Hlavní obsah

Zlaté město, unikátní plovoucí zahrady a žirafí ženy – i to je tajemný Myanmar

Zlatý Myanmar. To je přezdívka, která přesně charakterizuje tento asijský stát. Zlato a lesk reprezentuje dominanta města Yangon – Schwedagonská pagoda. Téměř 120 metrů vysoká stavba je z převážné části pokryta zlatem. Do samotného vrcholu hlavní stúpy je vsazeno na 13000 smaragdů a safírů; v základech se prý ukrývá osm Buddhových vlasů. Kopule pagody každoročně narůstá o další vrstvu zlata.

Článek

Myanmar, označovaný i jako Barma, byl dříve zemí netknutou turistickým ruchem. To se ale v posledních několika letech změnilo. Kultura, dech beroucí zlaté chrámy a nádherná příroda každoročně lákají čím dál více turistů. Myanmar toho může nabídnout skutečně mnoho, ale mezi největší lákadla určitě patří Schwedagonská pagoda, posvátný viklan, jezero Inle nebo jeskynní komplexy Pindaya s více než osmi tisíci sochami Buddhů.

Ke zlatému viklanu v Kyaiktiyo

K velice významným buddhistickým místům patří pagoda Kyaiktiyo známá také jako Golden Rock. Základem tohoto posvátného místa je obrovitý pět a půl metru vysoký balvan, který je až do výšky dvou metrů pokrytý ryzím zlatem. Pagoda na jeho vrcholu je třetím nejdůležitějším poutním místem a podle legendy je v ní ukryta část Buddhových vlasů. Viklanu se mohou dotknout pouze muži. Ženy musejí zůstat v dostatečné vzdálenosti a je jim dovoleno se k němu pouze modlit.

Pokud můžete, zdržte se u viklanu až do západu slunce. Teprve potom uvidíte tu nejkrásnější hru světel, kterou vytvářejí poslední sluneční paprsky. Viklan se začne nádherně vybarvovat a dostávat tajemný a mnohdy i trochu mystický vzhled.

Tisíce chrámů a stúp starodávného Baganu

Na severozápadě Myanmaru se rozkládá Bagan. První chrámy tu začaly vznikat za vlády krále Anawratha, tedy od roku 1044 n.l. Bagan se velice brzy stal hlavním centrem buddhismu, kam směřovali poutníci z celé jihovýchodní Asie. V dobách největší slávy tu stálo na 4400 chrámů a stup. Do dneška se jich dochovala zhruba polovina, polovina padla za oběť nájezdům, požárům a zemětřesením.

K těm nejzajímavějším patří Schwezigon pagoda, v jejíchž základech by se měl nalézat Buddhův zub. Název v překladu znamená „zlatá pagoda, která stojí na břehu řeky“. Pagoda je opravdu zlatá a tyčí se do výšky 26 m. Titul nejkrásnější stavby si zase vysloužil chrám Ananda. Uvnitř naleznete čtyři desetimetrové zlaté sochy usmívajícího se Buddhy. V přilehlém klášteře Ananda si můžete prohlédnout nádherné malby z 18. století.

Od jezera Inle do jeskynního komplexu Pindaya

Po kulturním vyžití se můžete vydat k jednomu ze zázraků přírody – k jezeru Inle. Jezero je sevřeno horami. Na délku měří 22 km a na šířku má 11 km. Život na jezeře se soustřeďuje do 17 vesnic, jejichž jediným spojením je lodní doprava.

Inthové, místní obyvatelé, vyvinuli speciální techniku pádlování. Jedno pádlo mají zaháknuté na noze a přidržují si jej kolenem. To jim umožňuje mít obě ruce prázdné a lovit tak ryby nebo „dolovat“ humus, který je dokonalým hnojivem pro jejich políčka. Jednou z rarit jezera Inle jsou tzv. plovoucí zahrady, které jsou vybudovány přímo na jezeře. Pěstuje se na nich především zelenina.

Ženy s žirafím krkem
Mezi nejznámější kmeny Myanmaru patří kmen Padaung. Proslavily jej především padaungské ženy, které si uměle prodlužují krk přidáváním mosazných obručí. Celý proces začíná již v dětství, kdy se holčičkám ve věku 5-ti let nasadí první obruč. S přibývajícím věkem se hromadí i počet obručí. V dospělosti se množství obručí pohybuje kolem dvaceti. Setkat se ale s místními obyvateli je velice problematické. Stát Kayah, kde žijí, totiž není příliš nakloněn vládě.

Od krás jezera se můžete vydat do města Pindaya. Nachází se ve výšce 1300 m.n.m. a je obklopeno malebnými jezírky a jeskynními systémy. Jednou z nejzajímavějších jeskyní je ta největší - Schwe Oo Min Paya. Na délku má 160 m a uvnitř naleznete neuvěřitelných 8049 soch Buddhů, kteří jsou vyrobeni z různých materiálů. Mezi nejoblíbenější turistické sochy patří tři bronzoví Buddhové, kteří mají díky jeskynnímu prostředí na sobě jakýsi vlhký povlak. Lidé věří, že jim dotyk přinese štěstí a zdraví.

Kam se vydat za mořskými radovánkami

Za odpočinkem se můžete vydat do nádherných letovisek, které leží na písečných plážích Myanmaru. Můžete tu relaxovat, skákat ve vlnách, zahrabávat se do písku nebo si postavit svoji vlastní písečnou pagodu. Námětů a předloh je v Myanmaru opravdu hodně. Za jedny z nejkrásnějších lokalit jsou považovány Chaungtha beach a Ngwe Saung, které vám poskytnou vše, po čem vaše srdce prahne. To vše společně s čistým mořem, kokosovými palmami a písečnými plážemi tvoří kombinaci, které se pouze těžko odolává.

Nenechte si v Myanmaru ujít dvě zajímavá města:
Do královského města MandalayMandalay je jediným místem, kde se stále ještě vyrábějí zlaté plíšky tradičním středověkým způsobem; dělníci zde pomocí osmikilových kladiv roztloukají zlato na plátky tloušťky lidského vlasu. Mezi nejvýznamnější památky, které stojí za to navštívit patří např. Mahamoni Pagoda. Uvnitř naleznete jednu z nejposvátnějších soch Buddhy. Měří 4 m a původně byla bronzová. Dnes se však už na jejím těle třpytí 15centimetrová vrstva zlata.
Do největšího města MyanmaruYangon je největším městem a zároveň také vstupní branou do Myanmaru. Naleznete tu bujnou vegetaci, stinné parky a nádherná jezera. Ne nadarmo se mu také přezdívalo „Město zahrad východu“. Dominantou města je pozlacená pagoda Shwedagon Paya, která se také řadí mezi největší skvosty země. Nejlepší pro její návštěvu je brzy ráno nebo až k večeru, kdy davy turistů opadnou a vy se tak budete moci plně kochat krásami tohoto místa.

Čtěte dále:

V rubrice jsme nedávno psali i o Nové Kaledonii, unikátních kaňonech na jihozápadě USA, africkém safari nebo unikátní fontáně v Dubaji. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Myanmaru a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Myanmar:

16 denní zájezd do Myanmaru zahrnující to nejznámější z této země. Turisté mají zajištěno ubytování v turistických hotelech a návštěvy známých památek, včetně zlaté pagody.

Během 15 denního poznávacího zájezdu turisté navštíví nejen unikátní malajský deštný prales, ale i domorodou vesnici a poznají desítku druhů živočichů.

Rychle se rozvíjející Singapur, slavná „dvojčata“ v Kuala Lumpur, sultánský palác v Bruneji – to vše je možné zvládnout během 13 denního poznávacího zájezdu.

Autor: Tomáš Zítka & ESO travel

Anketa

Co vás na Myanmaru nejvíc láká?
Krásná tropická příroda
25,4 %
Zlaté chrámy
13,2 %
Buddhismus a duchovno
6,6 %
Pro Evropana netypická kultura a nátura místních
48,7 %
Nic, Maynmar mě nezaujal
6,1 %
Celkem hlasovalo 485 čtenářů.

Pár fakt o Myanmaru

V Myanmaru si vystačíte s angličtinou, i když se tu domluvíte mnoha jinými jazyky. Základem místní kuchyně je rýže. Hlavním jídlem, které vám nabídnou téměř všude, je karí – hin (s rybou, kuřetem, krevetami nebo skopovým). Nemusíte se bát, že by myanmarská kuchyně byla příliš pálivá pro váš žaludek. Používá většinou kořeněné směsi sestávající ze zázvoru, česneku, soli, krevelové pasty a arašídového oleje. Milovníci kávy zde moc nepochodí, protože populární je tu zejména čaj. Ostřejší nápoje (rum, whisky a gin) jsou levné a velice dobré kvality.

Myanmar je i místem, kde si můžete nakoupit dle své libosti. Hlavním řemeslným střediskem je Mandalay. Najdete tady stříbrné výrobky, dřevořezby (nejčastěji z teakového dřeva), kamenické práce, sochy, výšivky, loutky a výrobky z jadeitu.

Připravte se také na to, že zde spropitné doslova „hýbe světem“. Stalo se součástí místního života a kultury. Malým částkám se zde říká „presents“. Nemusí to být nutně peníze, ale třeba pouze balíček cigaret, rtěnka, kuličkové pero nebo jakákoli jiná drobnost. V domorodých vývařovnách spropitné dávat nemusíte. Pokud se ale dostanete do lepších restaurací a hotelů, činí obvyklé spropitné 5-10 % z cílové částky.

Vydáte-li se do Myanmaru sami, počítejte s tím, že tu není žádný stálý český delegát. Pokud si nejste jisti svými jazykovými a organizačními schopnostmi, měli byste se svěřit do rukou cestovním kancelářím, jejichž delegáti by vás po této krásné zemi provedli.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám