Hlavní obsah

Japonci vyšlou do vesmíru papírovou vlaštovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Astronauti vypustí vlaštovku z mezinárodní vesmírné stanice. Letečtí inženýři z Tokijské univerzity pak budou sledovat každý její pohyb. Očekává se, že na cestě k 390 km vzdálené Zemi dosáhne rychlosti až 5 machů, tedy 24 500 km/h.

Foto: Jan Čech, Novinky

Papírová vlaštovka bude brázdit vesmír.

Článek

Odborníci na origami dají japonskému astronautovi Koichi Wakatovi přesné instrukce jak složit dvaceticentimetrový aršík papíru do tvaru vesmírné vlaštovky.

Jak uvádí list Telegraph, papír bude postříkán chemikáliemi, které mu dají sklu podobný ochranný film a vědci se domnívají, že i přesto, že se zahřeje až na 200 stupňů Celsia, při vstupu do atmosféry neshoří.

"Tato technologie by mohla vést k vývoji nové generace vesmírných plavidel," řekl profesor Shihji Suzuku. Pokus se zrodil v hlavě Takuo Tody, předsedy japonské asociace pro vlaštovky origami.

Je třeba dodat, že na papírovém letadélku bude vzkaz, kterým bude případný nálezce žádán, aby vlaštovku vrátil japonské společnosti origami. Pokud tedy vlaštovku najdete, neměli byste si ji ponechat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám