Hlavní obsah

V koupelnách kralují umyvadla i baterie různých tvarů

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Při plánování koupelny řešíme obklady, vanu nebo sprchový kout. Ale jak to je s umyvadlem a umyvadlovou baterií, nepřehlížíme je trošku? Věnujeme jim pozornost, kterou si zaslouží?

Článek

Umyvadlové baterie a umyvadla používáme denně, jsou samozřejmou součástí našich koupelen a toalet. Vývoj technologií a materiálů jde rychlým tempem dopředu.

Správné umyvadlo

Na trhu je široká nabídka umyvadel nejrůznějších tvarů a velikostí. Jaké umyvadlo ale vybrat, abychom si v něm pohodlně umyli ruce, případně přeprali jemné prádlo? Do značné míry jsme limitováni prostorem a do koupelny pro hosty nebo na WC nebudeme za každou cenu nutit umyvadlo standardních rozměrů, sem postačí umístit malé nebo rohové.

Obyčejné koupelnové umyvadlo mívá šířku 50 až 60 cm. Hloubka bývá většinou 40 cm a více. Důležitá je také výška usazení pro průměrně vzrostlého člověka, což je zhruba 85 cm nad podlahou (měříme pochopitelně horní hranu umyvadla).

Zavěšení umyvadla

Konkrétní výšku upravujeme pro potřeby obyvatel domácnosti. l Při stanovení optimální výšky se řídíme jednoduchým a osvědčeným pravidlem: při umývání rukou nemá voda stékat k loktům. Pokud je umyvadlo zapuštěno do desky nebo pokud je pod ním umístěna skříňka, měla by být spodní hrana nábytku minimálně 20-25 cm nad podlahou, abychom se k umyvadlu mohli pohodlně postavit.

Z téhož důvodu by sokl u skříňky měl ustupovat alespoň 15 cm nebo by o stejný kousek mělo umyvadlo přečnívat. Klasická umyvadla se již dávno nezavěšují na neestetické konzole, ale jsou upevňována skrytými montážními vruty. Sifon (odpadní potrubí) skryjeme do polosloupu nebo sloupu.

Jednoduchý design baterie i umyvadla sluší každé koupelně. Foto archív firem Hansgrohe, Il Bagno, Oras, Sapho, VilleroyBoch

Typy umyvadel

Kromě klasického umyvadla, které se zavěšuje na stěnu, známe ještě další, moderní typy. Například mísa, polozapuštěná do desky nebo skříňky, umyvadla polozápustná a zápustná, umístěná pod nebo nad pultem. Pokud kombinujeme umyvadlo s nábytkem, je důležité vyřešení spojů a hran tak, aby nikam nezatékalo.

Praktická jsou umyvadla s většími odkládacími plochami. Slouží k ukládání misky s mýdlem, sklenky s kartáčky a podobně. Správné umyvadlo má tvar hladký a jednoduchý. Takové umyvadlo se nejsnáze udržuje v čistotě.

Používané materiály

Na výrobu umyvadel se tradičně používá glazovaná keramika. Stále častější je i akrylát. Umyvadla se ale také vyrábějí i z dalších méně obvyklých materiálů, např. nerezu, skla a kamene. Exkluzívní a spíš jen raritou je umyvadlo dřevěné. Keramická umyvadla mají mimořádně tvrdý a odolný povrch.

 Nepoškodí je ani chemikálie či abraziva. Jsou však křehká a neodolají nárazu, jinak je jejich životnost prakticky neomezená. V nabídce je keramika s antibakteriální úpravou, odpuzující vodu. Kapky po ní lehce sklouznou a nezasychají. V koupelně nacházejí uplatnění i kompozitní materiály (Corian, HI-MACS).

Tato směs barev a pryskyřice se dá libovolně tvarovat a skvěle se hodí např. na pulty nebo nábytková umyvadla. Stále oblíbená barva sanity je bílá, podle vkusu ale můžeme vybírat také z jemných pastelových tónů nebo i sytých barev podle potřeby interiéru.

Jednoduchá stojánková baterie je součástí mnoha koupelen. Foto archív firem Hansgrohe, Il Bagno, Oras, Sapho, VilleroyBoch

Umyvadlo a baterie

K umyvadlu patří neodmyslitelně i baterie. Může být stojánková nebo nástěnná. Podle toho, jakým způsobem spouštíme vodu, jde o pákovou, termostatickou nebo klasickou dvouventilovou. Volba konkrétního typu baterie přímo souvisí s vybraným typem umyvadla. Tyto dvě věci bychom zásadně měli kupovat současně.

Vše se totiž řídí tím, kolik a jakých otvorů určených pro umístění baterie umyvadlo má. Na umyvadlo s jedním otvorem patří baterie stojanová, na tři otvory v umyvadle patří tříotvorová dvouventilová baterie. Pokud umyvadlo nemá žádný otvor, přidáme k němu nástěnnou baterii podmítkovou.

Pro pohodlnou a bezpečnou manipulaci by měl být ventil umístěn zhruba 20 cm nad hranou umyvadla. Jestliže by byl příliš nízko, nevešly by se nám pod kohoutek ruce. Vyšší umístění se také nedoporučuje, protože potom se voda dopadající na umyvadlo rozstřikuje.

Umyvadlové baterie

Vodovodní baterie jsou jedním z nejdůležitějších prvků koupelny. Na jejich kvalitě a funkčnosti do značné míry závisí komfort provozu. Na trhu je množství baterií v nejrůznějším provedení - od klasických chromových, přes niklové až po exkluzívní mosazné, různě kombinované v lesku a matu.

Stejně důležitá je i stránka mechanická, tedy způsob ovládání. Je možné vybrat klasické baterie kohoutkové nebo nejžádanější pákové. Pokud se rozhodujeme účinně šetřit vodou, vybereme si baterii s bezdotykovým elektronickým ovládáním.

Pákovou baterií si snadno regulujete teplotu vody. Foto archív firem Hansgrohe, Il Bagno, Oras, Sapho, VilleroyBoch

Bez dotyku

Tato baterie spustí proud vody pouze tehdy, když infračervený senzor zaznamená ruce pod výpustí. Termostatické baterie jsou významným pomocníkem při šetření energií i vodou. Pracují na principu tepelně roztažného prvku obsahujícího speciální vosk.

Ten smršťováním nebo rozpínáním nastavuje poměr teplé a studené vody, čímž docílí požadované teploty. Reaguje nejen na teplotu, ale i na tlak vody, a je tedy vhodná i pro průtokové ohřívače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám