Hlavní obsah

Rusko je připraveno jednat se Spojenými státy o štítu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Rusko je připraveno jednat se Spojenými státy o protiraketové obraně a nebude jako první neutralizovat štít v Evropě, nýbrž podnikne jen odvetná opatření. Řekl to v sobotu ve Washingtonu ruský prezident Dmitrij Medvěděv na zasedání nevládní organizace Rada pro mezinárodní vztahy.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezidenti Dmitrij Medvěděv a George W. Bush ve Washingtonu

Článek

Rusko se podle Medvěděva nezříká toho, že by s USA jednalo o dříve předložených návrzích na spolupráci v oblasti protiraketové obrany. "Je lepší mít globální systém protiraketové obrany, než nějaké její rozmělněné národní prvky," cituje agentura ITAR-TASS ruského prezidenta, který se v pátek a sobotu ve Washingtonu účastnil summitu zemí G20. "Máme šanci řešit tento problém buď tím, že se dohodneme na globálním (protiraketovém) systému, nebo jako minimum najdeme řešení pro existující programy vyhovující Ruské federaci," uvedla hlava státu podle agentury Reuters.

Dobrou možnost pro nalezení vzájemného porozumění v oblasti protiraketové obrany vidí v příchodu nové americké vlády Baracka Obamy. Obama podle něho pomůže obnovit vzájemnou důvěru mezi oběma státy, která byla oslabena spory kolem plánované protiraketové obrany v Evropě a kolem války v Gruzii.

Prezident ujistil, že jeho slova ohledně rozmístění ruských raket v kaliningradské enklávě nedaleko hranic s NATO nebyla načasována záměrně tak, aby vyvinula tlak na příštího šéfa Bílého domu. Nebylo to vydírání, zdůraznil.

Jen odveta 

Ve Washingtonu zopakoval, že Rusko nebude jako první podnikat protiopatření v reakci na americké plány budování systému protiraketové obrany. "My skutečně nechceme nic rozmisťovat," řekl a zdůraznil, že záměr postavit radar v Česku a silo s deseti protiraketami v Polsku nebyl výmysl Ruska. "Náš postoj od počátku spočívá v tom, že chceme jednat s Američany," řekl ruský prezident.

Medvěděv řekl, že se sejde s Obamou brzo po té, co se v lednu ujme úřadu, a naznačil, že hlavním bodem jednání nemusí být nutně protiraketová obrana. Jednat budou například o terorismu, Íránu, Severní Koreji i jaderných zbraních. "V Rusku není žádný antiamerikanismus, nahromadily se problémy a je čas je řešit," ujistil Medveděv a dodal, že je optimisticky naladěn.

Sarkozy: každá země se rozhodne svobodně

Prezident Nicolas Sarkozy ve Washingtonufoto: ČTK/AP

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v sobotu na tiskové konferenci ve Washingtonu prohlásil, že každá země má právo svobodně rozhodnout o umístění systémů protiraketové obrany na svém území. Česká republika a Polsko, kde USA hodlají vybudovat své protiraketové objekty, se tak rozhodnou poté, kdy úřad amerického prezidenta převezme Barack Obama, řekl Sarkozy.

Nepřímo tak naznačil, že nová americká administrativa by mohla zastávat jiné přístupy než vláda odcházejícího prezidenta George Bushe, která s Prahou a Varšavou vyjednala smlouvy o umístění základen. Obama je ve vyjádřeních na toto téma zdrženlivý. Štít sice několikrát podpořil, ale naznačuje i jistý skepticismus, pokud jde o jeho technické možnosti a účinnost.

Prezident zároveň konstatoval, že neexistuje bezprostřední a naléhavá potřeba rozmisťování základen v Evropě. Podobně se vyslovil na summitu EU-Rusko v pátek v Nice, kdy řekl, že plány na protiraketový štít neučiní Evropu bezpečnější a s jejich uskutečňováním by se mělo počkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám