Hlavní obsah

Palinová svoji funkci nezneužila, tvrdí druhé vyšetřování

– WASHINGTON
Novinky, CNN, nka

Kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová se nedopustila zneužití moci, když z pozice aljašské guvernérky propustila vysokého státního úředníka. K tomuto závěru v pondělí došlo nové vyšetřování, které na popud Palinové nechal provést aljašský disciplinární výbor.

Článek

“Neexistuje žádná pravděpodobná příčina domnívat se, že guvernérka nebo některý jiný státní úředník porušili v souvislosti s touto záležitostí aljašský etický kodex,” stojí v závěrečné zprávě vyšetřovatele Timothyho Petumenose.

Minulý měsíc přitom vyšetřovací komise aljašského parlamentu došla k závěru, že Palinová porušila etický kodex, když propustila šéfa pro veřejnou bezpečnost Aljašky Waltera Monegana. Ten tvrdí, že o místo přišel kvůli tomu, že odmítl dát vyhazov bývalému švagrovi Palinové Mikeu Wootenovi.

Podle parlamentních vyšetřovatelů bylo propuštění Monegana v pravomoci Palinové, částečně však vycházelo z jeho neochoty vyhodit Wootena. Právník Palinové tehdy závěry komise odmítl s tím, že si vyšetřovatelé aljašský etický kodex nesprávně vysvětlili.

Palinová poté o další vyšetřování požádala místní výbor, který se zabývá disciplinárními stížnostmi na státní zaměstnance. Ten spadá pod její úřad, jeho členy ale jmenoval už předchůdce Palinové.

Nové vyšetřování nyní předchozí závěry parlamentní komise odmítlo. Vyšetřovatelé před měsícem údajně neměli přístup ke všem důkazům a jejich právnický rozbor byl “naprosto nesprávný.”

Předešlé vyšetřování Palinovou vinilo z porušení etických předpisů proto, že chtěla svůj osobní vliv využít v rodinné záležitosti. Podle Petumenose ale etický kodex úředním osobám zakazuje pouze zneužívat své pozice k finančním výhodám.

“Guvernérka je vděčná za to, že vyšetřování ukázalo spravedlivý a nestranný pohled na celou záležitost,” prohlásil právní zástupce Palinové.

Zveřejnění výsledků vyšetřování přišlo v poslední den před prezidentskými volbami. Petumenos podle svých slov pracoval “dlouho do noci” na tom, aby byla zpráva do voleb hotová. Odmítl ale poznámky o tom, že celé vyšetřování mělo guvernérce jen pomoci ve volbách. “Bylo by pro ni mnohem výhodnější, kdyby výsledky zprávy dostala už před několika dny,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám