Hlavní obsah

Láska je návyková jako kokain

Novinky, Famous
LONDÝN

Sexuální touha, vzrušení a orgasmus jsou vyvolány složitou součinností řady hormonů, neurotransmiterů a mozkových látek a dalších chemických sloučenin těla. Zvláště pak dopamin, který se v mozku vylučuje při vzrušení, má podle vědců podobný efekt na tělo a mysl jako drogy kokain nebo speed.

Článek

"Přitažlivost a chtíč jsou skutečně jako droga. Nutí vás to chtít víc," tvrdí britský psycholog John Marsden. Podle něj v okamžiku, kdy potkáme někoho přitažlivého, se náš mozek doslova rozohní. Srdce začne třikrát rychleji tlouct, aby vehnalo dostatek čerstvé krve do tváří a pohlavních orgánů. Tento zvýšený průtok krve působí také podivné lechtání na žaludku.

Na vzrušení a orgasmu se pak podílejí hormony testosteron, estrogen a oxytocin, neurotransmitery dopamin a serotonin. Poslední dvě jmenované chemické sloučeniny významně ovlivňují náladu, pocity štěstí a radosti. Pokud jich je v mozku dostatek, navozují pocit blaženosti a také uspokojení. Dopamin má pak podobné účinky jako kokain. A člověk má snahu nechat působit dopamin na svůj mozek a být tedy neustále někým přitahován a vzrušován. To se někdy těžce slučuje se stálým partnerstvím.

Reklama

Související články

Doteky jsou v intimním životě důležité

Mezi sexuální oblasti nejcitlivější na dotyk patří místa tělesných vstupů a výstupů. V těchto otvorech kůže většinou přechází ve sliznici. A pokud se této...

Erotické výkřiky zvyšují vzrušení partnera

Jedna mladá žena si mi nedávno stěžovala na svého partnera. Prý jí vyčítá přílišnou pasivitu při pohlavním styku. Přiznávala, že si mnoho svých pocitů nechává...

Výběr článků

Načítám