Hlavní obsah

Bill Gates je stále nejbohatším mužem

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates si podle magazínu Forbes 15. rokem za sebou udržel pozici nejbohatšího Američana před investorem Warrenem Buffetem, který jej na jaře v celosvětovém žebříčku překonal. Z letošního seznamu 400 nejbohatších Američanů však kvůli ekonomickému útlumu vypadla některá známá jména a majetky velkého počtu boháčů klesly.

Článek

Letošní propad akcií snížil za poslední rok do konce srpna hodnotu Gatesova majetku o dvě miliardy dolarů na zhruba 57 miliard dolarů (zhruba 969 miliard Kč). Buffettovi na druhé příčce klesl majetek rovněž o dvě miliardy na 50 miliard dolarů.

Třetí v pořadí je šéf softwarové firmy Oracle Lawrence Ellison s majetkem za 27 miliard dolarů. Další čtyři místa obsadili členové rodiny Waltonů, následníci zakladatele maloobchodního gigantu Wal-Mart Sama Waltona; Waltonovy loni odstrčili dozadu zakladatelé internetové firmy Google Sergey Brin a Larry Page.

První desítku doplňují starosta New Yorku Michael Bloomberg se zhruba 20 miliardami dolarů a bratří Charles a David Kochové, šéfové průmyslové skupiny Koch Industries.

Majetek boháčů klesá

Ze žebříčku vypadl například bývalý šéf největší americké pojišťovny AIG Maurice Greenberg nebo nedávná šéfka internetové aukční síně eBay Meg Whitmanová. Pokles majetku utrpělo 126 lidí na seznamu, šestkrát více než loni. S největší ztrátou se musel smířit kasinový magnát Sheldon Adelson, jehož jmění se ztenčilo o 13 miliard dolarů.

"Skutečnost, že bohatí nebohatnou, znamená, že ekonomika je zablokovaná," uvedl redaktor Forbesova seznamu Matthew Miller. "Neposkytují se úvěry, na trzích je velmi málo likvidity a nedají se dělat obchody, takže ekonomika klesá," dodal. Prudké propady akcií z posledních dní, kdy finanční sektor zažívá nejhorší časy od Velké hospodářské krize 30. let, signalizují, že majetky bohatých v budoucnu dál klesnou.

Nejnižší možný majetek, s nímž se Američan mohl dostat na seznam Forbesu, byl druhým rokem po sobě 1,3 miliardy dolarů. Celkový majetek lidí na seznamu dosáhl 1,57 bilionu dolarů, což je asi osminásobek hrubého domácího produktu České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám