Hlavní obsah

Rusko obvinilo Gruzii z únosu vojáka

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/TBILISI

Rusko v úterý obvinilo Gruzii z únosu ruského vojáka v odštěpeneckém gruzínském regionu Jižní Osetie. Alexandr Gluchov byl podle ruských médií, která citovala ministerstvo obrany, unesen v oblasti Achalgori. Gruzie reagovala tvrzením, že voják dezertoval.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Region Achalgori byl pod gruzínskou kontrolou až do srpnového konfliktu Gruzie s Ruskem, kdy byla gruzínská vojska, snažící se ovládnout Jižní Osetii, ruskými jednotkami zahnána na ústup.

„Prvotní vyšetřování odhalila, že byl Alexandr Gluchov gruzínskými silami chycen v jihoosetské oblasti Alchagori a převezen do Tbilisi,“ řekl mluvčí ruského resortu obrany Alexandr Drobyševskij. Gruzínské ministerstvo vnitra však oznámilo, že 21letý voják v pondělí v noci zběhl a požádal o gruzínské občanství.

Gluchov se objevil v televizním interview pořízeném armádou. Uvedl v něm, že ho k požádání o azyl donutily špatné podmínky v ruské armádě.

Rusko gruzínská tvrzení označilo za provokaci.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám