Hlavní obsah

Do Nepálu za živou bohyní, Buddhou nebo uchvacujícím výhledem na Himaláje

ESO travel, Petra Novotná

Chcete vyzkoušet, jaké to je meditovat s výhledem na nejvyšší světové pohoří Himaláje? Pak je jen málo dalších míst na světě, kde si tento silný duchovní zážitek budete moct prožít tak jako v Nepálu. Při cestách s majestátním pohořím na obzoru pak lze obdivovat především krásnou přírodu a vesnice téměř nedotčené turistickým ruchem. Čas v Nepálu si ubíhá svým vlastním tempem.

Článek

Hillary objevil Nepál pro horolezce, pro turisty to udělaly skupinky hippies, které sem hromadně jezdily v šedesátých letech. V té době ale ještě cestovali do království, dnes už je Nepál republikou. Největším a zároveň hlavním městem je dvoumilionové Káthmandú, které se rozkládá ve stejnojmenném údolí. Společnost mu tu dělají další dvě významná historická, kulturní a umělecká centra: Patan a Bhaktapur. Geograficky patří tento třicetimilionový stát do jižní části Asie. Může se chlubit světovým prvenstvím – na jeho území totiž leží nejvyšší hora světa Mount Everest.

Zpět ve zlatých šedesátých

V Káthmandú by vám neměla ujít buddhistická stúpa Svajambhunáth, které se také přezdívá Opičí chrám. Stúpa je speciální druh chrámu, který slouží k uchovávání posvátných relikvií. V buddhismu má svůj význam také proto, že si přispěním k její stavbě můžete pročistit karmu. Ze stúpy Svajambhunáth se vám naskytne výhled na celé Káthmandú. Pro turisty objevili Nepál v 60. letech hippies, kteří sem létali za kvalitním hašišem a levným živobytím. Do jejich éry se můžete vrátit návštěvou ulice Freak Street, která byla v Káthmandú jejich hlavní třídou.

Dalším turistickým lákadlem Káthmandú je socha hrozivého převtělení boha Šivy Kala Bhairáva, která představuje zlé vtělení Šivy ničitele a vysloužila si tak přezdívku Černý Bhaivára. Dosahuje výšky pěti metrů, v rukou drží lidské lebky a nepohrdne zvířecími obětinami. Hlavní město Nepálu dostalo své jméno podle zdejšího třípatrového chrámu Kasthamandap, což v překladu znamená „dům ze dřeva“. Údajně byl postaven ve 12. století ze dřeva jednoho stromu.

Občan Buddha
Slavným rodákem Nepálu je Buddha, původním jménem Siddhártha Gautama. Narodil se na jihu země přibližně půl tisíciletí před naším letopočtem, ale ze svého rodného města podle legendy odešel hned po narození svého syna. Na svých cestách se věnoval různým činnostem, aby nalezl východisko z věčného utrpení, kterým je podle buddhistů znovuzrozování. Podařilo se mu to v 35 letech, kdy objevil střední cestu, která se vyhýbá všem krajnostem, a z věčného koloběhu života se osvobodil.

Co navštívit v Bhatktapuru

Bhaktapur leží přibližně dvacet kilometrů od Káthmandů. Za návštěvu tu stojí chrám Nyatapola. Třicetimetrová pagoda převyšující všechny ostatní v Nepálu je zasvěcena bohyni hojnosti a bohatství Lakšmí. Chrám Nyatapola zobrazuje přes stovku jejích avatár – převtělení. Zajímavostí Bhaktapuru je náměstíčko hrnčířů Talako, které vás okouzlí svou venkovskou atmosféru. Hrnčíři tu z rozměklého jílu vyrábějí hrnce a hrníčky a jejich pomocnice je suší na slunci.

Živá bohyně Kumárí
Kumárí je mladá dívka, kterou Nepálci uctívají jako vtělení bohyně světla Durgy. Je ochránkyní káthmandského údolí. V roli živé bohyně se střídají dívky v raném věku, které splňují všechny předepsané podmínky. Jejich oči a postava musí mít určitý tvar a hlas patřičný tón. Bez breku musí vydržet tanec mužů ve strašidelných maskách. Když splní všechny zkoušky a testy a prokáže, že je vtělením Durgy, nesmí se dotknout nohama země a nesmí s nikým mluvit. Vláda dívky káthmándskému údolí končí, když dostane první menstruaci. Pak se může vrátit ke své rodině a zastoupí ji jiná Kumárí. Palác živoucí bohyně můžete vidět v Káthmandú.

Patan - Město krásy

Třetici bývalých královských měst doplňuje Patan. Leží, co by kamenem dohodil od Káthmandú a v káthmándském údolí je nejstarším městem. Původně se jmenovalo Lalitpur – Město krásy. Patanskou chloubou je Palácové náměstí zvané Durbar square – památka zapsaná ne seznamu UNESCO. Severně odtud leží jeden z nejkrásnějších chrámů v Nepálu, buddhistický svatostánek Zlatý chrám. Patan se také pyšní jedinou nepálskou zoologickou zahradou.

Nenechte si ujít:
Nagarkot Nedaleko Bhaktapuru se tyčí kopec Nagarkot, odkud se za pěkného počasí naskýtá neopakovatelný pohled na panorama Himaláje i s Mount Everestem. Pokud budete chtít nahlédnout do všedního života Nepálců, vydejte se z vrcholku Nagarkotu k jeho úpatí pěšky. Na pozadí majestátních hor můžete obdivovat přírodu i vesnice dosud nedotčené turistickým ruchem.
Most přátelstvíZeměpisná poloha Nepálu často láká k navštívení Tibetu, což lze vykonat letadlem nebo cestou přes Most přátelství, který protíná hranice Nepálu s Čínou od roku 1985. Nejbližší nepálské město je Kodari, nejbližší čínské Zhangmuzhen. Pokud chcete poznat všechny krásy a zajímavosti těchto tajemných zemí, doporučujeme využít služeb specializované cestovní kanceláře.
PokharaPokhara je město v střední části Nepálu, které se proslavilo spíše svou pohádkovou polohou, než starobylými chrámy, jako třeba Káthmandú. Pokud tedy budete chtít místo spěchu v rušných městech poznat také klidnou nepálskou přírodu, vydejte se na sever od Káthmandú, kde Pokhara leží.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Dominikánské republice, anketě Lonely PlanetMaledivách, Kubě, Réunionu nebo New Yorku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Nepálu a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Nepál:

Dvoutýdenní poznávací zájezd vás provede všemi zajímavými kouty Nepálu a Tibetu. Poznáte jejich bohatou kulturu i majestátní pohoří Himaláj.

Na třináctidenní cestě po Číně poznáte její nejvýznamnější památky. Projdete se po Velké čínské zdi nebo navštívíte proslulé hrobky dynastie Ming.

Na výletě po vnitrozemské Jižní Asii vás okouzlí jeden z posledních tibetských rájů Šangri-la nebo v Darjeelingu ochutnáte čaj světové kvality.

Anketa

Co byste při cestě do Nepálu chtěli vidět?
Město Káthmandú
26,1 %
Stúpu Svajambhunáth
7,3 %
Město Bhaktapur
3,6 %
Chrám Nyatapola
2,4 %
Město Patan
1,8 %
Most přátelství
10,9 %
Město Pokhara
3 %
Výhled z kopce Nagarkot
44,9 %
Celkem hlasovalo 165 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Nepálu

Oficiální název státu je Federativní demokratická republika Nepál, která vznikla 28. května 2008. Státním jazykem je nepálština. Nepál patří mezi chudé země a cestovní ruch je pro něj jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmů.

Nejrozšířenějším náboženstvím je hinduismus, následuje ho buddhismus. Měnou je nepálská rupie, která má hodnotu přibližně čtvrtiny české koruny.

Do Káthmandú se z Prahy obvykle létá s přestupem na letišti ve Frankfurtu.

Související články

Cayo Guillermo - kokosový ráj pro romantiky

Ostrovy a ostrůvky obklopující největší ostrov velkých Antil Kubu lákají turisty především na téměř nedotčenou panenskou tropickou přírodu. Patří mezi ně...

Výběr článků

Načítám