Hlavní obsah

Black Hills je šlágrem amerického středozápadu

ESO travel, Radek Adamec

V prvním ze dvou článků o Black Hills se podíváme do rezervace Badlands - Siuxi nazývanou “Zlá země“. Dozvíte se o historii Black Hills a také to, jak skončili místní Indiáni. V druhém článku (vyjde v sekci Exotika již příští týden) uvedeme zajímavé skutečnosti o sousoší amerických prezidentů v Mount Rushmore a zjistíte, že divoký západ v žádném případě nezanikl.

Článek

Cestu středozápadem začneme rovnou na dálnici. Nese označení č. 90 a cesta po ní dokáže otrávit i sebeotrlejšího šoféra. Za podstatnější zábavu lze ale považovat sledování ustavičně unikajícího horizontu, případně očekávání vzácné zatáčky. Tu a tam se v prérii zvedne oblak prachu, patrně vinou větrných vírů než lidské činnosti.

Právě tady – doslova uprostřed ničeho jménem Wall – zakoupil v roce 1931 Ted Hustead dragstór. Farmáři z okolí jej měli za pitomce, jiní za sebevraha. Nebýt manželky, pošla by rodina hlady a žízní. To ona začala vítat zákazníky vodou plnou ledu. Zdarma! Prudké dakotské sluníčko se pak samo staralo o přísun vyprahlých zákazníků. Pohádka? Nikoli.

Západ slunce nad Black Hills.

FOTO: ESO travel

Free Ice Water a Cactus Cafe

Obchodní impérium Teda Husteada vzkvétá a reklamní trik – Free Ice Water plus šálek kávy za pět centů funguje dodnes. Zasloužil by kapiolu minimálně v učebnicích dakotského marketingu, vždyť v létě se tady staví i 15 tisíc zákazníků za den.

To v nálevně Cactus Cafe na hlavní třídě Wallu si běží čas po svém. Sem míří po setmění otřískané fordky a v nich praví dakotští kovbojové hrubých mravů, ale otevřených srdcí. Se sklenkou whisky pak prohánějí koule po biliarových stolech a sem tam si vjedou do vlasů u partičky karet.

Někdy se tady zastaví i podivnější chlapíci. V přítmí opuštěných boxů spřádají tiše plány a brzy ráno vyrážejí s narychlo nabitými základy paleontologie do nedaleké rezervace Badlands na lov vzácných fosílií.

Indiánům vstup povolen

FOTO: Amerika.cz

Vzácné nálezy, zajímavé zisky

Siuxové téhle krajině strhující krásy, kde vyžehlená prérie náhle padá o desítky metrů níže, říkali Zlá země, nebo také „srdce všeho, co je“. Kdysi v dávnověku zde bývalo mělké moře. Později, když ustoupilo, rozřezaly potoky měkké dno v pestrobarevné útvary nepřeberných tvarů.

Pro vědce jsou sedimenty plné zkamenělin oknem k tajemství života v minulosti, pro lovce zdrojem tučných zisků. Před zraky ochránců parku coby turisté mapují vzácné fosílie a kapesními satelitními systémy GPS určují jejich přesné souřadnice. O mnoho týdnů později je pod rouškou noci vyzvednou překupníci a výhodně zpeněží.

Konec indiánů

 V nepřehledných zákoutích národního parku a jeho okolí se vzájemně protínají hranice předvídatelné civilizace a autentické reality amerického středozápadu. Kupříkladu osada Scenic rozhodně nepraská pod náporem autobusů s Japonci všeobecně považovanými za turistické kobylky.

Po svém tu přežívá hrstka rančerů, kteří zde kšeftují s koňmi a indiánskými artefakty, jež výhodně skupují v rezervaci. Místní lokál zdobí lebky mrtvých zvířat a cedule na štítě hlásá: „Indiánům vstup povolen“. Pochází sice z roku 1906, být ale Siúxem, vyložil bych si tento akt tolerance i dnes po svém…

Ostatně pohoří Black Hills, které se jako mohutný ostrov zvedá z úplné roviny jen pár kilometrů od Badlands, je se Siúxi spjato poutem nejtěsnějším. Tihle obratní jezdci a lstiví válečníci kontrolovali v 18. století větší část Velkých plání – území veliké asi jako Francie a Německo dohromady.

Badlands

FOTO: Amerika.cz

Historie Black Hills

Pletichy Washingtonu je brzy připravily o vše – s výjimkou Black Hills. Když vojenská expedice G. A. Custera objevila v Black Hills v roce 1870 zlato, osud Siúxů se zpečetil i zde. Nedokázali odolat nájezdu desítek tisíc zlatokopů vydatně podporovaných pravidelnou armádou.

Skvělý stratég a náčelník oglalských Siúxů Bláznivý kůň sice ve slavné bitvě u Little Bighorn v Montaně v létě 1876 zdecimoval Custerovu kavalerii, pád posledního z velkých indiánských národů však odvrátit nemohl.

S „věčně“ nespokojenými Siúxemi definitivně skoncovala armáda v roce 1890 u Wounded Knee jižně od Badlands. Vojáci zde zmasakrovali tři sta mužů, žen a dětí – nutno říci, že krvavou řež indiáni sami zčásti vyprovokovali.

Pamětní cedule incidentu je dnes prostřílena kulkami a doplněna textem: „Nic Indiánům nedávejte, prodávají drogy“ – patrně jde o výron nespokojenosti nad vysokými subvencemi, které do indiánských rezervací plynou každým rokem ze státního rozpočtu. Dílčí náhrady za ztracená území se Siúxové dočkali v roce 1980, kdy jim Nejvyšší soud přiznal kompenzaci ve výši 105 milionů dolarů.

Čtěte dále

V pokračování seriálu se podíváme na Mount Rushmore (obrovské sousoší amerických prezidentů) a dozvíte se podrobnosti o současném divokém západě. Článek vyjde v sekci Exotika již příští týden.

>> zpět na hlavní stránku rubriky Exotika

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Ameriky

Los Angeles, San Francisco, Grand Canyon, Rocky Mountain, Chicago. To je výčet několika míst, která během 23 denní cesty po USA navštívíte.

Před sto lety byla Florida místem džunglí a močálů. Nyní je místem pláží, spoře oděných dívek, barů, exotického Key Westu a zábavného Orlanda.

Unikátní program, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země.

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Čínská strava: exotika i pestrost

Čínská kuchyně je zajímavá tím, že dokáže chutně zpracovat nejrůznější, občas i velmi neobvyklé suroviny. Avšak riziko průjmu je ve většině tamních podniků...

Výběr článků

Načítám