Hlavní obsah

Jahody se dříve považovaly za ovoce lásky

Právo, Eva Müllerová

Kvůli výtečné chuti a opojné vůni lidé nazývali jahody královským ovocem. Středověk je ale považoval hlavně za ovoce lásky. Věřilo se totiž, že sladké plody smyslného tvaru a barvy vášně povzbuzují u mužů i žen sexuální apetit. A možná na tom i něco bylo.

Článek

Jahody obsahují ve svých semínkách značné procento zinku, důležitého pro tvorbu testosteronu. A ten, jak známo, aktivuje mužské spermie. Vědecké studie ostatně potvrdily, že nedostatek zinku vede u mužů k impotenci. V jahodách je také mnoho antioxidantů, které mimo jiná pozitiva zlepšují i krevní oběh v pohlavních orgánech. Proto se například dříve při zásnubách jedly nejen voňavé plody, ale pilo rovněž jahodové víno, neboť se věřilo, že posílí lásku a plodnost.

Nejen pro erotiku

Jen málokteré ovoce je zdraví tak prospěšné jako jahody. Kromě velkého množství minerálů a vitamínů, hlavně A, B a E, přinášejí lidskému tělu také dobře stravitelnou vlákninu. Malý hrnek jahod má kolem 45 kcal (asi 188 kJ), takže je mohou bez obav jíst i lidé s nadváhou. Kromě toho patří mezi několik málo druhů ovoce obsahujících kyselinu ellagovou. Tato zvláštní látka je účinná v prevenci nádorových chorob.

Jahody by měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku vegetariáni. Vysoký obsah vitamínu C (čtvrtlitrový hrnek dodá až 120 procent doporučené dávky) zlepší v těle vstřebávání železa, což je zvlášť důležité u lidí, v jejichž výživě se příliš neobjevuje maso.

Ale ani jahody nejsou tak úplně bez kazu a umějí své konzumenty pěkně potrápit třeba nepříjemnou kopřivkou. Pozor musí dávat také lidé, kteří nesnášejí acylpyrin.

Salicyláty z tohoto voňavého ovoce mohou u nich vyvolat podobnou alergickou reakci. A ještě do třetice, jahodová semínka se často stávají i dráždivým podnětem u pacientů se střevními problémy.

Mlsal s modrou krví

O to, že si dnes můžeme pochutnávat na velkých jahodách, se zasloužil mlsný jazyk francouzského krále Ludvíka XV. Zmíněný panovník totiž požadoval stále nové lahůdky.

A tak jeho zahradník zkusil zkřížit různé druhy jahodníku, až vznikla odrůda s velkými a chutnějšími plody, jahodník ananasový.

Dnes se pěstují

* Zahradní jahody. Velkoplodé, které se sklízejí jednou nebo dvakrát ročně.

* Měsíční jahody. Rostliny s drobnějšími plody, dvakrát nebo stále plodící.

Chuť jahod ovlivňuje také čas sklizně. Měly by se trhat časně dopoledne, kdy jsou už částečně oschlé, ale po ránu ještě trochu podchlazené. Uloží-li se pak hned do chladničky, udrží si déle svěžest.

Jahody se dají využít také v domácí kosmetice. Obsahují totiž velké množství manganu, který je důležitý pro výživu vlasů a pokožky. Komu vadily pihy na obličeji, tomu se doporučovala maska z čerstvých jahod, které je zesvětlily. Červené plody se také používaly k bělení zubů.

Voňavé chutnají lépe

Jahody jsou ovoce velmi choulostivé, jemuž stačí málo, aby přišlo o svou vůni i chuť. Prvním krokem je proto pečlivý výběr už v prodejně. Občas se totiž stává, že se pod lákavými nahoře v košíčku skrývají plody nezralé a mnohdy i potlučené. Odborníci i labužníci se shodují, že je lepší sáhnout po jahodách s výrazným aroma. Obecně totiž platí, že voňavé i lépe chutnají. A co s jahodami, které se nebudou jíst v den nákupu?

* Rozložit v jedné vrstvě na podnos. Zůstanou-li plody v původním obalu, tlakem se začnou rychleji kazit. Pak stačí jedna nahnilá, aby zničila i ostatní.

* Nechat odpočinout. Jahody z chladničky mají zůstat před podáváním čtvrt hodiny v pokojové teplotě. Příliš vychlazené plody nemají plně rozvinutou chuť ani vůni.

* Nemýt dopředu. Jahody se čistí až v den konzumace, jinak se začnou kazit. Před mytím netrhat stopky, ani nekrájet, aby nenatáhly vodu.

* Sladit těsně před podáváním. Po nakrájení jahody pustí šťávu a cukr tento proces urychlí. Ovoce pak ztratí svou pevnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Na jarní únavu je nejlepší zelenina a ovoce

Malátnost a ochablost, na něž si s na začátku jara stěžuje většina lidí, není v žádném případě známkou lenosti nebo neochoty vykonávat jakoukoli práci. Podle...

Výběr článků

Načítám