Hlavní obsah

Lidé nechtějí Béma u moci, v petici jej tisícovka vyzvala k složení mandátu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita kdysi nejoblíbenějšího politika Pavla Béma klesla v posledních dnech na minimum. Poté, co v důsledku zveřejněných přepisů jeho telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem pozastavil své členství v ODS, žádají lidé v petici také složení jeho poslaneckého mandátu. Pod výzvu se podepsalo přes tisíc lidí včetně známých osobností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Pavel Bém ve Sněmovně

Článek

Otevřený dopis s výzvou ke složení poslaneckého mandátu zaslalo Pavlu Bémovi několik občanských iniciativ v čele s Pražským fórem 24. března. Od té doby překročil počet signatářů hranici jednoho tisíce. Ke čtvrtečnímu poledni se pod otevřený dopis podepsalo 1011 lidí včetně například scenáristy Petra Jarchovského, režisérky Olgy Sommerové nebo režiséra Jaroslava Brabce.

Iniciátoři dopisem reflektují aféru ohledně přepisů odposlechů mezi Bémem a Janouškem z roku 2007, které naznačují možný Janouškův vliv na chod magistrátu za Bémova primátorského období.

„Nestandardní vztahy, které jste s tímto podnikatelem (Janouškem) udržoval jako pražský primátor, překračují veškeré meze, jež lze u veřejného činitele demokratického státu tolerovat,“ napsali autoři Bémovi. „Již před publikací těchto rozhovorů byl přitom veřejnosti znám dlouhý seznam podezřelých kauz spojených s Vaším jménem,“ dodali v dopise.

V důsledku celé aféry premiér Petr Nečas koncem března vyzval Béma k přerušení členství ve straně, což pražský politik učinil. Jeho další výzvu, aby se Bém vzdal i poslaneckého mandátu, kterou následně podpořilo i grémium strany, však již nevyslyšel. To rozčílilo iniciátory petiční akce: „Považujeme za nepřijatelné, aby takový politik nadále působil v jakékoli veřejné funkci. Proto Vás vyzýváme, abyste se vzdal svého poslaneckého mandátu,“ vyzvali Béma.

Reklama

Výběr článků

Načítám