Hlavní obsah

Neúspěšné odvolání k maturitě může zvrátit soud, radí ombudsman

Právo, Miroslav Homola, Jiří Mach

Úřad ombudsmana doporučuje studentům nespokojeným s výsledkem odvolacího řízení proti maturitní známce obrátit se na správní soud. Podle něj může soud verdikt zrušit a nechat úřady podněty znovu přezkoumat.

Foto: Petr Horník, Právo

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský

Článek

Zvýšený počet podnětů týkajících se výsledků státní maturity zaznamenal v posledních dnech ombudsman. V této souvislosti zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová připomíná maturantům a jejich rodičům, že veřejný ochránce práv může prošetřit pouze postup ministerstva školství a krajských úřadů, které přezkoumávají výsledek společné a profilové části maturitní zkoušky. Ombudsman je oprávněn prověřit, zda zmíněné úřady postupovaly při přezkumu v souladu se školským zákonem a základními zásadami činností správních orgánů.

Výsledkem šetření ombudsmana je právní stanovisko k postupu orgánů státní správy. V případě, že zástupkyně ombudsmana svým šetřením zjistí pochybení na straně úřadů, může v odůvodněných případech žádat ministerstvo školství (případně přímo ministra) o přezkum. Její žádosti však ministerstvo nemusí vyhovět.

„Zástupkyně ombudsmana upozorňuje, že pokud studenti nesouhlasí s verdiktem krajského úřadu či ministerstva, mohou se obrátit přímo na soud. V této souvislosti připomíná, že žalobu k příslušnému správnímu soudu je nutné podat do dvou měsíců od doručení rozhodnutí krajského úřadu či ministerstva,“ řekla Iva Hrazdílková z kanceláře ochránce práv.

„S ohledem na naléhavost situace studentů (zejména jejich dalšího studia) zástupkyně ombudsmana doporučuje, aby požádali příslušný krajský soud resp. Městský soud v Praze o přednostní projednání správní žaloby. Pokud soud včas podané žalobě vyhoví, může rozhodnutí úřadů zrušit a věc jim vrátit k dalšímu řízení,“ dodala Hrazdílková.

K podání žaloby prý není třeba najímat si advokáta, přesto to úřad ombudsmana doporučuje. Návod jak postupovat visí na stránkách ombudsmana ochrance.cz.

Sloh si zopakuje 12 tisíc maturantů

Ombudsman takto reagoval na řadu podnětů ze strany studentů a jejich rodičů zoufalých ze situace, kdy průběh státní maturitní zkoušky byl zpochybněn a oni si nejsou jisti, zda se nestali obětí šlendriánu. Největší problém měli letos studenti se slohovými pracemi z češtiny, které byly letos hodnoceny centrálně externími hodnotiteli.

A že se toho rodiče a studenti chytnou, je zjevné. „Určitě se na soud obrátím,“ řekl jeden z rozzlobených rodičů. Jeho dcera, která propadla právě ze slohu, ač v ostatních dílčích zkouškách excelovala, se cítí být poškozena na svých právech, protože nevěří, že hodnocení jejího slohu proběhlo spravedlivě. Krajský úřad zamítl její odvolání, které posuzoval státní hodnotitel. Dívka se domnívá, že bylo omezeno její právo na spravedlivý proces vyplývající z úmluvy o lidských právech a svobodách.

Studenti už možnost podávání hromadných žalob zvažovali, ale nakonec je odradil právní posudek, podle něhož by soud mohl výsledky maturity anulovat a nechat je proběhnout znovu. Vystavit všechny studenty dalšímu stresu spojenému s maturitou se jim však nechtělo, a tak začali podávat podněty ombudsmanovi.

O přezkoumání své maturitní známky požádalo přes osm tisíc studentů, známku si polepší jen něco přes pět set studentů. Loni se odvolalo proti maturitě 1414 studentů, uspělo 42.

K opravnému termínu v září se přihlásilo 16 831 studentů, z nichž 12 496 maturantů si znova zkusí slohové cvičení v základní verzi obtížnosti. Hodně studentů si zopakuje také test základní verze z matematiky, a to 9363. Centrum pro přípravu maturit (Cermat) chce ale po vlně kritiky protentokrát studentům pomoci.

„Už nyní je na facebookovém profilu Udělám maturitu k dispozici stručný průvodce, který obsahuje důležité zásady týkající se konání zkoušky v opravném termínu. Zhruba v polovině srpna zveřejníme na webových stránkách www.novamaturita.cz a Facebooku jednoduchý návod, na co se zaměřit při samotném průběhu zkoušky, zejména písemné práce z češtiny,“ uvedl pověřený šéf Cermatu Jiří Zíka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám