Hlavní obsah

Den před izraelskými volbami dotahuje Livniová favorita Netanjahua

JERUZALÉM
Aktualizováno

V Izraeli v pondělí vrcholí předvolební kampaň před úterními předčasnými volbami. Favoritem je předseda opozičního pravicového bloku Likud Benjamin Netanjahu, i když vládnoucí centristická strana Kadima (Vpřed) Cipi Livniové v posledních týdnech náskok stahuje, uvádí BBC. Podle odhadů ztrácí jen dva až tři mandáty. Kartami může zamíchat nerozhodnost pětiny voličů.

Článek

Boj hlavních stran ale nemůže zastřít fakt, že nejvíce posílila extrémní pravice. Třetí může ve volbách skončit strana Izrael je náš domov (Jisrael Bejtejnu) vedená ruským emigrantem Avigdorem Liebermanem. V Knesetu může získat až 19 křesel ze 120. Přestihla dokonce levicovou Stranu práce Ehuda Baraka, která je podle předvolebních průzkumů až na čtvrtém místě.

Lieberman zastává extrémní názory, chce anektovat osady na západním břehu Jordánu a upírá práva na občanství izraelským Arabům. Oblasti, které jsou jimi obývány, by podle něj měly být přičleněny k územím pod palestinskou samosprávou.

:.Mírným favoritem izraelských voleb je Benjamin Netanjahu.foto: ČTK/AP

Prezident Šimon Peres v pondělním vystoupení tvrdě odsoudil protiarabské výpady v předvolební kamapani.

Tématem voleb je bezpečnost

Ústředním tématem předvolební kampaně se stala bezpečnost. Netanjahu zabodoval, když voličům připomněl, že v roce 2005 varoval, že po stažení z pásma Gazy budou rakety vypalované radikály z tohoto území ohrožovat velká města jako Ašdod a Aškelon. Netanjahu v kampani také varoval, že po stažení ze západního břehu Jordánu může být ostřelován i Tel Aviv.

V prosinci zahájená třítýdenní operace Lité olovo proti radikálům v pásmu Gazy ale vylepšila pozice Kadimy, která stáhla ztrátu jen na dvě až tři křesla.

Přestože byla na konci ledna uzavřena mírová smlouva mezi Izraelem a hnutím Hamás, Palestinci dál pokračují v ostřelování Izraele a izraelská armáda podniká odvetné útoky, především letecké. V pondělí zabil granát vypálený z tanku na severu pásma Gazy radikála z Islámského džihádu.

Sestavení koalice bude těžké

Podle průzkumů jsou pravicové strany schopny získat dohromady 65 mandátů. Likud by ale musel vládu sestavit s pomocí ultranacionalistických a ortodoxních stran, jako je Šás a Izrael je můj domov, což by zablokovalo mírové rozhovory s Palestinci a zkomplikovalo vztahy s novou americkou vládou.

:.Volební preference v Izraeli přepočítané na křesla. foto: ČTK

Netanjahu už však dříve řekl, že Liebermanova kampaň proti Arabům je zákonná. I Likud podle nej zastává podobné postoje. V případě vítězství strany Kadima by se Cipi Livniová ocitla v podobné situaci jako na podzim, kdy nebyla schopna vést koaliční kabinet. Strana práce tlačí na Baraka, aby vyloučil spolupráci s Liebermanem.

O 120 poslaneckých křesel usiluje 33 politických stran, ale předpokládá se, že pouze 12 z nich překročí dvouprocentní  hranici potřebnou pro vstup do parlamentu. Právo volit má téměř 5,3 miliónu Izraelců, avšak v arabské komunitě, která tvoří 20 procent obyvatelstva, našly odezvu výzvy k bojkotu voleb.  

Reklama

Výběr článků

Načítám