Hlavní obsah

Zemětřesení v Itálii ukončilo život dvou mladých chemiků z Pardubicka

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Marně se pokoušeli od pondělního rána spojit mobilem rodiče dvou sedmnáctiletých studentů chemické průmyslovky v Pardubicích se svými dětmi po zemětřesení, které zasáhlo střed Itálie. Až telefonát z ministerstva zahraničí v úterý pozdě večer jim potvrdil strašnou pravdu, kterou se báli po dva dny zoufalství a marných nadějí přijmout. Jejich děti byly mrtvé vyproštěny z trosek studentské koleje v městečku L´Aquila.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Pes prohledává sutiny po zemětřesení ve městě Aquila.

Článek

Nad průmyslovkou ve středu zavlála černá vlajka, studenti dostali ředitelské volno a školní budova se stala nedobytnou pevností. Informaci, která potvrdila, že studenti jsou obětmi zemětřesení, poskytl zřizovatel školy, Pardubický kraj.

„Do Itálie před týdnem vyjela tříčlenná skupinka studentů za odměnu v rámci projektu Leonardo da Vinci. Jejich stáž měla být původně čtrrnáctidenní. Bohužel dva žáci, chlapec a dívka z pardubické průmyslovky, byli objeveni pod troskami mrtví. Třetí účastník stáže, chlapec z jižních Čech, z trosek vyvázl se zlomeninou nohy a už je doma,“ řekl Právu Ladislav Forman, vedoucí odboru školství Pardubického kraje.

Pomoc rodině obětí

Po rodičích zesnulých dětí byl informován českou ambasádou v Římě hejtman Pardubického kraje Radko Martínek )ČSSD), informaci dostal ještě v noci z úterý na středu. „Ano, hovořil jsem s panem velvyslancem. Rodině samozřejmě okamžitě pomůžeme, odškodníme je, ale nemíním říci, jakým způsobem,“ řekl Právu Martínek.

Kraj nabízí pomoc i postižené oblasti, jejíž část má partnerské svazky s Pardubickým krajem.

„Teď aktuálně pomoc nepotřebují, ale budou ji potřebovat do budoucna. Výši schválí zastupitelstvo,“ dodal hejtman. Podle informací Práva byla navržena částka jeden milión korun na obnovu města L´Aquila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám