Hlavní obsah

Hostivařská přehrada se odbahňuje, zájemci si mohou přijít zarybařit

Právo, Petr Janiš

Komu se nechce při výletu do metropole proplétat davy turistů na Královské cestě, v muzeích a galeriích nebo na Pražském hradě a nadávat na nehorázné ceny, může zajít na ryby. Procházku na čerstvém vzduchu a možnost zarybařit si s téměř jistým úlovkem nabízejí Hostivařská přehrada a zdejší lesopark.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vypuštěná část Hostivařské nádrže může připomínat měsíční krajinu. V západní části u hráze ale voda stále je a v ní pestrý život.

Článek

Hlavní město se odhodlalo dvaačtyřicetihektarovou nádrž na významném potoku Botiči odbahnit. Přehradu částečně vypustilo, aby se bahno přes léto vysušilo a pak se lépe odváželo. Procházka směrem od Petrovic nabízí nečekané výhledy na původně vodní plochu.

Bahnitou plání, připomínající měsíční krajinu, se vine a klikatí Botič. Odvážlivci, kteří by rádi přišli dříve, by měli nejprve dobře vyzkoušet, zda je povrch unese. Nevysušené bahno může někdy získat vlastnosti mírně toxického močálu, který poutníkovu nohu vcucne a nechce ji jen tak pustit.

Vychytat 100 metráků

Ve zbytku přehrady zůstává voda s obrovským množstvím ryb. A mezi nimi kapitální a trofejní kusy, třeba šedesátikiloví sumci, štiky i úhoři. Revír je znám největšími candáty v republice.

Český rybářský svaz uvolnil regule pro lov. Ryby se smějí lákat na krmení, lovit se smí přívlačí a na živou či mrtvou rybku. Do odvolání neplatí hájení všech druhově hájených ryb včetně dravých, zakázáno je brát ryby podměrečné.

Odvolání téměř neregulovaného lovu, který Pražané z okolních čtvrtí využívali už v létě, lze čekat ve druhé polovině října. „K odlovu zbývá asi 250 metráků ryb,“ sdělil Právu pražský radní pro životní prostředí Vladislav Mareček.

Do říjnového výlovu tu plavou největší candáti v republice

„Chceme, aby tu zbylo co nejméně ryb. Předpokládáme, že 100 metráků by se mohlo do října vychytat,“ řekl Právu jednatel rybářského svazu Zdeněk Mužík. Veliké množství ryb podle něho Hostivařské přehradě není vlastní, rybáři je sem dovezli před dvěma lety, když se odbahňoval Kyjský rybník. A na podzim se tam zase mají sumci, úhoři, štiky, amuři, tolstolobici a nakonec i kapři vrátit.

Množství bahna se odhaduje na 200 tisíc kubíků. „Všechno přinese Botič. Jde o splašky z polí za dobu více než 40 let,“ uvedl Dan Frantík z magistrátního odboru ochrany prostředí. Podle něho mnohé zadrží při ústí Botiče tzv. přelivná hráz, dál voda odnese jen malé částice. Odbahňování má trvat skoro dva roky. Praze se podle Marečka podařilo kvalitním tendrem stlačit cenu z očekávaných 150 miliónů korun na necelou polovinu.

Pokud výletníka omrzí kochat se bahnem anebo rybařit, ačkoli někteří vydrží pozorovat splávek dlouhé hodiny, lze vyrazit do přírodní památky Meandry Botiče. Od hráze dosahuje až po zámeček Práče a jedná se o součást přírodního parku Hostivař-Záběhlice.

V cestě pražskou přírodou se přece jen objeví jedna památka, byla postavena začátkem 18. století. Dobrým výchozím bodem pro nerybáře na výlet může být Toulcův dvůr, i k němu jezdí městské autobusové linky.

Dvůr se stal městským ekologickým centrem. Nabízí bohatý program pro veřejnost a dokonce ubytování za velice příznivé ceny.

Naučná stezka

Podél potoka prochází naučná stezka Povodím Botiče o 14 zastávkách a délce 11 km. Na své si přijdou ornitologové, broukomilci a znalci rostlinné říše. Jen střevlíkovitých brouků tu běhá 86 druhů, nosatcovitých přírodovědci napočítali 107 druhů. Motýlů bylo v území celkem zjištěno 31 druhů denních a 144 nočních; včetně zákonem chráněných otakárků fenyklového a ovocného.

V potoce bylo zjištěno 27 druhů ryb a mezi nimi i pstruh obecný či okoun říční. Nechybí obojživelníci kuňka či ropucha.

Hnízdí tu 47 druhů ptáků a sov – sýček, konipas, pěnice, žluny, krutihlav, nepravidelně jen ledňáček říční a slavík. Podle přírodovědců výskyt ovlivňuje zvýšená návštěvnost území, u ledňáčka i nedostatek drobných rybek.

Červená turistická stezka může lákat i náročnější chodce. Z Hostivaře vede až do Průhonic. Na své si mohou přijít i milovníci koní, v hostivařském lesoparku jsou vytyčeny samostatné trasy pro koňskou vyjížďku. V jeho západní části, poblíž sídliště Košík, lze nalézt hájovnu se zookoutkem.

Reklama

Související články

Zámek Holešov se probouzí k životu

Zámek Holešov na Kroměřížsku byl pro návštěvníky léta zavřený, nyní se ale opět probouzí k životu. Přijďte si prohlédnout jeho renovované sály, projet se na...

Výběr článků

Načítám