Hlavní obsah

Vybíráme klimatizaci pro teplé i chladné dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatizovaná domácnost, ať už v domech či bytech, kancelářích se pomalu stává stále běžnějším jevem. Zajišťuje komfortní teplotu v místnosti jak v letních vedrech, tak po zbytek roku. Pokud uvažujete o vybavení domácnosti nebo kanceláře klimatizací, uvádíme několik důležitých informací.

Článek

Vzrůstající oblibu v prodeji klimatizací domácností a kanceláří zaznamenávají modely s tzv. invertorovou technologií. Na rozdíl od klasického provedení dokáží regulovat teplotu v místnosti mnohem přesněji a s nižší spotřebou energie. Vyplatí se zejména při celoročním využití klimatizace na chlazení i vytápění.

.: I v parném létě vás klimatizace zchladífoto: LG/www.lg-klimatizace.cz

.: I v parném létě vás klimatizace zchladífoto: LG/www.lg-klimatizace.czCo radí odborník

Tomáš Roštlapil z Whirlpool ČR říká, že pro výběr vhodného typu a výkonu klimatizace je dobré se poradit s odborníkem. Výkon dle něj totiž nezávisí jen na rozměrech místnosti, ale také na jejím uspořádání, velikosti a orientaci oken, počtu osob v místnosti apod.

.: Klimatizace vhodná do kanceláře

Pokud budete používat klimatizaci větší část roku, informujte se na její spotřebu. Nejúspornější modely jsou označeny energetickou třídou A, naopak modely s vysokou spotřebou mají třídu D nebo E. Dle něj pravidelnou údržbou a čištěním výrazně prodloužíte životnost vaší klimatizace.

Pro potřeby menších objektů existují v zásadě dva typy klimatizací

Přenosná klimatizace je mobilním přístrojem, který lze bez dalších stavebních zásahů postavit do místnosti a v případě potřeby ji jednoduše přemístit.

.: Klasický větrák je lehce přenosnýfoto: NOVINKY/Jakub Kynčl

Kromě zapojení do elektrické sítě vyžaduje tento typ také odvětrání teplého vzduchu, které se provádí zpravidla flexibilní hadicí ven z místnosti. Účinnost přenosné klimatizace zdaleka nedosahuje efektivity dělených klimatizací.

Dělená klimatizace zahrnuje dvě jednotky, vnitřní, umístěnou v místnosti na stěně pod stropem a vnější jednotku, která se instaluje na zeď, střechu nebo např. balkón. Teplo je odváděno potrubím. Instalace vyžaduje zpravidla stavební zásah. Cena je však vyšší.

.: Model cirkulace vzduchufoto: archív firem LG Electronics Inc, UTAX, Artel, Carrier

.: Model cirkulace vzduchufoto: archív firem LG Electronics Inc, UTAX, Artel, CarrierJaké další funkce může klimatizace mít

Kromě funkce chlazení vzduchu mají klimatizace další řadu užitečných funkcí - lze je použít pro větrání nebo odvlhčování místnosti, většina kvalitních modelů obsahuje různé filtry, které čistí vzduch od prachu i bakterií.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se postarat o příjemné klima v bytě

Trápí vás v bytě horko a uvažujete o klimatizaci? Rozhodujícím kritériem pro výběr klimatizační jednotky je přesná analýza místnosti. Minimální výkon...

Klimatizace vzduch ohřeje i ochladí

Extrémně teplé počasí loni v létě ovlivnilo i nárůst poptávky po klimatizaci. Ačkoli má toto zařízení své zastánce i odpůrce, jedno mu nelze upřít, v horkých...

Výběr článků

Načítám