Hlavní obsah

Clintonová splnila v Západní Virginii roli favoritky a vyhrála

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, CNN, rei, The Washington Post

Demokratka Hillary Clintonová v úterních primárkách v Západní Virginii s výrazným náskokem porazila svého stranického rivala Baracka Obamu. Právě takový výsledek se ve státě s většinou bělošského vesnického obyvatelstva očekával. I přesto má senátorka za New York menší vyhlídky na závěrečnou nominaci do podzimních prezidentských voleb než Afroameričan Obama.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Triumf Hillary Clintonové v Západní Virginii se očekával.

Článek

Po vyhlášení prvních výsledků však Clintonová v Charlestonu prohlásila, že z boje neodstoupí. „Jsem víc než kdy jindy odhodlána v kampani pokračovat. V boji zůstávám, protože jsem přesvědčena, že jsem nejsilnějším kandidátem. Povedu stranu k vítězství v obecných volbách, jestliže mě teď nechá zvítězit,“ řekla.

Ze sečtení většiny hlasů vyplývá, že Clintonová v Západní Virginii naplnila očekávání. Zatím vítězí poměrem vyšším, než 2:1.

Výsledky primárek demokratů
kandidátpočet hlasůhlasy v %delegáticelkem delegátů
Hillary Clintonová240 84667201713 (273 superdelegátů)
Barack Obama92 7262681881 (282 superdelegátů)

Přesto se v posledních dnech zvýšil na bývalou první dámu tlak, aby dlouhý souboj ukončila. V době, kdy do celonárodního kongresu Demokratické strany zbývají primárky už jen v pěti federálních státech, má Obama víc superdelegátů a šanci získat i stanovené minimum 2025 delegátů. Úterní výhra Clintonové na stavu moc nezmění. Ve hře bylo 28 delegátů a ti se rozdělí proporčně.

Clintonová je na tom podstatně hůř i po rozpočtové stránce.

Příznivci Hillary by mezi Obamou a McCainem váhali

Senátorka se snaží přesvědčit, že by byla lepším soupeřem republikána Johna McCaina, který má nominaci do podzimních voleb zaručenou už dva měsíce. “Volí mě katolíci, Hispánci, dělníci i senioři – ti lidé, které si bude muset McCain v obecných volbách získat,” řekla Clintonová. V Západní Virginii upozornila, že žádný demokrat se od roku 1916 nestal prezidentem, aniž by zvítězil právě v tomto státě.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podle průzkumů CNN by v případě, že demokraté postaví do klání o Bílý dům proti McCainovi Obamu, volilo Obamu 36 procent příznivců Clintonové. Naopak 35 procent z nich by dalo hlas McCainovi.

Mezi republikány zvítězil McCain

V Západní Virginii se v úterý hlasovalo i o republikánech. McCain tam upevnil své už i tak neotřesitelné vítězství. Získal dalších devět delegátů a celkem jich tak má 1481.

Výsledky primárek republikánů
kandidátpočet hlasůhlasy v %delegáti
John McCain90 467769
Mike Huckabee12 260100
Ron Paul5 99950

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám