Hlavní obsah

Velení armády USA volá po útocích na území Pákistánu

Novinky, BBC,
WASHINGTON

Ve středu, den před připomenutím teroristických útok z 11. září 2001, vyzýval vrchní velitel amerických ozbrojených sil admirál Mike Mullen k uplatnění nové strategie při boji proti radikálnímu afgánskému hnutí Tálibán. Podle něj musí zahrnovat přímé útoky na území Pákistánu. Nejmenovaný americký představitel uvedl, že rozkazy už byly dány. Islámabád však operace na svém území vylučuje.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Mullen vystoupil v Kongresu před sněmovním výborem pro ozbrojené složky den před výročím teroristických útoků na New York a Washington z roku 2001. Ty podnikla al-Kajda, jejíž nejvyšší představitelé v té době žili v Pákistánu, kde vládlo radikální hnutí Tálibán.

Přestože koncem roku 2001 byl podniknut útok na Afghánistán s cílem svrhnout Tálibán a dopadnout vůdce al-Kajdy, boje nadále pokračují a Usáma bin Ládin i další vůdce Ajmán Zavahrí stále unikají. Prezident Bush podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové má zájem vydat je spravedlnosti, ale americké úřady nejsou supermocné".

Mullen hovořil velmi otevřeně. Podle něj nelze mluvit o tom, že by koalice v Afghánistánu vítězila. Uvedl i důvod - tím, že je radikálové mají své bezpečné úkryty v kmenových oblastech na severozápadě Pákistánu při hranicích s Afghánistánem.

„Podle mého jsou oba tyto národy neoddělitelně propojené při běžných útocích a překračují hranici," uvedl Mullen a dodal. „Můžeme stíhat a zabíjet extremisty, kteří překročí hranici, ale dokud nebudeme úzce spolupracovat s pákistánskou vládou na eliminaci míst, z nichž radikálové operují, bude nepřítel dále přicházet.“

Pákistán se staví proti operacím cizích vojsk na svém území

Zatímco afghánské prezident Hámid Karzáí tento postup podporuje, Pákistán je proti tomu, aby na jeho území operovala zahraniční vojska. Pákistánská armáda jedná místo toho o případu ze 4. září, kdy koaliční vojska překročila při stíhání unikajících radikálů afghánsko-pákistánskou hranici a podle tvrzení Islámabádu při akci zabila přes tucet civilistů.

Rozkazy byly vydány

Ještě dále než Mullen šel nejmenovaný představitel americké administrativy. „Situace v kmenových oblastech při afghánsko-pákistánských hranicích není tolerovatelná,“ uvedl pro noviny New York Times a dodal: Musíme být asertivnější. Rozkazy byly vydány."

Pákistán přitom patří ke klíčovým spojencům USA v boji proti terorismu. Zemi ale už nevládne prezident Parvíz Mušaraf. USA míní tlačit na jeho nástupce, aby postupoval tvrději a povolil operace cizích vojsk v obou Vazíristánech a Severozápadní hraniční provincii. Tato kmenová území nikdy nebyla pod kontrolou vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám