Hlavní obsah

Na horách se pekla výměna Čunka za Jehličku

PRAHA

Na nervy brnká premiér Mirek Topolánek (ODS) svým ministrům. Sami politici vládních stran nemají tušení, jaké změny nakonec Topolánek v pondělí oznámí. Mezi ministry, pod kterými se křeslo houpá nejvíce, je Václav Jehlička. Nahradit by ho v čele resortu mohl jeho stranický šéf a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Článek

Podle jednoho z poslanců ODS probíhala v posledních dnech jednání v úzkém kruhu nejbližších Topolánkových lidí na lyžích ve Špindlerově Mlýně. Proto se v kuloárech žertuje, že kdo byl ve Špindlu, půjde do vlády.

Právě v tomto krkonošském středisku strávil mezi svátky několik dní Topolánek se svým šestnáctiletým synem Tomášem. Na večírku se objevili s celebritami, jako je herec Miroslav Donutil či členové kapely MiG-21. Ti do vlády nepůjdou, nicméně pod „jejich“ resortním šéfem – nevýrazným ministrem kultury Václavem Jehličkou (KDU-ČSL) – se křeslo houpá nejvíce.

Ten spolu s Tomášem Julínkem (ODS) je ministrem, který nejvíc vsadil na klíčové téma svého resortu – Julínek na zdravotnickou reformu včetně poplatků, které ODS prohrály krajské volby, a Jehlička na prosazení církevních restitucí. Oba se svými prioritami svázali svou ministerskou budoucnost.

Čile se také spekuluje o osudu ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL). Té se například nedaří přesvědčit veřejnost o potřebnosti amerického radaru. Topolánek říká, že odejde ten, kdo nedokázal svou práci prodat a je unavený. Premiér chce kabinet oživit.

„Nebudou-li církevní restituce, odešel bych“

Jehlička už před rokem řekl, že když majetkové vyrovnání státu s církvemi za 270 miliard neprojde Sněmovnou, zváží rezignaci. Teď vypršel čas. Svůj vlastní termín 1. leden 2009 kvůli odporu opozice a části ODS nestihl a nad restitucemi se zřejmě zavře voda úplně.

Přitom příslib restitucí od ODS pomohl prezidentu Václavu Klausovi získat hlasy i od některých lidovců.

Spekuluje se, že Jehlička se stane obětí rošády, v jejímž rámci by mohl z funkce ministra pro místní rozvoj přejít na kulturu šéf lidovců Jiří Čunek. Ten na dotaz Práva odmítl tyto úvahy komentovat: „Protože ty spekulace tady probíhají různé už dva měsíce, tak se určitě k žádné spekulaci vyjadřovat nebudu. To se týká jakýchkoli personálních otázek ve vládě.“

Na další otázku, zda to lze chápat tak, že možnost přesunu na kulturu nevyloučil, odpověděl: „Chápejte to tak, že jsem se k tomu vůbec nevyjádřil.“

Jehlička nepatří mezi Čunkovy přívržence. Například se ostře střetli kvůli blobu architekta Kaplického. Čunek na něj slíbil miliardu, zatímco Jehličkův úřad jej definitivně pohřbil.

Otázkou tedy je, jestli premiér už v pondělí na ohlášený oběd do Lán prezidentu Václavu Klausovi poveze návrhy na výměny ministrů.

Zelení a spíše lidovci si mohou postavit hlavu a opřít se o znění koaliční smlouvy. Dohoda stanoví, že „předseda příslušné koaliční strany podává návrhy na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu. Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné strany.“

Ve své straně to nyní může mít těžší Čunek než předseda zelených Martin Bursík. Není jisté, zda by lidovci Jehličkův odchod akceptovali. „Těžko říct, jak to bude v reálu,“ řekl Právu člen vedení KDU-ČSL. 

Musí to posvětit špičky lidovců

Podle serveru idnes.cz by se pod Čunkem na post prvního náměstka vrátil František Formánek. Ten to z USA, kde má manželku a kde také pomáhal s prezidentskou kampaní Johnu McCainovi, nepopřel.

Návrh církevních restitucí připravil jiný náměstek ministra, bývalý ministr kultury Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Pokud by církevní restituce měly být hlavním úkolem nového ministra, mohl by být kandidátem na Jehličkovu židli právě Talíř.

Zatímco v ODS a u zelených by se schválením změn nebyl vzhledem k pozici Topolánka a Martina Bursíka problém, v KDU-ČSL je to složitější. V případě, že by chtěl Topolánek vyměnit ministra za KDU-ČSL za jiného lidovce, musel by změnu schválit celostátní výbor KDU-ČSL, který má 20 členů.

Došlo-li by k rošádě a lidovecký ministr by měl vést resort dosud spravovaný členem jiné strany, změnu by musela potvrdit 90členná celostátní konference. „Tyto orgány u nás musí skutečně výměnu člověka ve vládě schválit a potvrdit. Ale jsou to technické záležitosti, které teď nehodlám řešit,“ řekl Čunek.

Formánek býval náměstkem ministra kultury Vítězslava Jandáka (ČSSD). „Já už se v tomhle světě ničemu nedivím,“ reagoval pro Právo Jandák na zvěsti o Formánkovi. Jandák by mu ale vstup do ministerské pozice nedoporučil. „Vždycky jsem si myslel, že Franta je prozíravý člověk,“ odtušil.

O Formánkově roli se spekulovalo při vzniku druhé Topolánkovy vlády, která před dvěma lety získala ve Sněmovně důvěru díky poslanci Miloši Melčákovi a jeho kolegovi Michalu Pohankovi, který se nyní v prosinci vzdal mandátu. Formánek však odmítl, že by s přeběhnutím opozičních poslanců do vládního tábora pomáhal.

S Jehličkou by mohl jít i první náměstek

Jehlička se stal ministrem kultury po režisérce Heleně Třeštíkové, která Formánka odmítla za prvního náměstka, jak si to přál Topolánek. Prvním náměstkem je nyní exstarosta Českého Krumlova František Mikeš (ODS). Nepotvrzené informace říkají, že i on by mohl s Jehličkou odejít.

Jehlička i Mikeš v pátek vypnuli své telefony. Mikeš podle zasvěcených ministerstvo „v podstatě řídil“. Z Mikešových, nikoli z Jehličkových rukou převzal před podzimními volbami odvolání bývalý šéf Národní knihovny a neúspěšný kandidát lidovců do Senátu Vlastimil Ježek, který prosazoval stavbu Kaplického blobu jako nové budovy Národní knihovny.

S případným odchodem z vlády, o kterém se spekuluje, se podle svých slov Právu již smířila ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (SZ). Ráda by na svém místě viděla ženu.

Za vodou je údajně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), o jehož osudu se donedávna spekulovalo. Kuloárové zvěsti poté utichly, prý ho premiér ujistil, že ho neodvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám