Hlavní obsah

Brno připravuje exkurzi do průmyslového podzemí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Centrum Brna je protkáno podzemními chodbami, sklepy a kryptami starými několik století. Ovšem to není jediné brněnské podzemí. Několik metrů pod povrchem jsou i kolektory, tedy chodby s rozvody inženýrských sítí. A po vzoru historického podzemí nyní Technické sítě Brno (TSB) plánují i zpřístupnění kolektorů pro širokou veřejnost.

Kolektory v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podzemní procházka moderním průmyslovým podzemím by se mohla stát realitou do poloviny roku 2012 a trasa by měla vést pod historickým centrem města.

„Vycházíme vstříc veřejnosti. Návštěvníka seznámíme s provozem centrálního dispečinku a v doprovodu průvodce bude mít možnost si prohlédnout trasu kolektorové sítě. Součástí prohlídky bude i odborný výklad o historii výstavby, provozu a budoucnosti kolektorových staveb,“ prohlásil ředitel TSB Jaromír Machálek.

V plánu mají dva okruhy prohlídek

„Hodně lidí nás bere jen jako správce veřejného osvětlení, v horším případě jako technické služby, takže aspoň poznají naší další činnost. Plánujeme dva okruhy v délce 400 a 700 metrů sekundárními kolektory, které jsou v hloubce přibližně pěti metrů,“ dodal technický ředitel TSB Josef Šaroun.

Pod Brnem jsou ještě v hloubce 30 metrů primární kolektory, jejichž tunely jsou širší než tunely metra. Kolektory umožňují snadné zajištění kontroly a údržby inženýrských sítí, navíc při poruše není potřeba rozkopávat silnici, protože pracovníci se dostanou přímo na místo havárie podzemními chodbami.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové lodě dorazily k brněnskému moři

Celé čtyři dny s přestávkami putovaly po silnici dvě lodě, které ve čtvrtek v poledne dorazily ke břehům „brněnského moře“, nebo jak se říká hantecem - prýglu....

Výběr článků

Načítám