Hlavní obsah

Kanada od března zavádí elektronickou registraci, týká se i českých turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko sice již nemá s Kanadou vízovou povinnost, od 15. března ale budou turisté muset mít před cestou vyřízenou elektronickou registraci eTA. Nová vstupní podmínka se týká všech cestovatelů ze zemí bez vízové povinnosti, kteří do Kanady zamíří letecky.

Foto: Reuters

Pobřeží v kanadském Vancouveru.

Článek

Elektronický formulář eTA je o trochu složitější než formulář pro registraci ESTA při cestách do USA. "On-line formulář obsahuje například požadavek na uvedení čísel všech předchozích udělených víz do Kanady, což je prakticky nemožné. Cestující, pokud mají nový cestovní pas nebo navštívili Kanadu před více lety, nemají k dispozici čísla předchozích víz," uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Zavedení povinnosti elektronické registrace podle Petříčkové nepředstavuje žádnou zásadní překážku, s dřívějším procesem žádosti o víza jej nelze srovnávat.

eTA se bude vázat k zaregistrovanému pasu a registrace bude platit po dobu pěti let nebo po dobu platnosti cestovního pasu. Tato elektronická registrace se bude týkat pouze cestujících, kteří se do Kanady budou dopravovat letecky. K vyřízení nové povinnosti budou turisté potřebovat platný cestovní pas, e-mailovou adresu a platební kartu, přes kterou částku zaplatí.

Zájem Čechů o Kanadu roste

Praha bude mít od konce května 2016 novou přímou linku s Torontem. Nové spojení s frekvencí letů třikrát týdně bude zajišťovat Air Canada rouge. Nyní z Prahy do Kanady v letní sezoně přímo létá společnost Air Transat. Jde o linky do Montrealu a Toronta.

Letecké spojení mezi Prahou a Kanadou, včetně letů s přestupem, loni využilo téměř 41 000 pasažérů, meziročně o čtvrtinu víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám