Hlavní obsah

Kokain začal na ulici konkurovat pervitinu, gram stojí 1200 korun

Právo, Pavel Blažek

Koupit si od pouličních drogových dealerů gram kokainu je poslední novinkou české drogové scény. Dosud se totiž tato droga prodávala v luxusních klubech movitým zákazníkům pro povyražení a jako afrodiziakum. Nyní ho začali masově kupovat i narkomani dosud zvyklí na pervitin a extázi. A také víkendoví uživatelé drog.

Článek

"Gram ředěného kokainu na ulici stojí okolo 1200 korun. Tento prodej je na vzestupu. Kokain prostě začal konkurovat českému pervitinu a extázi. Není to dobré znamení," řekl v pátek Právu velitel kokainové a heroinové sekce Jakub Frydrych z Národní protidrogové centrály (NPC). Ředitel NPC Jiří Komorous doplnil, že se vlastně začala naplňovat osm let stará prognóza protidrogových expertů z USA.

"Předvídali takovýto vývoj na české drogové scéně na základě vlastních zkušeností. Jde o vážný problém. Z kokainu se vyrábí taky crack. To je velmi nebezpečná a devastující droga. Zaznamenali jsme už loni první pokusy o jeho výrobu," zdůraznil Komorous. Hrozba nástupu cracku do ulic je v tom, že je vysoce ziskový. "Ze dvou dávek kokainu umějí upéct deset dávek cracku," poznamenal.

Polykači na ústupu

Policisté ve spolupráci s celníky v minulých dnech odhalili, že latinskoamerická narkomafie zvýšila dodávky kokainu do ČR. "Formou poštovních zásilek o váze okolo pěti kilogramů. Jeden pětikilový balík jsme zachytili v Praze a druhý o váze 5,5 kilogramů v Brně. Byly odeslány z Kostariky. To naznačuje, že ilegální dovoz pomocí polykačů nestačí. Polykač je totiž schopen propašovat maximálně okolo 1,3 kilogramu.

Zásilky navíc vylučují lidský faktor. Jsou anonymní a zakonspirované," upřesnil současný stav v drogové oblasti Frydrych. Podle něj reaguje balíkový dovoz kokainu na zvýšenou poptávku v Česku. Průnik kokainu do pouličního prodeje označil za historicky třetí fázi obchodů s kokainem v ČR.

Miloval ho Hugo Hass

"První je spojena s obdobím první republiky v letech 1920 až 1938. Známým konzumentem kokainu byl například tehdy velmi oblíbený herec Hugo Haas. Druhá fáze začala po listopadu 1989, kdy jsme byli spíše přestupní zemí pro latinskoamerické polykače. A později i pro české polykače zverbované v Latinské Americe bývalými občany ČR, kteří se usadili na zmíněném kontinentě a byli napojeni na kokainové kartely. Současný pouliční prodej představuje historické novum," poznamenal Frydrych.

Cenu kokainu na české drogové scéně podstatně snížilo ředění prokainem a podobnými léky. "Profil uživatelů kokainu není nutně kriminální. Je mezi nimi mnoho osob, které pracují a sjedou se kokainem v pátek. Víkendové užívání kokainu označují za věc své osobní svobody. Jenže po vzniku návyku má nad nimi droga každodenní moc," míní Komorous.

Reklama

Související témata:

Související články

Láska je návyková jako kokain

Sexuální touha, vzrušení a orgasmus jsou vyvolány složitou součinností řady hormonů, neurotransmiterů a mozkových látek a dalších chemických sloučenin těla....

Výběr článků

Načítám