Hlavní obsah

Ostrov Kauai: Podle mnohých nejkrásnější místo světa. A to tu prší každý den

Menehune, legendami opředený lid z ostrova Kauai, už na Havaji bohužel nenajdeme, zato se na milióny let starém ostrově Kauai dochoval 16kilometrový kaňon nebo hora, na níž neustále prší, a řada přírodních zajímavostí, které v cestovatelských anketách katapultují nejsevernější část nejzápadnějšího státu USA na přední příčky popularity. Co dál nabízí?

Foto: Paul Bica (Flickr)

Kalalau – místo hodnocené jako jedno z nejpřitažlivějších na ostrově Kauai i v celém souostroví.

Článek

Nabízí toho pravděpodobně mnoho, jinak by ho čtenáři cestovatelského časopisu Travel & Leisure Magazine nezařadili mezi nejkrásnější ostrovy světa. Některé méně uznávané magazíny řadí Kauai dokonce k úplně nejhezčím místům celé planety. A to i přesto, že tu mají na první pohled potrhlé vyhlášky – třeba tu, jež zakazuje stavět domy vyšší než palmy. Pojďme si nastínit, proč je jeden z pěti okresů Havaje pro návštěvníky tak lákavý.

Předpověď počasí: Zítra bude pršet a celý příští rok taky

Začneme jedním rekordním zápisem, který ostrovu Kauai náleží díky specifickým přírodním podmínkám. Na horu Waialeale totiž padají srážky průměrně 348 dnů v roce, což ji katapultuje na nejdeštivější místo na světě. Za jediný rok tu naprší tolik co v Praze za více než čtvrtstoletí. Jedná se ovšem jen o úzký pás ve vyšších polohách, zbytek ostrova srážky sužují podstatně méně.

Foto: Chuck55 (Flickr)

Mraky nad Mount Waialeale se téměř nikdy nerozplynou. Tady nikdo nemůže trpět žízní.

Příkladem lokality, kde není tak deštivo, je třeba Anahola v severovýchodním cípu ostrova. Dobré přírodní podmínky, blízkost letiště a fakt, že tu kdysi řezali vlny první surfaři na dřevěných prknech, z ní dělají ráj vodních sportů. Na muzejních kouscích se tu ale dnes už nejezdí, na současných prknech si tu mohou zkusit vyhlášené vlny i méně zdatní sportovci.

Kdo by přece jen chtěl zkusit něco méně náročného, tomu se nabízí další zde oblíbená kratochvíle, potápění mezi rybami a potopenými surfy. Utonulí surfaři na dně neleží, daří se je včas zachránit.

Geniální inženýři pojídající banány
Prapůvod Havajců podle vědců leží na Tahiti. Legendy ale vyprávějí ještě o lidu Menehune, mužících velmi malého vzrůstu, kteří ostrovy obývali ještě dávno před připlutím osadníků z Tichomoří. Menehune, krom toho, že  v porovnání s urostlými Tahiťany vzhledem připomínali trpaslíky, vynikali úžasnou vynalézavostí. Jejich kultura prý dokázala v pralesech stvořit na svoji dobu nevídané technické vymoženosti, úžasné chrámy, pevné cesty a sádky na ryby, jimiž se, vedle banánů, ponejvíce živili.
Foto: ESO travel

Míst, kde lze na Havaji spatřit takovýto barevný vulkanický gejzír, je spousta. Nejvíce v národním parku Hawai'i Volcanoes.

Co stojí za půvabem Kauai? Čas, déšť a rozmanitost

To, že má ostrov dost vláhy a příroda ho trpělivě formovala po šest miliónů let (jedná se o vůbec nejstarší z velkých havajských ostrovů), možná může za to, že se z něj stalo tolik opěvované místo. Na ostrově Kauai vznikly sopky dosahující výšek našich Krkonoš, které jsou díky dostatku vody poseté vegetací, přes niž si ani neuvědomíte, jak vysoko se nacházíte.

O Havaji a jejích podmínkách pro aktivní dovolenou se zmiňuje i tento článek: Kam do světa za sportem? Na běžecký okruh na moři nebo do Velké modré díry 

Při cestách do exotických lokalit si turisté většinou vybírají, zda dají přednost pobytu u moře, nebo nějaké akčnější zábavě, jako je například putování mezi přírodními či kulturními památkami. Na Kauaii mohou spojit obé dohromady, ukázkový příklad představuje Na Pali. V téhle oblasti najdeme okouzlující vodopády, ale například i obrovité pobřežní útesy, vysoké mnohdy i osm set metrů (při plavbě po moři vypadají opravdu impozantně).

Foto: Jeff Kubina (Flickr)

Pláž Na Pali prý představuje jednu z největších chloub Na Pali.

Břehy Na Pali mají návštěvníci Havajských ostrovů velmi rádi. Jednak zde probíhají prohlídky mořských jeskyní, vedle toho také oblast nabízí plavbu k mořským jeskyním a členitým vodopádům v oblasti Na Pali, na které cestovatele často doprovázejí delfíni.

Velký kaňon Pacifiku na ostrově, po kterém (ne)chodili krvežízniví tyranosauři

Konečně se dostáváme k největší dominantě ostrova, ke kaňonu Waimea. Jeho délka činí 16 kilometrů, co se týče hloubky, sahá do devíti set metrů. Díky těmto impozantním rozměrům se mu přezdívá Grand Canyon Pacifiku. Má totiž podobnou hloubku a také poskytuje unikátní výhled do širé krajiny, ovšem nutno podotknout, že je o nějakých 430 kilometrů kratší než jeho velký příbuzný z Arizony.

Předností a zajímavých míst Kauai si všimli také hollywoodští tvůrci, kteří sem od roku 1934 pravidelně jezdí natáčet, a tak tu vznikla pěkná řádka hitů. K těm nejslavnějším patří Jurský park (posléze i jeho třetí díl), ale dinosauři tu po lese neběhali, ti byli do filmu přidáni trikovými efekty.

Vedle Jurského parku vděčí ostrovu za osobité přírodní kulisy také kupříkladu Dobyvatelé ztracené archy z indianajonesovské ságy, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, kasovní trhák Avatar, ale třeba i klasická verze King Konga nebo seriál Gilliganův ostrov.

Na Kauaii nemají paneláky kvůli kokosovým palmám

Co ještě bychom mohli zmínit v souvislosti s ostrovem, na němž kdysi jako na prvním místě v celé Havaji přistál legendární kapitán James Cook? Třeba to, že podle platné vyhlášky nesmí žádná budova na Kauaii převyšovat vzrostlou kokosovou palmu. Místní zákonodárci se tak chtějí vyhnout zohyzdění pláží, které má na svědomí výstavba obrovitánských hotelů na Oahu.

Dále bychom mohli uvést, že krása Kauaie tkví možná i v tom, že součet rozloh chráněných oblastí a půdy určené k obdělávání tvoří 97 % ostrova, takže žádné velké ohyzdné městské zástavby tu nejsou (pro koho také, když zde žije jen 60 tisíc obyvatel a turisté často dojíždějí z ostatních částí Havaje). A také… ale to zase někdy příště.

Kdybyste si přece jen chtěli o Havajských ostrovech ještě něco přečíst, můžete například zde:

Foto: ESO travel

Vysoké útesy, zalesněné hory a střídání pronikavého slunce a bělostných oblaků, to je typická Havaj.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Havaj!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Spojených států:

Příležitost pro cestovatele, kteří touží po odpočinku na tichomořských plážích a zároveň poznání exotické přírody havajských ostrovů Oahu, Kauai, Maui a Big Island.

Podívejte se do ráje pohádkových možností. Od východu do západu slunce zvou nekonečné pláže, příkré útesy a ukryté zátoky ke koupání, surfování a potápění.

Hlavní město Honolulu, čtyřtisícové sopky na Big Islandu a spousta dalších magnetů ostrovního státu trochu jinak – na palubě zámořské lodi křižující vody Havajských ostrovů.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o letovisku se závadným názvem, o nezávadném, ale strašidelném výstupu na australský monolit Uluru nebo o kavárně ze seriálu Přátelé. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Líbila by se vám dovolená na Havaji?
Ano, jel(a) bych tam hned.
88,2 %
Ne, už jsem tam byl(a).
6,3 %
Ne, upřednostňuji jiné lokality.
5,5 %
Celkem hlasovalo 890 čtenářů.

Havajské ostrovy

Havaj se skládá z bezpočtu malých ostrovů, z nichž Big Island, Maui, Oahu, Kauai, Molokai, Lanai, Niihai a Kahoolawe jsou díky větší rozloze brány jako hlavní. Pojďme si je ve vší stručnosti představit, opomineme jen Kauai, jemuž se věnuje celý článek.

Big Island

Oficiálně se jmenuje Havaj a jako největší ze skupiny dal název celému souostroví. Nikdo domorodců mu ovšem neřekne jinak než Big Island, tedy Velký ostrov. V první polovině letošního roku ho zviditelnil fotograf Miles Morgan, když z ne příliš bezpečného místa pod běsnícím kráterem zvěčnil tuhnutí lávy bouřící sopky ve vodách oceánu.

Tento ostrov je rozlohou mnohem větší než všechny ostatní z velké osmičky dohromady, proto tedy Big Island. Krom toho na něm také najdeme nejvyšší horu Havajských ostrovů, 4205 metrů vysokou sopku Mauna Kea.

Maui

Druhý největší ostrov skupiny na Havaj zapadá skvěle, od většiny ostatních obydlených ostrovů se prakticky ničím neliší. I tady lidé žijí především z turistického ruchu a ze zemědělství. Mezi hlavní produkty patří ananas, cukr, káva, papája nebo makadamové ořechy. Také zde mají spoustu údolí, pročež se Maui říká „ostrov údolí“.

Oahu

Není největší, ani nejkrásnější, ale z nějakého důvodu tu žije nejvíce lidí ze všech ostrovů, většina se soustřeďuje do hlavního města Honolulu s mezinárodním letištěm. Nalézt se tu dá velký počet turisty vyhledávaných atrakcí jako plovoucí muzeum amerického námořnictva v podobě bitevní lodi Missouri nebo vyhlášenou pláž Waikiki.

Molokai

„Přátelský ostrov“, kde všichni mají rádi sousedy a svůj svatý klid. Proto se komunita obývající toto území úzkostlivě brání všem pokusům udělat z Molokai turistické středisko se spoustou hotelů a atrakcí. Ostrov se pyšní nádhernou krajinou, ale chrání ji i za cenu nejvyšší nezaměstnanosti v rámci Havajských ostrovů.

Lanai

Na Lanai, bývalé ananasové plantáži, žijí v současné době asi tři tisícovky lidí. To je nejvíce, co se tu kdy zdržovalo, protože ostrov měl vždy velmi neblahou pověst. Prý na něm dlouho sídlili zlí duchové pojídající lidi, než je statečný havajský princ vyhnal.

Niihau

Niihau se přezdívá „zakázaný ostrov“, a to proto, že sem dlouho mohli z důvodu utajení a přísného vojenského režimu jen příslušníci armády, hrstka místních a jejich rodinní příslušníci. Na konci osmdesátých let se režim trochu uvolnit a Niihau přivítalo první turisty, kteří sem dodnes jezdí obdivovat přírodu a mořské safari.

Kahoolawe

Nejmenší a nejméně obydlený z hlavních havajských ostrovů, lépe řečeno není obydlený vůbec. Jedná se o jedenáct kilometrů čtverečních velkou neúrodnou placku okolo kráteru sopky Lua Makika. Nic jiného se tu nalézt nedá.

 Zajímavá videa a fotografie z padesátého státu USA můžete vidět v sekci Havaj na stránkách Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám