Hlavní obsah

Obyvatelé domu v Karlových Varech se musí kvůli zemětřesení vystěhovat

– KARLOVY VARY
Právo, Rudolf Voleman

Obyvatelé domu v Anglické ulici v Karlových Varech - Drahovicích se musí proti své vůli vystěhovat, jelikož statiku jejich třípatrového činžáku z 50. let minulého století narušilo zemětřesení, které se poslední dobou často vyskytuje na západě Čech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Na stěnách domu v Anglické ulici v Karlových Varech - Drahovicích jsou vidět praskliny.

Článek

"Říkala jsem jim, ať mě tady nechají, ať to na mě klidně spadne,“ svěřila se Právu se slzami na krajíčku 80letá Marta Vrbová, která má nyní zhruba týden na to, aby se přestěhovala do jiného bytu, které ji město nabídlo.

"Bydlím tady přes padesát let, vychovali jsme tady s manželem, který před dvěma lety zemřel, tři děti, nechci se nikam stěhovat. Nedovedu si představit, že budu doma někde jinde. Je to na mrtvici. Nechce se mi už žít,“ krčila rameny důchodkyně. „Navíc sestra leží v nemocnici se zhoubným nádorem. Nevím, na co mám dřív myslet,“ dodala potichu.

:. Osmdesátiletá Marta Vrbová ukazuje praskliny ve svém bytě.foto: Právo/Rudolf Voleman

Paní Vrbová už začala balit své věci, protože stěhování z bytu, který pomáhal na brigádách její manžel před více než půl stoletím stavět, se neodvratně blíží.

"Polovinu nábytku tady budu muset nechat, protože do nového bytu se mi nevejde. To samé s ostatními věcmi, procházím fotky, co mám za sklem v knihovně, knihy, některé věci vyhazuji, je mi jich strašně líto, protože k nim mám svůj citový vztah,“ ukazovala na plné igelitky věcí kolem sebe.

"Nabízeli mi náhradní byt v Mozartově ulici, ale tam je nájemné přes sedm tisíc korun měsíčně, což bych s mým důchodem nikdy nezaplatila,“ povzdechla si.

Rekonstrukce není dle statika možná

Nakonec souhlasila s bytem se dvěma pokoji a kuchyňským koutem v Jateční ulici, ale pod podmínkou, že jej město uvede do stavu vhodného k užívání.

"Okna se klepou a navíc jsou jen do dvora. Taky mě spousta lidí od toho bytu odrazovala, že tam bydlí samí Romové. Ale mě to je jedno, když mi nikdo neublíží. Já chci mít hlavně místo, kam bych mohla složit hlavu,“ dodala žena.

"Bohužel na domě v Anglické ulici se vchody s čísly 21 a 23 statik objevil popraskané terčíky, které vypovídají o tom, že dům praská. Nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, že se tak stalo kvůli zemětřesení v posledních dnech,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Tomáš Hybner (ČSSD), podle kterého si každý ze šesti nájemníků už náhradní bydlení vybral.

"Podle statika není možná rekonstrukce domu, takže jej zřejmě budeme muset strhnout,“ dodal náměstek. "Ani ta druhá půlka asi nepůjde zachránit,“ poznamenal.

Je to vina města, míní starousedlík

"Soused, když se to dozvěděl, že se máme stěhovat, tak říkal, že se mu udělalo tak zle, že zvracel,“ ukazovala přes chodbu Vrbová na souseda Aloise Krämera. Ten sice připouští, že v době zemětřesení se z prasklin valil na koberce v bytech bílý prach, ale vinu za stav domu dává jednoznačně městu.

:. Marta Vrbová má už napůl sbaleno, aby se mohla vystěhovat z praskajícího domu.foto: Právo/Rudolf Voleman

"Už před 17 lety statik navrhoval dům sešroubovat a provést pod domy piloty. Jenže tento zápis kamsi zmizel,“ uvedl Krämer, podle kterého se o dům nikdo dosud pořádně nestaral.

Pro některé nájemníky je situace ekonomicky neřešitelná. Sám Krämer se v této souvislosti označuje "za sociální případ“.

"Před měsícem jsme dokončili rekonstrukci bytu nákladem 30 tisíc korun, aby nám teď řekli, že se máme přestěhovat. Byt, který by k tomu přicházel v úvahu z těch, které nám město nabídlo, by potřeboval investice ve výši 300 tisíc korun, které s matkou prostě nemáme,“ uvedl další z nájemníků Martin Švestka.

Mezi nájemníky se začíná spekulovat, že o dům má ve skutečnosti zájem nějaký ruský investor. "To je samozřejmě nesmysl,“ odmítl Hybner s tím, že stěhování nájemníků proběhne příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám