Hlavní obsah

Američané střílí na libyjské lodě, jednu potopili ze vzduchu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Nejméně tři libyjské lodě se staly od pondělí terči útoků amerických letadel. Zasažena byla hlídková loď, která pálila na obchodní plavidla v Misurátě. Jedna se potopila, dvě musely přirazit ke břehu, uvedl server CBC. V Misurátě probíhají tvrdé boje mezi vzbouřenci a jednotkami loajálními plukovníkovi Muammaru Kaddáfímu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Jeden z hlídkových letounů E-2C Hawkeye se chystá ke startu z paluby letadlové lodě Charles de Gaulle.

Článek

V pondělí večer vypálil střely určené na likvidaci lodí americký hlídkový a protiponorkový letoun Lockheed P-3C Orion na loď libyjské pobřežní stráže, která ostřelovala obchodní lodě v misurátském přístavu. Pálila i na hlídkovou loď koalice Vittoria.

Raketu odpálila posádka poté, co zaznamenala několik explozí v přístavu. Poškozená libyjská loď musela přirazit ke břehu.

„Důvodem palby na loď bylo zastavit ostřelování přístavu, zranění civilistů a poškození dalších plavidel,“ řekl americký velitel poručík Nathan Port.

Také pilot amerického bitevníku A-10 Thunderbold II pálil na dvě malé libyjské lodě. Jednu z nich zničil a druhou musela posádka opustit. O nasazení těchto strojů ale nebylo dosud informováno.

Podle BBC ale na tři lodě střílela plavidla americké Šesté flotily.

Kaddáfí postupuje v Misurátě

Misuráta byla podle úterního sdělení vládního mluvčího osvobozena od rebelů libyjskými vojáky. I jeden z obyvatel řekl serveru ITN: „Misuráta je naše, v některých částech sice ještě zůstávají zlí kluci, ale Kaddáfí vítězí, město je naše.“ Libyjská vláda také vzala už v pondělí zahraniční novináře do dobytého města. Podle vlády bylo ve městě zabito 120 vzbouřenců.

Podle AFP v Misurátě při útocích vládních sil zemřelo nejméně 142 lidí a dalších 1400 bylo zraněno.

Vládní vojska ovládají i podle nezávislých zdrojů jižní část města a klíčovou Tripolskou třídu. Postavila tam několik kontrolních stanovišť.

Mnoho budov je poškozených střelbou, některé jsou palbou děl a tanků zničené. Na ulicích stojí vyhořelá vozidla.

Ústup rebelů od Syrty 

Zatímco na východě se dařilo povstalcům v posledních dnech postupovat, v Misurátě naopak iniciativu ztrácejí. Postup k Syrtě však uvázl. Jednotky Muammara Kaddáfího v noci zastavily postup povstaleckých sil a během dne vytlačily rebely až za město Bin Džavád.

Podle vyjádření rebelů Kaddáfího síly použily rakety, raketové granáty a zbraně středního kalibru, aby je vytlačily z vůdcova rodiště. Někteří z povstalců se bojí přiblížit se k Syrtě, kde na ně v úterý pálili i místní obyvatelé, kteří podporují Kaddáfího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám