Hlavní obsah

Jezdili sem diktátoři i mafie. Dnes je kubánské Varadero nejslavnějším letoviskem Karibiku

Tři ze čtyř turistů, kteří dorazí na Kubu, míří do Varadera. Největší letovisko Kuby a dost možná i celého Karibiku láká na více než dvacet kilometrů pláží, perfektní zázemí a služby. Na druhou stranu jsou ale i tací, kteří ho označují za turistické ghetto. Tohle označení nicméně nic neubírá na kráse zdejším plážím a moři, které je omývá.

Článek

Každý rok sem dorazí asi milión turistů ze všech koutů světa. Varadero se tak hlavně v zimních měsících proměňuje v hučící úl, který nikdy neutichá. Do Havany je to odsud zhruba 140 kilometrů, a tak když chce člověk nasát autentickou atmosféru Kuby, může vyrazit právě tam.

Oblast Kubánské riviéry, jak se této oblasti také někdy říká, toho může nabídnout opravdu hodně. Hotely zde mají zastoupení od těch dvouhvězdičkových pro méně náročné klienty až po ty nejluxusnější pětihvězdičkové, kde vám splní (téměř) každé vaše přání. Hotelových komplexů určených pro turisty je tu bezmála padesát a stále vznikají další. Rozhodně se ale nemusíte bát přelidněných pláží. Ty zde totiž dosahují délky více než dvaceti kilometrů, a tak je zde dost místa a soukromí pro každého.

Chcete si užít spíše romantiku? Vydejte se na Cayo Guillermo – kokosový ráj pro romantiky 

Než zde vznikl první hotel…
První zmínky o osadě Varadero se datují k roku 1555. Tehdy zde vznikl španělský přístav. O několik let později byly na poloostrově Hicanos nalezeny zásoby soli, z kterých celá oblast profitovala až do poloviny 20. století. Ve 20. letech 20. století se navíc Varadero stalo oblíbenou destinací pro letní dovolenou mnoha známých osobností. Své letní sídlo tu měl Al Capone i diktátor Babtista. Ke stavbě prvního hotelu už tak zbýval jen krůček…

Blízkost Havany přímo vybízí k její návštěvě. Autem, popřípadě autobusem jste tam z Varadera za necelé dvě hodinky. Jestli se vám ale nikam cestovat nechce, můžete vzít zavděk místními atrakcemi. Školy potápění naleznete téměř na každém rohu. Ti méně odvážní se mohou vydat na průzkum mořských hlubin na lodi s proskleným dnem.

Pokud ovládáte golf, tak vás potěší osmnáctijamkové golfové hřiště Varadero golf club, jehož vznik je spojený už s rokem 1927. Rodiny s menšími dětmi často vyráží do místního delfinária. Navíc jsou zdejší pláže známé nejen svou čistotou, ale i pozvolným a bezpečným vstupem do moře – i to může hrát významnou roli, pokud vyrážíte na dovolenou s celou rodinou.

Kubánské koktejly
Bílý rum, máta a limetkový džus – základní ingredience pro výrobu snad nejznámějšího kubánského koktejlu, mojita. Jeho počátky se datují až do 16. století, kdy se o první „mix“ alkoholu, ovoce a bylin postarali angličtí korzáři. Ti svému nápoji říkali „El Draque“, na počest Francise Drakea. Tyto první pokusy se jen nepatrně lišily od toho, co popíjíme na baru dnes.

Škarohlídi označují Varadero za „turistické ghetto“. Na poloostrově sice žije více než 7000 Kubánců, povětšinou to ale jsou zaměstnanci zdejších hotelů. Běžní domorodci nemají do letoviska přístup. Pokud ale chcete nasát „tu pravou“ kubánskou atmosféru, nic vám nebrání vyměnit po týdnu lehátko na varaderské pláži za poznávací okruh po zajímavostech pevninské Kuby.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kubu:

Vydejte se do nejslavnějšího letoviska na Kubě a užijte si luxusní dovolenou, která voní po doutnících a rumu! Zima na Kubě je luxusní – přijeďte na zdejší nádherné pláže!

Vydejte se na poznávací zájezd na Kubu! Uvidíte koloniální architekturu významných kubánských měst. Zpestřením bude celodenní plavba katamaránem na ostrůvek Cayo Macho de Afuera.

Panenský ostrov, kde si užijete klid a relax na nádherných plážích. Prachový písek, nádherná modř moře a zázemí menších romantických hotýlků. Pojeďte do ráje!

Čtěte dále:

Přečtěte si i článek o nejslavnějším mrakodrapu světa, o plážích v Dominikáně nebo o nejlepších místech pro rozlučku se svobodou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy na Kubě na dovolené?
Ano, jednou.
38,5 %
Ano, vícekrát.
10,9 %
Ne, ale je to v plánu.
40,9 %
Ne, Kuba mě neláká.
9,7 %
Celkem hlasovalo 247 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám