Hlavní obsah

Írán dolary za ropu už nechce, jsou to prý bezcenné kusy papíru

Novinky, CNN, rei
TEHERÁN

Írán, druhý největší člen ropný producent z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), přestal vyvážet surovinu výměnou za americké dolary. Ve středu to oznámilo íránské ministerstvo pro ropný průmysl.

Foto: FARS NEWS, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„Dolar byl z íránských ropných transakcí úplně vyloučen. Se všemi našimi odběrateli surové ropy jsme se dohodli na obchodování v jiných měnách,“ oznámilo ministerstvo. Půjde prý především o transakce za eura a jeny.

Americké banky s Íránem přímé obchody nevedou.

Írán za uplynulý rok výrazně snížil závislost na dolaru v souvislosti s napjatými vztahy s Washingtonem a klesajícím kurzem americké měny. Ten dělá producentům ropy vrásky. Přispívá totiž k růstu cen surové ropy a znehodnocuje hodnotu jejich dolarových zásob.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád označil na loňském summitu OPEC v Saúdské Arábii dolar za „bezcenný kus papíru“. Teherán se snažil přimět ostatní země organizace k adoptování obchodního systému ve více měnách, to ale OPEC odmítl.

Vztahy mezi Íránem a USA jsou napjaté. Američané podezírají Teherán z toho, že v rámci jaderného programu usiluje o vývoj nukleárních zbraní a v Iráku podporuje šíitské povstalce v boji proti vládě a mezinárodní koalici. Írán nařčení odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám