Hlavní obsah

Paroubek míří do Ruska, Topolánek zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek společně s dalšími špičkami strany zamíří ve středu na návštěvu Moskvy. Jedním z témat jednání v Rusku bude i plánovaný americký radar v Brdech. Premiér Mirek Topolánek (ODS) označil alternativní zahraniční politiku ČSSD za "smrtící" pro Českou republiku.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vlevo) a šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek při schůzi Sněmovny

Článek

Paroubek a jeho delegace budou v Rusku například navazovat užší kontakty s vedením strany Spravedlivé Rusko. Té chtějí čeští sociální demokraté pomoci ke vstupu do Socialistické internacionály. „Tématem jednání bude samozřejmě i radarová základna na území České republiky,“ uvedl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Naším cílem je, aby tady (v Česku) nebyli ani američtí, ani ruští vojáci," uvedl na úterní tiskové konferenci Paroubek. ČSSD chce podle něj získat stanoviska ruských kolegů k základně proto, aby byla schopna formulovat zahraniční politiku, až bude vládní stranou.

Premiér: Jde o obstrukční politiku

Paroubek svým oznámení cesty do Ruska rozpálil do běla premiéra Topolánka. Zahraniční politiku sociální demokracie tvrdě kritizoval.

"Pokládám jejich alternativní zahraniční politiku za smrtící pro Českou politiku. Jejich nekonzultované výlety kamkoliv po světě a prezentování vlastních alternativ je něco, co v polistopadové historii v tomto státě nemá obdobu," řekl premiér novinářům.

Cestu do Ruska považuje Topolánek za pokračování "obstrukční politiky", kterou podle něj provádí Paroubek v opoziční roli.

Cesta přijde stranu na 300 tisíc

Debatovat se v Rusku bude i o ekonomické a obchodní spolupráci mezi oběma zeměmi. Delegace ČSSD má proto v plánu i schůzky s představiteli ruského průmyslu.

Šéfa ČSSD na cestě do Ruska doprovodí místopředseda Sněmovny Zaorálek, šéf poslaneckého klubu Michal Hašek, předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček a předseda stranické národohospodářské komise Jan Mládek.

Delegace se v Rusku zdrží do soboty 29. března. Během pobytu mají sociální demokraté v plánu schůzky s předsedou strany Spravedlivé Rusko a Rady federace Sergejem Mironovem, s předsedou Státní dumy Borisem Gryzlovem a jejím místopředsedou Alexandrem Babakovem.

Cestu financuje ČSSD, stranickou kasu přijde na 300 tisíc korun. Pokud delegace tuto částku překročí, budou se podle Paroubka na její úhradě podílet poslanci, kteří se cesty účastní.

Reklama

Související články

Gorbačov: Americký radar míří proti Rusku

Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov se domnívá, že americký protiraketový štít v ČR a Polsku je namířený proti Rusku a Číně a nikoliv proti zemím jako...

Výběr článků

Načítám