Hlavní obsah

Za rakety u nás chceme od USA záruky, trvá na svém Polsko

VARŠAVA

Polsko dále přitvrdilo své požadavky vůči Spojeným státům, které chtějí na území našeho severního souseda umístit sila s antiraketami, které by naváděl radar z Brd. Polský premiér Donald Tusk v pátek sdělil, že nepřipustí vybudování americké základny na svém území, pokud se mu nedostane "stoprocentních" záruk, že zařízení bude sloužit polské národní bezpečnosti.

Článek

"Nemůžeme se vystavovat riziku, aniž bychom měli stoprocentně zaručenou naši bezpečnost. Pokud podobná jistota nebude, nebude žádná základna (v Polsku)," řekl Tusk polskému tisku. Premiérův tiskový úřad jeho postoj potvrdil.

Tusk také řekl, že polsko-americké rozhovory se nacházejí ve své nejdůležitější a nejtěžší fázi, která vyžaduje trpělivost a přesnost. "Rád bych věděl, kdo a kolik za to zaplatí a zda to skutečně bude sloužit naší bezpečnosti," zdůraznil premiér k dosud podle něj otevřeným otázkám v rámci jednání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tusk je vůči americkému plánu mnohem rezervovanější než jeho předchůdce Jaroslaw Kaczyński, jehož vláda záměr USA podporovala.

Agentura AP poznamenala, že Tusk v rozhovoru neupřesnil co míní "bezpečnostní garancí". Varšava ale již dříve požádala Washington, aby se před vybudováním základny zavázal posílit polskou bezpečnost raketami Patriot, ničící balistické rakety v poslední fázi letu, či jiným vojenským zařízením na ochranu země před případným raketovým útokem Ruska.

Podle vojenských odborníků nejsou antirakety GBI schopné likvidovat níže letící rakety krátkého a středního doletu zamířených na Polsko ani hlavice v poslední sestupové fázi letu.

USA chtějí v Česku postavit radar a v Polsku vybudovat základnu s deseti raketami pro sestřelování případných nepřátelských střel z nebezpečných zemí jako je Írán. Moskva označila podobná zařízení v blízkosti ruského území za ohrožení Ruska. Pohrozila, že na základny zaměří své rakety.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko odmítlo návrhy USA, radar v ČR nechce

Ruský ministr obrany Anatolij Serďukov označil ve čtvrtek návrhy USA ohledně plánované radarové základny v Brdech za nepřijatelné. USA navrhly Rusku možnost...

Výběr článků

Načítám