Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Ke strašidelnému hradu a hřmící vodě u Berounky

Novinky, Miroslav Šára

S řekou Berounkou je spojena spousta opravdu malebných a k opakovaným návštěvám lákajících míst. Tentokrát se o tom přesvědčíme na území přírodního parku Horní Berounka – cílem putování bude hradní zřícenina a nedaleký vodopád.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Libštejn

Článek

Nacházíme se na severu Plzeňska. Řeka tu míří jednoznačně na sever, ovšem nebude trvat dlouho, rozmyslí se, situaci přehodnotí a vydá se východním směrem. Právě lokalita před uvedenou změnou je místem, které nás dnes láká.

Dva kilometry s vyhlídkami

Na cestu ke hradu Libštejn se vydáváme po červeně značené turistické stezce od Rybárny nedaleko obce Olešná. Je tu místo, kde se dá pohodlně zaparkovat a odkud jsou to ke hradní zřícenině v těsné blízkosti říčního toku necelé čtyři kilometry. Nutno dodat – čtyři velice příjemné kilometry. Stezka většinou vede vysoko nad Berounkou a na několika místech nabízí skvělou vyhlídku na vodu i okolní lesy. Už zhruba v polovině trasy lze zahlédnout, jak se ze záplavy stromů zdvihá kamenná věž.

Patří Libštejnu. Hradu, který na pravém břehu Berounky založil ve 14. století Oldřich Tista z Hedčan (první zmínka o tomto gotickém hradu pochází z roku 1367). Výčet následujících událostí i majitelů by vydal na samostatný materiál, takže – než na místo definitivně dokráčíme – jen víceméně telegraficky.

Za husitských válek byl hrad obléhán (jeho majiteli byli v té době dva stoupenci Zikmunda Lucemburského a navíc katolíci). Hrozba vyhladovění nakonec obránce donutila souhlasit s dohodou o vojenském spolku s husity. V roce 1431 v bitvě u Domažlic majitelé hradu skutečně stanuli po boku husitů.

Ve druhé polovině 15. století byl hrad rozšířen o předsunutou baštu a náspy s příkopem. Už jsme došli na místo a na vlastní oči vidíme, že v časech před zmíněnou úpravou mohl mít hrad asi skutečně slabinu ve svém situování. Nachází se sice v těžko přístupném terénu, ale současně i v obklopení vyššími kopci. Obránci hradu tak byli poměrně dostupným cílem při střelbě z praků. Výhody zdokonalené podoby hradu se ovšem v praxi nikdy neověřily – hrad již nikdy nebyl obléhán.

Liblín a Švédové

Hrad sloužil mj. i jako vězení. V něm končili nejen poddaní, ale občas i zajatí žoldnéři.

V dějinách hradu byl zlomovým, málem lze říci i konečným datem rok 1590. Zřítily se střechy, Libštejn byl opuštěn, střediskem panství se stal nedaleký Liblín. Zkázu navíc dovršila třicetiletá válka, jmenovitě Švédové, kteří objekt v roce 1639 vypálili.

Přesto toho turistům ještě zbylo dost. Především již zdálky viditelná hranolová kamenná věž, ale i zbytky dvou paláců a opevnění. A taky pověst, podle níž tu straší. Zmíněnou činnost má provozovat duch pána hradu Krašov (tento hrad stojí rovněž u Berounky), který tu zbavil života hradního pána i jeho manželku. Věž a zbytky paláců můžeme potvrdit, ducha nikoliv. Třeba se představí až jiné turistické výpravě.

Horní Berounka - LibštejnVideo: Miroslav Šára, Novinky

Od hradu jsme sestoupili k Berounce a proti proudu jejího toku se vydáváme směrem na jih. Ne moc daleko. Pohybovat se budeme v blízkém okolí Darovanského dvora. Dnes je tu v provozu Kongres & Golf hotel, který vznikl rekonstrukcí statku, původně poplužního dvora ze 17. století. Do oka tu okamžitě padne golfový areál a pochopitelně i krásná okolní krajina.

Míříme do lesů a snažíme se najít Dírecký potok, pravostranný přítok Berounky. Krátce před tím, než své vody smísí s řekou, vytváří na hraně skalního podloží působivý, pět metrů vysoký vodopád.

„Přístup je poněkud zkomplikovaný těsnou blízkostí soukromého pozemku – bývalého vodního mlýna Dírka,“ píše v publikaci Nejkrásnější vodopády České republiky její autor Martin Janoška a dodává: „Dříve se k vodopádu chodilo zespodu kolem mlýnských budov, dnes turistická značka lokalitu složitě obchází lesem a k vodopádu je nutné sejít náročným skalnatým terénem shora.“

Je to pravda – jako je i pravda, že také dnes se lze pohledově vodopádu zmocnit i cestou zdola. Je ovšem třeba přešplhat pár skal a cesta vzhůru je pak ještě o krapet obtížnější. Výsledek ale stojí za to. Kromě hlavního pětimetrového stupně je nad ním ještě několik dalších – nejvyšší z nich je vysoký zhruba půldruhého metru.

Horní Berounka - Dírecký vodopádVideo: Miroslav Šára, Novinky

PŘÍŠTĚ se vypravíme na Mladoboleslavsko, konkrétně do obcí Krnsko a Jizerní Vtelno. Za zastávku zde stojí pohled na jeden z největších viaduktů v Čechách. Hlavním cílem ale bude romantický zámek Stránov, který zájemce zve k návštěvě celoročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám