Hlavní obsah

VIDEO: Skončila platnost padesátníků a papírových dvacetikorun

– PRAHA

V neděli 31. srpna mohli lidé naposledy k zaplacení použít papírové dvacetikoruny a padesátihaléřové mince. Z oběhu tak zmizely poslední haléřové mince v české historii. Jejich zrušení podle obchodníků zboží nezdraží a krok České národní banky podle nich nebude mít vliv na cenu jednotlivého zboží. Pouze cena výsledného nákupu bude v některých případech zaokrouhlována na celé koruny nahoru.

Padesátníky v Česku definitivně končíVideo: ČTK

 
Článek

Řada lidí zejména s nižšími příjmy a důchodců si ale myslí, že zrušení padesátníků ke zdražení zejména drobného zboží a jednotlivých malých nákupů povede a měsíčně může lidem vytáhnout z kapes i desítky korun.

To potvrzuje i názor Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Podle mluvčí sdružení Ivany Pickové lze v budoucnosti očekávat zaokrouhlování cen veškerého zboží, nejen výsledné ceny nákupu. Mluvčí SOS míní, že zákazníci si na zaokrouhlování zvyknou, stejně jako si před časem zvykli na zrušení desetníků a dvacetníků. Situaci podle ní vyřeší trh sám.

S mírným nárůstem spotřebitelských cen ale zřejmě počítá i centrální banka. Člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek sice ČTK řekl, že zrušení padesátníků spotřebitelské ceny výrazně nezvýší, ale jak dříve uvedl, „jejich dopad do inflace bude 0,1 procentního bodu.“ Což podle ekonomů znamená, že centrální banka s mírným růstem cen počítá.

Řetězce zboží přeceňovat nebudou

Naopak jednatel společnosti Globus Petr Vyhnálek Právu potvrdil, že se zrušením padesátníků k růstu cen určitě nedojde a nebude ani nutné, aby obchodní řetězec musel některé zboží přeceňovat. „Koruna se stále dělí na sto haléřů. Zaokrouhlovat se bude až cena výsledného nákupu. Cena nákupu jednotlivého zboží se zaokrouhluje podle matematických pravidel už nyní a zboží s cenou končící padesátníkem v nabídce prakticky nemáme,“ vysvětlil.

Podle mluvčího Aholdu Libora Kytýra se „změna vůbec nedotkne zákazníků s platební kartou, kde i dnes společnost účtuje cenu přesně v haléřích.“

Minimální vliv na konečnou cenu nákupu po zrušení padesátníků Právu potvrdil i marketingový ředitel Tesco Stores ČR Michal Štádler. „Pro naše zákazníky se téměř nic nemění. Ceny zboží i princip zaokrouhlování při platbě v hotovosti zůstávají stejné jako před zrušením padesátníků. Zákazníkům platícím platební kartou budeme účtovat konečnou cenu stejně jako nyní přesně v desetihaléřích. Jedinou změnou je, že se při platbě v hotovosti podle standardních matematických pravidel zaokrouhlí celková cena nákupu, jejíž částka končí na padesát haléřů,“ sdělil Právu Štádler.

Mincí se vrátí jen pětina

ČNB odhaduje, že se jí podaří získat zpět nejvýše pětinu z téměř 427 miliónů padesátihaléřových mincí, které jsou nyní v oběhu. Návratnost mincí a jejich klesající obliba jsou jedny z hlavních důvodů, proč centrální banka k tomuto kroku přistoupila.

Centrální banka počítá s tím, že výměna neplatných mincí a papírových dvacetikorun bude možná u komerčních bank jeden rok, a to od letošního 1. září do 31. srpna příštího roku. Poté bude až do srpna 2014 možné peníze vyměnit u ČNB.

Padesátníky a papírové dvacetikoruny budou tak následovat desetihaléře a dvacetihaléře, jejichž platnost skončila v roce 2003. Jejich výměna u ČNB bude ještě možná do konce října příštího roku.

Anketa

Souhlasíte se zrušením padesátníků?
Ano, mince už byly zbytečné.
59,7 %
Ne, tradiční haléřové platidlo mělo zůstat zachované.
37,9 %
Nevím.
2,4 %
Celkem hlasovalo 10552 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám