Hlavní obsah

Írán začal instalovat 6000 nových centrifug pro obohacování uranu

TEHERÁN

Írán, který západní země obviňují ze snah o výrobu jaderné bomby, instaluje ve svém podzemním atomovém komplexu v Natanzu šest tisíc modernizovaných odstředivek k obohacování plynného hexafluoridu uranu. Potvrdil to v úterý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád během své návštěvy tohoto areálu u příležitosti íránského „Národního dne jaderných technologií“.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

Íránský prezindet Mahmúd Ahmadínežád se směje.

Článek

„Za poslední rok nainstalovali naši vědci v Natanzu tři tisíce centrifug, čímž jsme vstoupili do průmyslové fáze obohacování uranu. Dnes jsme začali s instalací dalších šesti tisíc odstředivek,“ řekl Ahmadínežád podle vysílání íránské televizní stanice IRIB.

Dříve nainstalované odstředivky jsou starší a poruchové modely, které byly poprvé zkonstruovány v 70. letech. Modernizované centrifugy jsou spolehlivější a dokážou obohacovat uran dvakrát až třikrát rychleji.

Írán neustupuje mezinárodnímu tlaku

Pokračování v obohacování uranu ukazuje, že Teherán nemíní ustoupit tlaku mezinárodního společenství, které za těmito aktivitami spatřuje snahu o vývoj jaderné zbraně. Írán to opakované odmítá s tím, že jeho program je mírový a zaměřený výhradně na získání paliva pro jaderné elektrárny.

Začátkem března Rada bezpečnosti OSN snahy Teheránu odsoudila. Její rezoluce počítá s dalším zpřísněním sankcí, mj. s omezením cest pro íránské jaderné vědce a přitvrzením omezení v hospodářské oblasti. Dokument však vystoupí v platnost až 90 dní po schválení.V polovině dubna se chtějí sejít představitelé pěti stálých členů RB OSN (USA, Rusko, Čína, Británie, Francie) a Německa, aby jednali o dalších opatřeních vůči Teheránu.

Drábová pochybuje, že by Írán chtěl takto vyrábět jaderné zbraně

Podle některých expertů není zcela jisté, zda Íránci dokážou udržet v nepřetržitém chodu a v optimální rychlosti větší počet odstředivek, což je předpoklad k získání dostatečného množství obohaceného uranu.

Šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová zase spatřuje v obohacovacím programu Teheránu spíše snahu získat více paliva pro jaderné elektrárny než vyrobit atomovou bombu. „Modernizovaných 6000 centrifug může spíše znamenat, že Írán chce více paliva pro své jaderné elektrárny, ne že by investoval čas do dnes již primitivní technologie na výrobu materiálu pro jadernou bombu,“ řekla ČTK Drábová. 

Reklama

Výběr článků

Načítám