Hlavní obsah

VIDEO: Sestřelení satelitu ohrožujícího Zemi

– WASHINGTON • Aktualizováno

Pentagon ve čtvrtek zveřejnil záběry, jak antiraketa amerického námořnictva sestřelila nefunkční satelit s 450 kilogramy jedovatého hydrazinu na palubě. Zásah se podařil na první pokus, uvedl ve čtvrtek Pentagon. Raketa byla odpálena z křižníku USS Lake Erie v severním Pacifiku poblíž Havaje.

Článek

Videozáznam není komentovaný, ale přináší záběry z navádějícího systému rakety, která satelit zasáhla a zlikvidovala nádrž s palivem.

"Síť pozemních, vzdušných, námořních a vesmírných senzorů potvrzuje, že americká armáda zasáhla nefunkční satelit Národní agentury pro letecký průzkum, který se nacházel na své konečné oběžné dráze před vstupem do zemské atmosféry," uvádí se v prohlášení Pentagonu.

Raketa satelit zasáhla ve výšce 247 kilometrů nad zemským povrchem. Nebezpečí pro Zemi představovala palivová nádrž devítitunového tělesa, neboť obsahovala 450 kilogramů toxického hydrazinu.

:. Snímek satelitu pořízený z rakety SM-3 před sestřelenímfoto: ČTK/AP

Jsou tu dobré náznaky, že palivová nádrž byla zasažena, protože tam byla exploze," uvedl anonymní zdroj.

Raketa podle něj zasáhla satelit zhruba tři minuty po vypálení.

Loď USS Lake Eriefoto: ČTK/AP

Vzhledem k poměrně nízké výšce, v níž byl satelit zasažen, začnou jeho úlomky vstupovat do zemské atmosféry okamžitě. Téměř všechny kousky prý shoří během 24 až 48 hodin.

USA sestřelily nefunkční špionážní satelit

Podle některých zdrojů ale nešlo ani tak snahu ochránit Zemi před jedovatým hydrazinem, který by stejně s největší pravděpodobností shořel po vstupu do atmosféry, jak tomu bylo v případě nádrže raketoplánu Columbia. Především mělo jít o test schopností systému protiraketové obrany amerického námořnictva a demonstraci jeho schopností ničit satelity.

Američané se v případě dopadu satelitu na Zem obávali zejména zamoření velkých oblastí jedovatým plynem a ztráty vojenských tajemství. Největší americké vesmírné těleso, které se bez kontroly vrátilo na Zemi, byl podle agentury AP Skylab. Téměř 80tunová stanice opustila oběžnou dráhu v roce 1979 a její trosky dopadly do Indického oceánu u západní Austrálie. V roce 2002 se zase na Zemi vrátily části více než třítunového amerického satelitu. Spadly rovněž do moře, několik tisíc kilometrů od místa, kde měly podle odhadů skončit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám