Hlavní obsah

Pouštní Manhattan udivuje cestovatele v Jemenu

Litr benzínu zde stojí méně než láhev balené vody, přesto je ale nejběžnějším dopravním prostředkem osel. Ne, nepopisujeme žádný utopický stát, ale každodenní realitu v orientálním Jemenu. Zemi, kde se zastavil čas a která jako kdyby vystoupila z Pohádek tisíce a jedné noci. „Turista pro nás není turista, ale host,“ říkají místní při šálku tradičního čaje a doufají v další turistický boom.

Článek

Orientální Jemen (podle některých také země Sindibáda), je krajinou, kde se před staletími zastavil čas. Římané tuto oblast nazývali Arabia Fenix, neboli Šťastnou Arábií. Pravlast kávovníku už i je udivovala svou úrodností, navzdory poloze na jinak suchém Arabském poloostrově. V kontrastu tu proti sobě stojí vysoké hory, datlové háje, ale i pouště, polopouště a hliněná města uprostřed nich. Většina Jemenu se navíc nachází ve výšce nad 1000 metrů nad mořem, a tak ani přezdívka „arabský Tibet“ není od věci.

Poloha Jemen předurčila k mnohasetleté izolaci a ani dnes nepodlehl vlivu moderní civilizace a nejnovějších technologií. Dnes je tak živoucím muzeem arabské kultury a tradic, které nejsou pokřivené moderní dobou. Duch středověku na vás dýchne při procházce křivolakými uličkami hlavního města San´á, i během návštěvy rybího trhu v Mukalle, kde se obchoduje s čerstvě nalovenými rybami přímo na prašné zemi.

Středověká San´á ukrytá v hradbách

Atmosféru středověku si můžete užít i jinde, ale asistovat vám u toho budou hromady turistů s fotoaparáty v rukou. V San´á se vám toto nestane. Po útocích na USA v roce 2001 v Jemenu a všeobecně v muslimských zemích výrazně ubylo turistů a cestu zpět hledají, i přes velkou snahu zdejší vlády, jen velmi pomalu. Hlavní město San´á tak nyní paradoxně nabízí úžasnou středověkou atmosféru, kterou turisté narušují jen minimálně.

Tajemství královny ze Sáby
Ve vnitrozemí Jemenu uprostřed nehostinné pouště leží město Ma´rib, které je dodnes považováno za sídelní město slavné královny ze Sáby. Podle příběhu, který uvádí Bible, žila královna, kterou my známe jako Sibylu, v 10. století a dokonce se setkala s moudrým Šalamounem. Tvrdila totiž, že nedokáže přijít na řešení jejích hádanek.Důvtipný Šalamoun ale všechny její hádanky odhalil a královna ohromená jeho moudrostí mu svěřila své proroctví. Mnozí z něj dnes čerpají a věří mu. Spíše než o věštění budoucnosti by ale bylo lepší hovořit o víře v pokrok a předvídavosti moudré ženy, která už ve své době dokonce tvrdila, že člověk jednou ovládne i oblaka.

Příjezd do hlavního města Jemenu může být pro Evropana kulturním šokem. Ještě v 60. letech byla San´á posledním hlavním městem, které nevystoupilo ze svých středověkých městských hradeb. Sami Jemenci ji považují za nejstarší město světa, ale historikové toto tvrzení vyvrací – základy pocházejí zhruba ze 6. století před naším letopočtem.

Místo na seznamu UNESCO jí vynesly starobylé mnohapatrové budovy, které vypadají jak vyrobené z perníku – na hnědé omítce jsou pečlivě vyvedené bílé kresby. Našince nejspíš překvapí i ceny potravin – v porovnání s těmi českými jsou poloviční, a to téměř u všeho.

Manhattan pouště

Poušť Rub al-Khálí (v překladu Prázdná krajina), která pokrývá část území Jemenu, nebyla vždy jen nepřívětivým a absolutně suchým místem. Před několika miliony let ji často bičovaly silné přívalové deště. Památkou na ně je síť gigantických kaňonů, které nejvýrazněji formují krajinu v regionu Hadramaut. Místní obyvatelé jsou podle legendy vzdáleně spřízněni s Noem.

Oblast Hadramautu patří k nejbezpečnějším částem Jemenu, ale vyznačuje si velmi drsným pouštním klimatem s extrémně vysokými teplotami. Turistům se proto důrazně nedoporučuje pořádat sem výlety v letních měsících. Nejen, že by si cestu neužili, ale mohli by si z ní odvést nepříjemný suvenýr v podobě úpalu.

Cílem těch, kteří se do oblasti Hadramautu vydají, je nejčastěji městečko Šibám. Uprostřed pouště se před vámi náhle z prachu vynoří více než 500 „mrakodrapů“ z nepáleného jílu, jediného stavebního materiálu, který zde byl ve středověku k dispozici. Budovy, které vznikly v 16. století a jsou dnes známé pod označením „Manhattan pouště“, mají výšku okolo třiceti metrů, pět až devět pater a i dnes jsou běžně obývané.

V každém z nich žije několik generací jedné rodiny a platí, že ve spodních patrech jsou ustájena zvířata a s rostoucími podlažími roste i důležitost prostor. Těsně pod střechou se ukrývá přijímací prostor pro návštěvy, jehož hlavním uživatelem je pán domu.

Region Hadramaut má i své hlavní město. Na pobřeží adénského zálivu leží nejvýznamnější jemenský přístav Mukalla. Právě tady se střetávali obchodníci z Afriky a Indie. A že se během svých návštěv nevěnovali jen obchodu dokazuje kosmopolitnost města, kde vedle sebe žijí černí potomci Afričanů, větrem ošlehaní Jemenci i potomci indických obchodníků.

Nenechte si ujít:
TarímI Tarím může nabídnout středověkou atmosféru v množství větším než malém. Hlavní dominantou města je palác a mešita al-Mehdhar s minaretem, který má na výšku 53 metrů. Jde tak o nejvyšší minaret na světě z nepálené hlíny, pod kterým si člověk připadá jak malá a bezvýznamná figurka.
ThulaVesnička Thula leží 50 kilometrů severně od hlavního města San´á a většina cestovatelů sem přijíždí kvůli stejnojmenné pevnosti. Dříve to navíc bylo jedno z nejvýznamnějších teologických center. Důležité je upozornit na velké množství dětských naháněčů, kteří se pokoušejí všemi (ne)možnými způsoby dostat turisty do obchodů.
Orientální bazarCo by to bylo za návštěvu Orientu, kdyby člověk vynechal nákup na tradičním orientálním tržišti. Jedním z nejznámějších je súk al-Milh, neboli Solný trh – pravý nefalšovaný bazar v hlavním městě San´á, kde jsou k sehnání byliny, koření, ale i živá zvířata nebo vzácné kadidlo, které je de facto smolou z myrhovníku.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o jižní Číně, největší lodi světa, Borneu, Mongolsku, turistických destinacích v ohrožení nebo Kostarice. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Jemenu a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Jemen:

Zažijte 13 dní  báječné poznávací dovolené v zemi, kde prakticky vše je kulturní či architektonickou památkou.

12 denní poznávací zájezd po  svaté zemi. Procestujete Tel Aviv, Nazareth, Betlém, Jeruzalém, Eilat atd.

Poznáte nespočet archeologických památek, které jsou němými svědky velkých světových dějin. 12 denní poznávací zájezd.

 Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli v Jemenu navštívit nebo zažít?
středověkou atmosferu v městě San´á
59 %
rybí trh v Mukalle
2,1 %
projížďku na velbloudovi v Rub al-Khálí
2,9 %
Manhattan pouště v městě Šibám
25,9 %
vesničku Thula
2,1 %
mešitu al-Mehdhar s minaretem
1,7 %
ještě něco jiného
6,3 %
Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Jak se v Jemenu vyvarovat společenskému faux pass?

O Jemenu se říká, že je to jedna z „nejarabštějších“ zemí na planetě. Směrem k turistům je ale paradoxně poměrně liberální a nevyžaduje po nich striktní dodržování všech místních zvyklostí. I přesto byste si ale měli při cestě sem dát na určité věci pozor. Na veřejnosti si nikdy nesmí sednout muž vedle cizí ženy a naopak. Pokud tedy hledáte v horkém odpoledni místo ke krátkém odpočinku, na posezení na zídce vedle místní ženy rychle zapomeňte.

Vhodné je se vyvarovat extravagantnímu oblečení. To platí hlavně pro ženy. Jemenci jsou možná liberální, ale všechno má své meze. Kvůli islámu zde platí i přísná prohibice, alkohol je možné zakoupit jen v barech luxusních hotelů. Zapomeňte i na fotografování místních žen a na návštěvu mešit. Do těch mají bezvěrci, popř. jinověrci vstup přísně zakázaný a Jemence v tomto případě neobměkčí ani štědrý bakšiš.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám