Hlavní obsah

Jezero Titicaca: To jsou plovoucí vesnice a v nich Urové, tajemný národ s černou krví

Obytné domy, obchody, kostelík a dokonce i zahrádky, na kterých místní pěstují základní zeleninu.Unikátní rákosové ostrovy Los Uros na jezeře Titicaca poskytují svým obyvatelům, lidem z kmene Urů, kompletní zázemí.V jednadvacátém století tak žijí život bez všech moderních vymožeností, život na metrové vrstvě rákosu, která se neustále zlehka houpá.

Foto: Brian McMorrow

Plovoucí vesnice jsou častým turistickým cílem. A místní často z peněz od turistů žijí.

Článek

Rákosové ostrovy Los Uros jsou ukotvené několik stovek metrů od břehu, uprostřed studených vod jezera Titicaca, a patří k velkým turistickým tahákům této oblasti na hranicích Peru a Bolívie. Den co den vyplouvají mezi jednotlivé ostrůvky lodě plné turistů, kteří chtějí na vlastní oči spatřit tento jedinečný způsob života.

Tím vůbec prvním ostrůvkem, u kterého člun zastaví, je takzvaný „vstupní“ ostrov. A důvod této zastávky je více než prostý – turisté tady zaplatí vstupné, které je následně opravňuje vplout do vesnice.

„Peníze jsou ale přímo k místním, stejně jako výdělky z prodeje suvenýrů, které  vám budou nabízet místní ženy,“ vykládá průvodce, kterého si člověk může najmout už v městečku Puna. Po zaplacení vstupného se pak turisté nalodí zpátky do rákosových člunů a pluje se směrem do nitra uskupení plovoucích ostrovů Los Uros.

Foto: ESO travel

Urové žijí na hladině jezera Titicaca už několik staletí.

Život na vrstvě rákosu

Konstrukce všech ostrovů a ostrůvků je až neskutečně jednoduchá. Vrstvy rákosu jsou skládané přes sebe až do výšky jednoho metru. Spodní vrstvy logicky ve vodě postupně uhnívají, takže život několika set místních obyvatel rámuje věčné doplňování horních vrstev. Aby ostrovy vlivem větru neodplouvaly, kam nemají, jsou zespodu ukotvené silnými lany.

„Ty ale musíme několikrát do roka měnit, protože i ty poměrně rychle v místní vodě hnijí,“ říká jeden z mužů, který kormidluje loďku. Naštěstí rákosu roste na březích a v mělčinách jezera Titicaca dost a dost a voda v místech, kde jsou umělé ostrovy, není příliš hluboká. Její teplota není nic moc, v nadmořské výšce okolo čtyř tisíc metrů to ale není nic překvapivého.

Přečtěte si o dalších unikátních místech naší planety:

Ostrůvků je tady několik desítek. Tu menších, tu větších. Na některých stojí jen pár chýší – samozřejmě také z rákosu, který je tady hlavním stavebním materiálem – na jiných je domků podstatně víc. Turisty nejnavštěvovanější je ostrov Huacavaca. Okolo malého náměstíčka stojí stánky, ve kterých místní ženy turistům prodávají ručně vyráběné suvenýry, dál je pak klasická obytná „zástavba“, kde místní žijí. Dokonce je tu i rozhledna a kostelík!

Foto: Santiago Jose Gutierrez

Místní si přivydělávají prodejem ručně vyráběných suvenýrů.

Pro turisty vše!

Indiánský kmen Urů přišel na břehy jezera Titicaca před několika sty lety. Chtěl prý žít nezávisle, mimo pevninu, po svém. Podle legendy prý mají Urové černou krev, a díky tomu necítí chlad. Dnes už jich ale žije na jezeře Titicaca jen několik set a skeptici tvrdí, že nebýt peněz od turistů, nechala by velká část tenhle způsob života za sebou a začala žít jako ostatní na pevnině.

Takhle místní za další peníze turisty provádějí po chýších, dávají ochutnat tradiční pokrmy uvařené nad ohněm, který tu rozdělávají přímo na rákosovém podkladě, i rákos, který neslouží jen jako stavební materiál, ale i jako jedna ze základních potravin. Ženy se pak snaží udat ručně tkané pestrobarevné látky, makety lodiček z rákosu a drobné šperky. A turisté nakupují.

Zdá se, že zatímco jinde turistický ruch postupně tradiční kulturu ničí, tady ji naopak zachraňuje.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Jižní Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Peru a dalších zemí:

Okruh bájnou zemí Inků s posvátným Machu Picchu a poznáním indiánské­ho života na rákosových ostrovech vám ozřejmí i jiné životní hodnoty.

Vdechnete atmosféru nejvýše položené metropole, poznáte indiánskou kulturu, zažijete plavbu na rákosovém člunu typu “Ra” Thora Heyerdahla.

Nejtajemnější ostrov s 18 gigantickými kolosy v kombinaci s bájnou říší Inků zaslouží vaši zvláštní pozornost při výběru zájezdu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tajemných místech Sibiře, o Mrtvém moři nebo o pralese Taman Negara. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které z těchto míst v Jižní Americe byste navštívili nejraději?
Vodopády Iguacu
11,6 %
Rio de Janiero
7,4 %
Macchu Picchu
50,9 %
Patagonii
8,4 %
Jezero Titicaca
11,2 %
Amazonii
10,5 %
Celkem hlasovalo 1208 čtenářů.

Bájné jezero Titicaca v číslech

V jednom z indiánských jazyků znamená Titicaca „Skály pum“. Jezero Titicaca je nejvýše položené jezero, na kterém se provozuje lodní doprava, zároveň jde o největší vysokohorské jezero a o největší jezerní vodní plochu na území Jižní Ameriky.

Rozloha jezera Titicaca se blíží 8300 čtverečních kilometrů, délka je 194 kilometrů, průměrná šířka pak 65 kilometrů. Domorodci tady sice tvrdí, že je Titicaca bezedné, maximální hloubka je nicméně 304 metrů. Ta průměrná pak kolísá mezi 140 až 180 metry. Do jezera Titicaca přitéká asi 30 řek, ven však vytéká pouze jediná.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám