Hlavní obsah

Olympská riviéra – v sousedství bohů je klima vhodné pro alergiky a astmatiky

Na jedné straně teplé moře a prosluněné pláže, na té druhé pak vrcholky hor, které se občas i v horkém létě ještě pyšní sněhovou čepicí – to je kontrast, který nabízí Olympská riviéra. Oblast pevninského Řecka zůstává v poslední době neprávem ve stínu řeckých ostrovů. „Přitom právě Olympská riviéra nabízí prvotřídní služby a klima ideální pro léčbu alergií a astmatu,“ říká delegát jedné z cestovek.

Článek

Ti, kteří se vydají na Olympskou riviéru, nemusí nutně strávit celý pobyt jen ležením na pláži. Oblast mezi Athénami a Soluní v podhůří slavného pohoří Olymp je ideální i pro ty, kteří chtějí svoje volno strávit aktivně. „Je tu spousta možností co dělat,“ upozorňuje delegát. „Můžete se potápět, vyrazit za památkami, nebo na trek do hor.“

Pobřežní pás Olympské riviéry je dlouhý více než 60 kilometrů a tvoří ho několik známých letovisek. Od nich se strmě zdvíhají svahy Olympu a při pohledu na majestátné pohoří v paprscích řeckého slunce si mnohý povzdychne: „Jo, řečtí bohové si místo pro život uměli vybrat!“

Modré vlajky pro nejčistší pláže

Co se týká letovisek na pobřeží - na špici oblíbenosti se drží tři – Leptokaria, Platamonas a Nei Pori. „Leptokaria je mezi Čechy poměrně známá a jezdí se do ní asi častěji než do blízkého Nei Pori,“ upřesňuje odborník přes cestovní ruch, „a to i přesto, že letovisko Nei Pori leží podél jedné z nejkrásnějších pláží celé riviéry. Důkazem toho je i takzvaná modrá vlajka EU.“

Pláž je místy široká až 100 metrů a vstup do moře je tady hodně mírný. „Ideální pro rodiny s menšími dětmi, nebo pro seniory,“ pokyvuje hlavou místní plavčík. Letovisko navíc chrání z jedné strany masiv Olympu, a tak tu na turisty čeká minimum srážek a prosluněné počasí. Jedinou nevýhodou může pro někoho být klid, který tu panuje.

Na pobřežní kolonádě je sice několik barů, ale Nei Pori je spíš klidné letovisko, kde můžete posedět třeba v restauraci Dionýsos přímo na pláži a příjemně unaveni z celodenního slunění usrkávat ledové frappé nebo si pochutnávat na šťavnatém gyrosu. „Za zábavou až do rána je ale nutné se vydat třeba do deset kilometrů vzdálené Leptokarie,“ upozorňuje číšník.

Pravidelně se tu pořádají i tradiční řecké trhy. Kromě čerstvého ovoce je tady k zakoupení i koření, voňavý med nebo třeba bylinný čaj na nachlazení – ideální příležitost pro nakoupení suvenýrů. Za nákupy oblečení se zase jezdí do nedalekého města Larisa. S Nei Pori ho spojuje přímá autobusová linka a turisté si libují, že oblečení, kabelky a boty jsou tu k sehnání za velmi příjemné ceny.

Až na vrchol Olympu

„Pro zkušené turisty je velkým lákadlem Olymp,“ potvrzuje místní průvodce. Pohoří se nad Olympskou riviérou tyčí do výšky, která atakuje tři tisíce metrů, a každý rok ho navštíví několik tisíc turistů. „Nejatraktivnější je bezesporu výstup na nejvyšší vrchol Mytikas, který měří 2917 metrů,“ dodává. Výšlap je náročný, ale měl by ho zvládnout i průměrně zdatný turista, který se nebojí výšek a pohybu po skalních stupních.

Vrcholu je možné dosáhnout během jednoho dne. „Ale pokud si chcete výstup opravdu vychutnat, doporučuje se přespat na horské chatě ve výšce zhruba 2100 metrů,“ radí zkušenější. Rozhodně se nevyplatí podcenit obuv, pohorky jsou téměř povinností – i když se lidé na pobřeží právě „opékají“ při teplotě atakující třicítku, ve vrcholových partiích Olympu může být jen mírně nad nulou a smíšené srážky.

I v létě tu můžete někdy narazit na sněhovou závěj. Vrcholové partie Mytikasu jsou přístupné až koncem května a otevřeny bývají obvykle do konce října. „Samozřejmě jen v případě, že jsou vyhovující meteorologické podmínky,“ dodává horský vůdce. Výstup na Olymp je možný po několika trasách. Ta nejobvyklejší vede z osady Prionia, kam se dopravíte pronajatým autem nebo taxíkem, popřípadě pešky.

„Z Prionie trvá potom výstup ke stanici Refuge A1 po červené značce za dobrého počasí asi 4 hodiny,“ přibližuje trasu průvodce. Po dalších třech hodinách turisté obvykle dosáhnou na rozcestí Skala ve výšce 2866 metrů nad mořem. Odtud je perfektně vidět jak vrchol Mytikas, tak jen o pár metrů nižší Skolio a od vrcholu turisty dělí jen posledních šedesát minut a zhruba 50 výškových metrů.

Podle řeckých bájí a pověstí byl Olymp sídlem starověkých bohů. Ty tady asi nepotkáte, ale pohled, který se vám naskytne, rozhodně boží bude.

Letoviska Olympské riviéry
Nei PoriLetovisko je ideální pro rodiny s dětmi, pláž má pozvolný vstup do moře. Pro zkrácení dlouhé chvíle je tu i lunapark. Většina turistů tvrdí, že letovisko pod jižním cípem pohoří Olymp má nejkrásnější pláž široko daleko.
Platamonas3 kilometry severně od Nei Pori leží letovisko Platamonas, jehož dominantou je rozlehlý středověký křižácký hrad na kopci nad ním. Z jeho věže je prý krásný výhled do okolí a po výstupu můžete nabrat sílu v některé z místních taveren.
LeptokariaPůvodně malá rybářská vesnička je dnes známá svým příjemným klimatem a zároveň je i častým cílem turistů, které trápí dýchací potíže nebo alergie. Pobřežní kolonáda ožívá se západem slunce a spát se jde až s ranním rozbřeskem.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme psali i o jiných destinacích - Turecké riviéře, potápění v Egyptě, nebo Madeiře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Greece Tours, specialista na letní dovolenou v Řecku a na Kypru vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko - Olympská riviéra:

Dům Maria leží na klidném místě letoviska jen 300 metrů od pláže a nabízí pohodlné ubytování i pro rodiny se 2-3 dětmi.

Hotel v centru letoviska 50 metrů od pláže. Ze všech klimatizovaných pokojů s velkými balkóny je čelní, nebo boční výhled na moře.

Hotel má vynikající polohu přímo u písečné pláže a nabízí jak pobyty s polopenzí, tak i pobyty s all inclusive stravováním.

Autor: Lucie Štěrbová & CK GREECE TOURS

Anketa

Co vás na Olympské riviéře nejvíc láká?
krásná pláž v Nei Pori
52,6 %
příjemné klima vhodné i pro alergiky
18,6 %
treky do pohoří Olymp
7,4 %
možnost výletu ke klášterům Meteora
21,4 %
Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Meteora – kláštery v oblacích

Během dovolené na Olympské riviéře by byl hřích vynechat kláštery Meteora v místě zvaném Kalambaka ve středním Řecku. Doslovný překlad znamená „visící ve vzduchu“ a nutno podotknout, že při pohledu na bizarní slepencová skaliska, na jejichž vrcholcích se tyčí kláštery a modlitebny, musíte s tím, kdo dal tomuto místu jméno, jen souhlasit.

První klášter tu vznikl ve 14. století a stál na skalisku vysokém více než 400 metrů. Dnes se zdá téměř nemožné, že mniši dokázali tyto stavby vystavět holýma rukama – jen za pomoci kladky a rumpálu.

Do dnešní doby zůstalo „v provozu“ 6 z celkových 24 klášterů, které jsou hojně navštěvované turisty. Turistickému boomu rozhodně pomohlo i to, že ve 20. letech 20. století byly k většině klášterů na vrcholcích hor vybudované stezky a schodiště. Do té doby totiž přístupové cesty neexistovaly. Mniši se nechali do svých domovů vytahovat v koších nebo sítích. Podle některých zdrojů trvalo někdy i hodinu, než ostatní mniši svého kolegu vytáhli až nahoru.

Pokud se chystáte do této oblasti na výlet, počítejte s tím, že dovnitř vás pustí, jen pokud jste vhodně oblečení. Ženy nesmí mít minisukni a odhalená ramena, muži musí přijít v dlouhých nohavicích a tričku s rukávy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám