Hlavní obsah

Do pražských ulic vyrazí nová nízkopodlažní tramvaj

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražskou hromadnou dopravu čeká radikální změna. Desítky let staré tramvaje z pražských ulic postupně vymizí. Dopravní podnik společně s plzeňským Škoda Holdingem ve čtvrtek představily návrh designu tramvaje Škoda T15, tzv. ForCity. Navíc sami cestující budou moci promluvit do konečné podoby interiéru vozu.

Článek

Do roku 2017 by se Prahou mělo prohánět na 250 těchto strojů, přičemž na první testovací jízdy by měla první tramvaj do ulic hlavního města vyrazit již příští rok. Jeden vůz bude dopravní podniky stát 66 miliónů korun.

Tramvaj tvoří tři články, které vytváří kompaktní prostor až pro 300 cestujících. Navíc bude tramvaj plně nízkopodlažní. Maximální rychlost je elektronickým systémem omezena na 60 km/h.

Vůz půjde do výroby v následujících měsících. Bude v něm 61 míst k sezení, sedačky budou rozmístěny po a v protisměru jízdy.

Design vozidla vytvořil architekt Patrik Kotas, který také navrhoval tramvaje pro polskou Poznaň. Spodní část tramvaje bude červená, zbytek bude černý. Pod okny bude stříbrná metalíza.

:. Interiér má zatím dva návrhy. Cestující mohou hlasovat, jaký se jim více líbí. Zda látkové potahy či dřevěný povrch. Foto: Škoda Holding

Než se tramvaj začne sériově vyrábět, jsou k dispozici dva návrhy interiérů. Cestující mohou hlasovat na stránkách www.skoda.cz, zda se jim více líbí sedačky s látkovými potahy či s dřevěným povrchem s „protivandalskou úpravou“.

Součástí vozu je i kamera snímající jak venek, tak vnitřek. Navíc se počítá i s novým systémem větrání pro cestující.

:. Návrh designu nové tramvaje pro Prahu. Foto: Škoda Holding

:. Interiér se sedačkami s čalouněním. Foto: Škoda Holdin

Anketa

Líbí se vám design nové tramvaje?
Ano
94,5 %
Ne
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11119 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám