Hlavní obsah

Tajemná planina Nazca: To nejsou jen obří obrazce, ale i hororová pohřebiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Nazca… Většině z nás se vybaví tajemné obrazce, které spisovatel Erich von Däniken označil za přistávací dráhy pro UFO. Ve stínu těchto obrazců ale stojí další zajímavá a mnohdy tajemná místa. Zachovalé pohřebiště staré stovky let, zvyky a rituály nazkánské kultury i vyhlášená indiánská pálenka. Poodhalte více z tajemství planiny Nazca!

Foto: Colegota

Tito fešáci jsou obyvateli pohřebiště Chauchilla

Článek

Kdo jede do Nazcy, musí se na pole poseté kresbami podívat, to je jasné. Vždyť na území o délce odpovídající přibližně vzdálenosti mezi Prahou a Plzní se dají spatřit obří figury opic, velryb, pavouků, kolibříků a mnoha jiných tvorů. Tedy pokud letíte přibližně 150 metrů nad povrchem. Ze země jsou patrné jen čáry tvořené půdou vyhloubenou do hloubky dvaceti až pětadvaceti centimetrů.

Kostry, které mohou ke kadeřníkovi

Obrazce zná každý, ale pohřebiště Chauchilla vzdálené od Nazcy necelých 30 kilometrů už takový věhlas nemá. Jde o hřbitov založený asi kolem roku 200 našeho letopočtu. Najdeme v něm hrobky s pozoruhodně zachovalými kosterními pozůstatky.

Foto: Leander.canaris

Podobu kreseb na planině Nazca lze spatřit pouze z výšky.

Přes značné stáří se na nich zachovaly vlasy a zbytky měkkých tkání včetně kůže. A to i přes to, že se mrtvá těla stala terčem vandalů a vykradačů hrobů. Tady se vám vybaví všechny béčkové horory s oživlými mrtvolami a jen čekáte, kdy na vás sáhnou ledové články prstů zombie.

Nejvíce pozůstatků pochází z doby mezi lety 600 a 700. Jejich výborná kondice je způsobená několika faktory. Pomohlo zahalení do látek, uzavření do hrobek z poctivých hliněných cihel a především velké sucho, které zamezilo rušivému působení vody. Nazca patří mezi vůbec nejsušší místa světa. Za rok tu v průměru spadne tolik srážek, kolik naprší v New Yorku za týden. Deštník se sem ani nevyplatí vozit.

Mimozemšťané a indiánská pálenka

Tyhle dvě věci spojuje to, že po požití alkoholu lze na obloze spatřit UFO. Další souvislost najdeme v okolí Nazcy. O tom, že smysl podivných čar vysvětluje Däniken kontaktem s mimozemskou civilizací, se dočtete v bočním sloupci vedle článku. Pálenka do oblasti zapadá také, konkrétně vyhlášené Pisco. Jeho výrobou proslula především Ica nejbližší velké město na sever od Nazcy.

Foto: Colegota

Kostrám v Chauchille je hodně přes tisíc let, přesto jim vlasy nešediví.

Tučňák uprostřed pouště
Nejslavnějším živočichem v peruánské Ice je tučňák. Ano, čtete dobře. Bydlel na poušti a na vrcholu sil měřil skoro 1,5 metru. Ty doby ale minuly před třiceti miliony let. Obýval tehdy pro něj ještě příznivou oblast - poušť Atacama se z ní stala až po jeho smrti. Zkamenělinu prehistorického tučňáka objevili vědci teprve v roce 2007.

Výlet do Icy zabaví i ty, kteří alkoholu neholdují. Také tady najdeme upomínky na doby, kdy jihoameričtí indiáni budovali úchvatná města. V místním muzeu spatříte řadu starodávných artefaktů a mumií. Abstinenty bez zájmu o historii a exotickou kulturu může zase lákat místní horké suché klima, které je vhodné pro léčbu astmatických onemocnění.

O dalších zemích západu Jižní Ameriky jsme před nedávnem psali v článku Trek napříč Jižní Amerikou: Dočkáte se procházky po Měsíci i chodících soch

Foto: Fotolibre.org

Obrazce z planin kolem Nazcy představují různé výjevy z živočišné říše.

Tradice stojí vedle moderny

Město Nazca ležící nabízí i spoustu tras pro dobrodružné výlety do sousedství. Mořské pobřeží, velehory, pláně s obrazci a unikátní pohřebiště, to vše se nachází v okolí. Mimo to v okruhu asi tří set kilometrů odsud se nacházejí Cusco a Lima, města zařazená na seznam světového dědictví UNESCO. Pár set kilometrů, to v rozlehlých zemích Jižní Ameriky mnoho neznamená. A konec konců, ani nejrozlehlejší vysokohorské jezero Titicaca na hranicích s Bolívií není daleko.

Ale proč se vlastně z Nazcy vzdalovat? Samotné město má také své kouzlo. Typické jihoamerické stavby tu kontrastují s prvky moderní turistické destinace. Procházka v kulisách čtvrtí plných tradiční indiánské kultury s vyústěním na hlavním náměstí vyplněném perfektně osvětlenou upravenou zahradou s květinovými ornamenty? Sen!

Inzertní sdělení: Perly Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Zcela výjmečný okruh, který je protkán návštěvou dvou desítek kulturních a historických památek světového dědictví UNESCO a Velikovočního ostrova. Tři týdny na cestě. Zázemí 5* hotelů.

Co navštívit v západní Americe? Lasvegasská kasina, okouzlující národní parky pokryté obrovskými stromy a vodopády, nebo místa, kde se natáčely nejslavnější hity Hollywoodu?

Největší vysokohorské jezero světa – posvátná Titicaca, město Arequipa postavené ze světlé vulkanické horniny a pochopitelně Machu Picchu, starověké velkoměsto uprostřed velehor.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově Martinik, o luxusním safari, nebo o ostrově Svatý Bartoloměj. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

K čemu podle vás sloužily ornamenty na planině Nazca?
K navigování mimozemských lodí.
54,9 %
K označení zdrojů vody.
1,7 %
Měli náboženský význam.
40 %
Neměli žádný význam.
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1208 čtenářů.

Obrazce na planině Nazca

Tak, jako zmizeli příslušníci nazkánské kultury, tak se vytratil i význam jejich ohromných výtvarných děl. Ta obsahují mimo jiné detaily, které poznala západní civilizace až se zdokonalením mikroskopů. K čemu ale sloužily? Existují různé teorie, jedny označují obrazce za rituální symboly vytvářené jako pocty bohům, jiné je mají za přistávací dráhu pro mimozemská plavidla, obří astronomický kalendář nebo označení míst s prameny podzemní vody.

Jistý je jen způsob jejich vzniku. Na něm nic tajemného nehledejme. V celé oblasti se několik centimetrů pod povrchem z tmavé vulkanické horniny nachází světlejší pískovcový nebo vápencový podklad. Stačí tedy odstranit trochu svrchní vrstvy a barevným kontrastem podkladů vzniknou dobře viditelné čáry.

Machu Picchu

Vedle obrazcům patří k největším turistickým hitům Peru starodávné město Inků. Machu Picchu ční uprostřed And ve výšce necelých 2500 metrů. V 16. století jej jeho obyvatelé náhle opustili. Dodnes nikdo přesně neví, proč se tak stalo. Jasná není ani to, k jakým účelům místo přesně sloužilo.

Nepřístupnost starobylého města způsobila, že stavby se zachovaly do našich dnů ve výborném stavu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám