Hlavní obsah

Smršť barev na Kubě: Poznejte plameňáky a palmy na fotkách památek UNESCO

Na jednom konci Havana s kavárnami v zapadlých uličkách, kde sedával Ernest Hemingway a zapisoval si nápady na nové romány, opodál údolí Viñales, jež vypadá, jako by vypadlo z nějakého fantasy filmu, a na opačném konci ostrova zase úchvatná pobřežní pevnost Castillo de San Pedro de la Roca z konce 17. století. Kuba je hodně rozmanitá. Ví to i UNESCO, a tak devět míst z celého ostrova patří do celosvětového souboru památek kulturního a přírodního dědictví.

Foto: bigstock.com

Nejkrásnějším koutem přírody na Kubě je podle mnohých cestovatelů údolí Viñales.

Článek

Ukážeme vám na snímcích všech devět míst na Kubě, které UNESCO umístilo na seznamy chráněných památek. Jde o přírodní i kulturní zajímavosti. O některých z nich jste možná nikdy neslyšeli. Takže se připravte – prohlídky nejkrásnějších míst ostrova doutníků, rumu a automobilových veteránů začíná!

1. Historické centrum Havany

Co z Havany vyzdvihnout? Snad slavné stavby jako El Capitolio, kavárny, které navštěvoval Ernest Hemingway a další slavní spisovatelé, a staré americké automobily, jež dodnes jezdí po ulicích města? Unesco si nejvíce cení starobylé části La Habana Vieja, kde vedle zmíněného Capitolia najdeme hlavní havanskou katedrálu, Muzeum revoluce či slavnou restauraci La Bodeguita del Medio, jeden z prvních podniků, kde se podávalo mojito.

Foto: bigstock.com

Majestátní El Capitolio je symbolem Havany i celé Kuby.

Foto: bigstock.com

Plaza de la Catedral je díky katedrále a okolním stavbám jedno z nejkrásnějších náměstí v hlavním městě.

2. Údolí Viñales

Z jedinečného údolí o rozloze 135 132 km2 to není daleko do Havany, ale kdo se prochází po zdejších zelených kopcích, ten ani nemá moc chuť vracet se do města.

Foto: bigstock.com

V oblasti Viñales se pěstuje tabák.

3. Pevnost San Pedro de la Roca

Vysoké hradby na obranu proti korzárům, zvedací mosty, podzemní žaláře, San Pedro de la Roca je rozsáhlé opevnění na pobřeží poblíž města Santiago de Cuba.

Foto: bigstock.com

Pevnost najdeme asi 10 km jihozápadně od Santiago de Cuba.

Přečtěte si také o plážích na Varaderu:

4. Humboldtův park

Po pruském objeviteli a přírodovědci Alexanderu von Humboldtovi pojmenovali kubánci nádherný kus přírody na samém východě Kuby.

Foto: bigstock.com

Humboldtův národní park má rozlohu 711 km2 – pro srovnání – Krkonošský národní park má 550 km2.

5. Desembarco del Granma

Další z parků na východě Kuby je Desembrarco del Granma. Najdeme ho na mysu Cabo Cruz.

Foto: bigstock.com

V parku Desembarco del Granma se mimo jiné setkáte i s několika endemickými živočišnými i rostlinnými druhy.

6. Město Trinidad

Na jižním pobřeží střední Kuby mají Kubánci opravdový skvost – město Trinidad plné architonicky cenných staveb, galerií a spousty upomínek na francouzské kolonisty.

Foto: bigstock.com

Typická architektura Trinidadu.

Foto: bigstock.com

Takhle v Trinidadu vyhrávají pouliční muzikanti.

7. Archeologická naleziště okolo kávových plantáží jihovýchodní Kuby

V 19. století se tato oblast stala místem produkce nejlepší kávy na ostrově a v širokém okolí. V této archeologicky cenné lokalitě se podíváte do historie.

Foto: bigstock.com

Okolo Santiaga jsou nejen kávové, ale i banánové a jiné plantáže. Zkrátka zeleň všude, kam se podíváte.

8. Historické centrum Cienfuegos

Perla střední Kuby s malebnými uličkami.

Foto: bigstock.com

I v Cienfuegos se setkáte se starými Fordy a dalšími americkými veterány.

9. Historické centrum Camagüey

Camagüey je hlavní město stejnojmenné provincie a třetí největší město na celé Kubě. Mají tu univerzitu a stavby připomínající uplynulá staletí, kdy se město bránilo atakům pirátů.

Foto: bigstock.com

Camagüey je především historicky cenná lokalita, ale v okolí uvidíte hnízdit i takovéto krásné plameňáky.

Přečtěte si o poloostrově Varadero a dalších unikátních místech:

Inzertní sdělení: Vydejte sena Kubu!

Cestovní kancelář ESO travel vybírá z nabídky a zájezdů za exotikou:

Přírodní krásy Viňales, rušná Havana s vyhlášenými restauracemi, západy slunce nad plážemi Varadera nebo okouzlující Trinidad - co si na Kubě vybrat? Klidně všechno! Vyberte si z poznávacích zájezdů na tento jedinečný ostrov:

Užijte si karibské slunce a vyhlášené pláže na Varaderu. Ve třicátých letech si toto místo oblíbila americká smetánka a dnes se Varadero vrací mezi oblíbená luxusní letoviska. Objevte právě tam krásy Kuby a rytmy salsy znějící v ulicích! Možno prodloužit o pobyt v Havaně.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejkrásnějších místech Tibetu, dále o nejlépe hodnocených restauracích na světě nebo o nejslavnějších kaňonech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás dovolená na Kubě?
Ano, a už jsem tam byl/a.
30,3 %
Ano, ale ještě jsem tam nebyl/a.
61,8 %
Ne, neláká.
7,9 %
Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Praktické informace - Kuba

Infromace pocházejí ze stránek Ministerstva zahraničních věcí.

Víza: 19. ledna 2000 přestala platit bezvízová dohoda mezi ČR a Kubou a od tohoto data potřebují čeští turisté k cestě na Kubu víza. Pokud se jedná o turistický pobyt.

Požadavky na vstup/výstup do/ze země: Platí přísný zákaz dovozu potravin a zbraní. Platí zákaz dovozu videa, přehrávače DVD, satelitních antén, bezdrátových domácích telefonů, satelitních přístrojů. Není problém si dovést obyčejný mobilní telefon.

Měna: Dvojí ekonomika – kubánské národní peso (CUP), tzv. „měna pro chudé“. Slouží k nákupu přídělových potravin (např. ovoce a zelenina, chléb) nebo v MHD. Kubánské konvertibilní peso (CUC) je obdobou dolaru a platí se jím naprostá většina služeb poskytovaných turistům. Místním pak otvírá cestu k tuzexovému zboží.

Zdravotnictví: Cizinci jsou ošetřováni v kvalitní nemocnici ”Clinica Central Cira García”. Ošetření není poskytováno bezplatně, za konzultaci praktického lékaře se platí 25,- USD. Ve větších turistických střediscích jsou obdobné nemocnice pro cizince. Samozřejmě je vhodné uzavřít na cestu zdravotní pojištění

Jazyk: Anglicky se domluvíte jen stěží, vhodné jsou alespoň základy španělštiny

Mobily a internet: Pokrytí telefonním signálem je na celém ostrově, mobily fungují prostřednictvím roamingu bez problémů. Internet je dostupný ve větších městech v internetových kavárnách či hotelech za relativně vysoké ceny. Rychlost a kvalita ale nejsou světové.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám