Hlavní obsah

Nové lodě dorazily k brněnskému moři

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé čtyři dny s přestávkami putovaly po silnici dvě lodě, které ve čtvrtek v poledne dorazily ke břehům „brněnského moře“, nebo jak se říká hantecem - prýglu. Lodě úctyhodné velikosti, určené pro přepravu osob na brněnské přehradě, dostanou pojmenování po městech v Německu a USA - Stuttgart a Dallas.

Převoz lodí z Brněnské přehradyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Lodě tak rozšíří stávající flotilu starších a podstatně menších plavidel Vídeň, Lipsko a Utrecht. Na cestu do Brna se vydaly v pondělí ráno z obce Hlavečník v pardubickém kraji a jejich trasa po souši byla dlouhá 200 kilometrů.

Náklad byl vysoký šest metrů. Každá z lodí je 25 metrů dlouhá, šířka trupu je 6,22 metrů a hmotnost nadměrného nákladu, který se pohyboval maximální rychlostí 15 kilometrů v hodině, je 58 tun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

„Lodě se nyní dovybaví, natřou, pokřtí a po zkušebních plavbách svezou první řádné pasažéry při zahájení plavební sezóny 14. dubna roku 2012. Každá z nových lodí přitom uveze až 200 cestujících,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna, který lodní dopravu provozuje jako součást městské hromadné dopravy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Brně jsou lodě na přehradě hojně využívány nejen pro školní výlety či jako turistická rarita. K běžné přepravě je používají i mnozí chataři, kteří bydlí na březích údolní nádrže. Letos lodě, které jsou díky elektrickým pohonům naprosto ekologicky čisté a také velmi tiché, přepravily 224 000 pasažérů. Brněnská lodní flotila patří k evropským raritám.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších...

Výběr článků

Načítám