, že typicky ženské postavy (ve tvaru hrušky) a typicky mužské postavy (ve tvaru obráceného trojúhelníku) vzbuzovaly pocity, že se jedná o extrovertní a agresivní jedince. Naopak lidé s genderově netypickými postavami byli hodnoceni jako plašší, důvěryhodní a spolehliví.

„Podle našeho názoru je to první studie, která uvažuje o tom, že v prvotních úsudcích hrají kromě výšky a váhy významnou roli i samotné lidské proporce,” uvedla pro Daily Mail spoluautorka studie Alice O’Tooleová, profesorka behaviorální a mozkové vědy na Texaské univerzitě v Dallasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám