Hlavní obsah

Unikátní růžové jezero Hillier: Proč má zářivě růžovou barvu a kde leží

Z letadla vypadá jako mísa plná jahodového pudinku. Nenechte se ale mýlit, tahle přírodní anomálie není výsledkem lidské činnosti, ale ukazuje sílu a vlastně i tajemnost přírody. Vody australského jezera Hillier jsou růžové přirozeně. Vědci ale zatím nepřišli na to, jestli za růžovou barvu může řasa, nebo slanomilná bakterie.

Foto: Flickr.com

Šest set metrů dlouhé a celé růžové, to je jezero Hillier na ostrůvku u břehů johozápadní Austrálie.

Článek

Kdo o něm neví a poprvé ho zahlédne z letadla, obvykle si jen nevěřícně promne oči. Růžová vodní plocha v okolní zeleni září a vypadá, nu, minimálně nepatřičně. Jezero objevil na počátku 19. století mořeplavec a kartograf Matthew Flinders. Nutno podotknout, že jezero Hillier není jediné růžové jezero na planetě, ale patří k těm nejkrásnějším.

Za růžovou možná může superřasa

Z jakého důvodu vlastně jezero vypadá jako z jiné planety? Vědci to vlastně s určitostí doposud nevědí. Od padesátých let 20. století vedla pomyslný žebříček možných vysvětlení teorie o řase s názvem Dunaliella salina. Pod mikroskopem sice zjistíme, že má většinou zelenou barvu, ovšem do vody vypouští červené barvivo.

Foto: raedon (Pixabay.com)

Tady ve vodách u Melbourne je voda namodralá a nebe růžová. U jezera Hillier to můžeme vidět opačně.

Kdyby byla růžová barva skutečně výsledkem smíchání načervenalého barviva s vodou, leckdo by se v jezeře Hillier asi rád vykoupal. Tuhle řasu totiž vědci považují za výživově dosti hodnotnou a dala by se označit za „superpotravinu“. Její červený výměšek má antioxidační účinky.

Kde jezero přesně leží?
Tuhle fascinující vodní plochu najdeme na ostrově Middle Island v souostroví Recherche. Patří Austrálii a od jejího jihozápadního okraje je vzdáleno asi 9 km. Nejbližší velkou atrakcí země je tajemná skála Ayers Rock (asi 1200 km). O původu specifického zabarvení kapaliny nemají výzkumníci doposud jasno.

Jenomže při testech se zjistilo, že voda přenesená z jezera do jiných podmínek bez řasy zůstává stále růžová. Jak je to možné? Možná za to může jakási slanomilná bakterie, ovšem ani to se zatím nepotvrdilo.

Jediné, co můžeme tvrdit jistě, je to, že se v něm jen těžko někdo může utopit. Ne že by růžová voda měla nějaké zázračné účinky, to jen hloubka jezera nedosahuje žádných velkých hodnot. Projít se jezerem po svých tak nepředstavuje žádný velký problém. Dá se v něm i lehnout a mít přitom hlavu nad hladinou.

Na další exotická místa!

Jen růžová to může být…

Podívejme se teď trochu po dalších místech planety, abychom zjistili, jak moc se tento jev vymyká zvyklostem. Růžová je módní, proto tuhle barvu nemá jen prapodivné jezero na západě zeleného kontinentu, ale také Retba neboli Lac Rose – jezero na poloostrově vybíhajícím do moře ze západoafrického Senegalu. Tady mají vědci za to, že za neobvyklé zabarvení může Dunaliella salina.

Podobnou barvu má také kanadské jezero Dusty Rose. U něj za všechno může hornina, po níž stéká voda z vrcholu hory nad vodní plochou. Růžová skála prosvítá i zespod jezera, protože tvoří jeho podklad.

Foto: Doc Searls (Wikimedia Commons)

Jedno z několika růžových jezer na této planetě. Tohle najdeme v Severní Americe.

Diamanty a delfíni, které turisté opomíjejí

Proč se o růžovém jezeře tak málo ví? Možná proto, že Austrálie je plná podobně nevídaných přírodních úkazů. Cestovní kanceláře proto většinou turisty vozí po těch nejznámějších atrakcích. Patří mezi ně magická, stovky miliónů let stará a 3,6 km dlouhá skála Uluru, známá také jako Ayers Rock, největší korálový systém na světě – Velký bariérový útes – nebo olympijské velkoměsto Sydney s oblíbenou pláží Bondi, plnou volejbalistů.

Foto: flickr.com/photos/10529709@N08

Když se nad Uluru stahují mraky, nevypadá to vůbec špatně.

Západ Austrálie zůstává pořád z hlediska masové turistiky tak trochu skryt hlavnímu proudu. V posledních letech sem ale lidé začínají cestovat stále častěji.

Objevují tak jedinečná místa jako velkolepé vodopády a rokle národního parku Karinji, hlavní město regionu Perth či jeden z největších diamantových dolů světa v oblasti Kimberley. K tomu všemu se mohou projet na velbloudech u Roebuck Bay nebo pozorovat delfíny a velryby v Shark Bay.

Inzertní sdělení: Vybíráme z exkluzivních poznávacích zájezdů do Austrálie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se k protinožcům a prozkoumejte jedno z nejslavnějších měst světa! Během deseti dní zavítáte ke slavné Opeře, projdete se po mostě Harbour Bridge, navštívíte čtvrť Rocks’, ale užijete si i slunění na světoznámých plážích Bondy a Manly.

Výběr hotelu je na vás. My se postaráme o zbytek včetně fakultativních výletů.

Tři týdny v Austrálii? Proč ne! Připravili jsme pro vás atraktivní program a našli to nejlepší možné ubytování.

Přistanete v Darwinu a pak dorazíte přes Cairns, Alice Springs nebo monolit Uluru až do Sydney. Poznáte tedy úplně všechny krásy Austrálie!

Čtěte dále:

Přečtěte si o chrámu na skále, o ledovci v pralese nebo o nové superlodi. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Na kterém kontinentu byste nejraději trávili dovolenou?
v Austrálii
46,3 %
v Evropě
19,3 %
v Americe
14,1 %
v Africe
5,6 %
v Asii
8,5 %
v Arktidě nebo v Antarktidě
6,2 %
Celkem hlasovalo 674 čtenářů.

Co možná nevíte o Austrálii

Počet obyvatel, hlavní město, to se o Austrálii dočteme leckde. Pojďme se raději ponořit do fakt, s nimiž se zase až tak často nesetkáme:

Přes 90 % země pokrývá vegetace. Australští ekologové vrní blahem.

Více než 80 % Australanů žije ve vzdálenosti do 100 km od mořského pobřeží.

Ženy tu mohly volit už od roku 1902. Dříve měly příslušnice něžného pohlaví toto právo jen v komunálních volbách ve Velké Británii.

V restauracích se běžně servíruje klokaní maso, které je s 1 – 2 % obsahu tuku z dietologického hlediska velmi dobré.

Australané přesto patří k nejobéznějším národům planety.

Austrálii patří druhé místo na světě ve statistikách lidského rozvoje (HDI). Tento žebříček ukazuje komplexně, jak je prostředí státu přívětivé pro život běžného občana.

Vedle toho je Austrálie také šestá největší země co do rozlohy, ovšem až jedenapadesátá co do počtu obyvatel. Může za to především řídce obydlený západ.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám