Hlavní obsah

Povolání hasiče přináší i kuriózní zážitky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce hasičů bývá poměrně fyzicky i psychicky náročná záležitost. Její výkon klade na hasiče velké nároky, zejména při zásazích u tragických událostí. Naštěstí ne vždy musí jít při zásazích nutně o život, ale dají se při nich zažít i události, které budí na tváři spíše úsměv.

Článek

Připravili jsme pro vás výběr z několika takových zásahů zahraničních hasičských sborů. Všechny uvedené případy byly v archivech zaznamenány v průběhu roku 2007.

Navoněné slečny vyvolaly požární poplach

V Německu skupina mladých dam použila ve sprchách v mládežnické ubytovně tolik deodorantu ve spreji, že na to zareagoval požární hlásič a spustil poplach. Na místo po chvíli dorazili hasiči, kteří se pak nestačili divit, že příčinou poplachu byl vysoce koncentrovaný oblak voňavého spreje. O tom, zda jednotka zasahovala i přímo ve sprchách mezi dívkami, už agentury neinformovaly.

Vztekloun spálil šaty a přišel o střechu na hlavou

Informace o jednom kuriózním požáru přišla z jihovýchodu Evropy. Jistého Iva Jerbiče z chorvatského města Prikraj údajně tak rozčílilo, že kvůli hromadě starého oblečení nemůže najít vyprané trenýrky, že staré šatstvo vyházel na zahradu a zapálil. Od ohně však chytl i jeho dům a kompletně shořel. Nikomu z rodiny se naštěstí nic nestalo, zato viník požáru měl nečekaně příležitost obnovit si kompletně celý šatník.

Ostrá omáčka vyklidila londýnskou ulici

Pak je tu opravdu „peprná“ říjnová událost z centra Londýna, kde panikařící lidé přivolali hasiče kvůli nezvyklému zápachu, jenž mnozí považovali za únik chemické látky. Poplach ale ve skutečnosti způsobila nevinná, podomácku zhotovená, leč pořádně ostrá chilli omáčka, jejíž pach se linul z blízké restaurace. Než ovšem byla zjištěna pravda, policie uzavřela okolní ulice a hasiči vyrazili mezi překvapené hosty restaurace na průzkum v protichemických oděvech.

Z pout milence vysvobodili až hasiči

Všude na světě pomáhají hasiči lidem rádi. Někdy se přitom pobaví a někdy se dokonce navzájem předhánějí, kdo lidi „zachrání.“ Dokládá to jedna zajímavá událost z anglického hrabství Southampton. Dva milenci si sexuální hrátky opepřili pouty, během dovádění však od nich ztratili klíče.

Přivolaní policisté dokázali pouze přeseknout řetěz mezi spoutanými milenci, vysvobodit pár se samotných okovů na zápěstí však mohli jen hasiči na blízké stanici. Když se na ně milenci tedy obrátili, hasiči se nerozpakovali a ještě se předháněli, kdo pouta páru rozstřihne. Pro dvojici nic příjemného, naopak pro dvacítku hasičů vítané zpestření pracovního dne.

Za dobrotu na žebrotu

A opravdová kuriozita na závěr. Řidiči mohou doufat, že takový omyl, jako se přihodil švédským záchranářům, se snad českých hasičům nestane. Skoro neuvěřitelný příběh se totiž odehrál u švédského města Lulea. Jistý taxikář ve svém autě nechal na chvíli zahřát lehce zraněné oběti autonehody. Jaké však bylo jeho překvapení, když se záchranáři po příjezdu na místo jali „zachraňovat“ oběti nehody z jeho netknutého taxíku.

Čas skutečně neztráceli. Než se opodál stojící taxikář vzpamatoval, záchranáři ve snaze dostat se k „obětem“ vozidlo zcela rozřezali vyprošťovací technikou. Taxikář pak měl velké problémy přesvědčit pojišťovnu, že nejde o žert ani pokus o pojišťovací podvod a že je v tom skutečně nevinně.

Tolik tedy kuriozity ze zahraničí. Výběr netradičních zásahů hasičů z České republiky připravujeme pro některý z dalších článků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám