Léčivý efekt termálních lázní v Hévízu je známý po celé Evropě. Není náhodou, že v tomto nevelkém městě stráví návštěvníci ročně okolo miliónu nocí. Voda ve venkovní části jezera má i v lednu něco okolo 25 stupňů Celsia a v létě se často vyšplhá i nad 33 stupňů Celsia. Místní tvrdí, že se voda v celém jezeře díky přirozenému odtoku zcela obmění přibližně každé dva dny.

Ať už jste v Hévízu na jaře, v létě, na podzim či v zimě, ve venkovních lázních se můžete vykoupat po celý rok.

Ať už jste v Hévízu na jaře, v létě, na podzim či v zimě, ve venkovních lázních se můžete vykoupat po celý rok.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Dva týdny - přesně taková je doporučená doba lázeňské péče v populárním maďarském středisku. Jezdí sem za léčbou přitom zejména lidé, kteří potřebují pomoci s pohybovým ústrojím. Tradiční lázeňskou péči s koupací kúrou doplňují bahenní zábaly, známá zátěžová koupel a samozřejmě i masáže.

Římsko-katolický kostelík ze 13. století je jednou z nejznámějších staveb oblasti.

Římsko-katolický kostelík ze 13. století je jednou z nejznámějších staveb oblasti.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Městečko ležící nedaleko západního okraje jezera Balaton však nabízí více než jen léčivé koupele a lázeňské procedury. Mnoho lidí sem jezdí i za dobrým vínem a poctivými maďarskými pokrmy. Do Hévízu jezdí naprostá většina Čechů autem, což také umožňuje přivézt si zpět do republiky mnoho místních specialit a lokálních produktů. Na co byste neměli určitě zapomenout?

Maďaři jsou králové zavařování.

Maďaři jsou králové zavařování.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Kupte si místní léčivé bahno. K dostání je v menších kyblících ve známých městských lázních nacházejících se uprostřed jezera. Několikrát do týdne se konají zdejší trhy. Vyjma upomínkových předmětů si můžete koupit i mnoho místních laskomin. Pokud neholdujete nejrůznější zavařované zelenině, přivezte si místní meruňkovou, šípkovou a zejména vinnou zavařeninu. Ta je obzvlášť skvělá na steaky.

Čabajky, salámy, bůček a slanina. Zdravé jídlo abyste pohledali...

Čabajky, salámy, bůček a slanina. Zdravé jídlo abyste pohledali...

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Hlavním obsahem nákupních tašek na trzích však bývají nejčastěji místní čabajky, klobásy a salámy. Chuťově jsou povětšinou velmi výrazné a navíc, když trochu lépe pohledáte, některé z nich pocházejí ze speciálního druhu srstnatých prasat mangalica.

Není lepšího způsobu, jak si připomenout dovolenou v Maďarsku než si zaříznout kousek mangalicové klobásky, potřít ji zavařeninou z červeného vína a vše spláchnout zdejším vínem. A když se u toho ještě napatláte místním bahnem, bude zážitek vskutku komplexní...