Hlavní obsah

Papež se setkal s lidmi, kteří byli jako děti zneužiti kněžími

– WASHINGTON

Papež Benedikt XVI. ve čtvrtek ve Washingtonu přijal skupinu lidí, kteří byli jako děti sexuálně zneužiti římskokatolickými duchovními. O předem neoznámeném setkání informovala tisková služba Vatikánu.

Foto: Jim Bourg , Reuters

Papež Benedikt XVI. ve Washingtonu také celebroval mši na baseballovém stadionu.

Článek

Ke schůzce s oběťmi pedofilních kněží vyzývali papeže obránci práv zneužitých chlapců už před jeho nynější návštěvou Spojených států. Benediktova slova lítosti, která pronesl ještě cestou do Washingtonu, by podle nich byla upřímnější, kdyby vyslechl osobní svědectví dnešních dospělých mužů.

Skupinu zneužitých doprovázel kardinál Sean O'Malley, který stojí v čele bostonské arcidiecéze, kde skandál před šesti lety propukl.

Papež Benedikt XVI.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Alois Ratzinger, se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu na Innu.

Ve čtrnácti letech se stal členem organizace Hitlerjugend a o dva roky později byl naverbován do dělostřelectva nacistické armády. Špatné zdraví ale nedovolilo jeho plné nasazení. Ratzinger zdůrazňuje, že do Hitlerovy mládeže stejně jako do armády musel proti své vůli.

Po skončení války se už mohl věnovat studiu teologie. Po absolvování studia v Mnichově působil na několika německých univerzitách. V roce 1977 se stal arcibiskupem mnichovským a freisingským.

Do papežského úřadu byl zvolen po smrti Jana Pavla II. v dubnu 2005. Jméno Benedikt (z latinského požehnaný) si vybral jako poctu papeže Benedikta XV. (sloužil pontifikát v době 1. světové války) a Svatého Benedikta z Nursie.

"Pomodlili se se Svatým otcem, který poté vyslechl jejich osobní zkušenosti a nabídl jim slova povzbuzení a naděje," uvádí vatikánské prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám