Hlavní obsah

Vědci opět varují před možným poškozováním zdraví užíváním mobilů

Dvě desítky amerických a evropských vědců dnes zveřejnily ve francouzském nedělníku Le Journal du Dimanche výzvu, ve které varují před možnými negativními dopady používání mobilních telefonů na lidské zdraví. Ohroženy jsou podle vědců hlavně děti do 12 let.

Foto: Profimedia.cz

Vědci varují, že mobilní telefony nejvíce škodí dětem do 12ti let.

Článek

Signatáři výzvy doporučují nedovolovat dětem do 12 let používat mobily, nebo jen ve výjimečných případech. Výzvu koordinoval podle agentury AFP světově známý profesor psychologie z Pittsburské univerzity David Servan-Schreiber.

Mobilní telefon je podle vědců při komunikaci třeba mít pokud možno nejméně metr od těla, což umožní zabudovaný reproduktor, nebo takzvaná hands free sada. Člověk by měl prý také nosit co nejméně mobil při sobě.

Vědci zároveň nabádají lidi, aby spíše komunikovali textovými zprávami než telefonováním. Vědci z USA, Francie, Itálie a dalších zemí se shodují v tom, že sice neexistuje formální důkaz škodlivosti mobilních telefonů na zdraví, ale že dlouhodobé vystavování se radiaci mobilu zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

"Jsme dnes ve stejné situaci, jako tomu bylo před padesáti lety s azbestem a tabákem. Buď nic neuděláme a přijmeme riziko, nebo připustíme, že existují určité znepokojivé vědecké poznatky," řekl francouzský odborník na rakovinu a signatář výzvy Thierry Bouillet.

Podobná varování se objevila již v minulosti

Mezi dalšími signatáři je například ředitel oddělení preventivní medicíny ve státním ústavu pro rakovinu v Miláně Franco Berrino. Podobná varování se objevila již v minulosti. Například studie týmu Kalifornské univerzity v květnu tvrdila, že těhotné ženy, které pravidelně používají mobilní telefony, zvyšují riziko, že jejich dítě bude trpět poruchou chování.

Studie navazovala na zjištění ruských odborníků, kteří došli k závěru, že ohrožení z mobilních telefonů "není o mnoho nižší než riziko, jaké pro zdraví nenarozených dětí představuje tabák nebo alkohol".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám