Hlavní obsah

Mekka zimních sportů necílí jen na lyžaře a je z Česka na dostřel

Novinky, Jakub Kynčl, Innsbruck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský Innsbruck nyní láká především milovníky zimních sportů, a jak by také ne, když má nadohled devět lyžařských středisek s téměř 300 kilometry tratí. Jenže v tomto středisku je toho daleko více, co vás může zabavit i na několik dní. Vyrazit sem tak mohou i nelyžaři a ti, kteří chtějí trávit čas nejen na svazích, mají opravdu širokou škálu vyžití. Z Prahy to je sem slabých 550 kilometrů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mnoho lidí má Innsbruck za malé město. To se však v posledních 20 letech značně změnilo.

Článek

Závrať a obdiv v jednom – Bergisel

Skokanský můstek Bergisel, nově postavený v letech 2001 až 2002, navržený hvězdnou designérkou Zahou Hadid, je moderní dominantou města a rozhodně stojí za navštívení. Na vršek skokanského můstku se dostanete pomocí lanovky, která vás vyveze kolem míst, kde skokani Světového poháru létají vzduchem, a velký výškový rozdíl směrem na vrchol můstku posléze překonáte výtahem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tento výhled mají skokané předtím, než se spustí dolů z můstku Bergisel.

Na vrcholku můstku, kousek od míst, kde se skokani spouštějí dolů, je restaurace, ze které můžete i pozorovat tréninky skokanů. Na závody je už od tohoto roku uzavřená a slouží jako zázemí pro skokany. Právě odtud si můžete velmi dobře všimnout, že výhled z tohoto můstku pro skokany není zrovna optimistický. Výhledu skokanů za dopadištěm totiž dominuje velký hřbitov, který nelze přehlédnout. Při pohledu doleva pak skokani mohou spatřit nemocnici. Jak s notnou dávkou černého humoru říkají místní: „Mohou si vybrat kam...”

Zlatá střecha – symbol Innsbrucku

Goldenes Dachl, tedy zlatou střechu, rozhodně nenajdete v každém městě, i proto je to jeden z nejcharakterističtějších symbolů města Innsbruck. Za zřízením střechy stojí císař Maximilián I. a nutno říci, že tento okázalý symbol, který má připomínat jeho sňatek s Biankou Marií Milánskou, na turisty zabírá i po půl tisíciletí. Dokončena byla v roce 1500. Přibližně 2700 pozlacených měděných plátů září ve slunečný den pořádně daleko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zlatá střecha září do dáli. Stačí, aby se rozsvítilo slunce.

Hofkirche – kostel, který vás uchvátí

Nejste zrovna nadšenci kostelů, a když někam jedete, tak navštívíte obvykle pouze jeden – ze zvědavosti? Pokud budete podobně vybírat i v Innsbrucku, snažte se, ať je tím jedním kostelem právě kostel Hofkirche. Nalézá se v samotném centru města a pracovali na něm největší umělci 16. století.

Postavit jej nechal panovník Ferdinand I., aby tak uctil památku svého otce Maxmiliána I. Habsburského. Renesanční prvky se zde mísí s pozdně gotickým stylem a hrobka samotného Maxmiliána je uměleckým kouskem, nad kterým se zastavuje dech i těm, kteří mají k umění daleko. Hrobka je vyřezaná do těch nejmenších detailů a jistě stojí za spatření.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrobka Maxmiliána I. v kostelu Hofkirche.

Muzeum a výroba zvonů Grassmayr

Jen těžko můžete říci, že jste navštívili Innsbruck, pokud jste vynechali návštěvu muzea zvonů Grassmayr. Vězte, že tato zvonařská dílna má obrovskou tradici a jde o nejstarší rodinnou firmu v celém Rakousku.

Čtrnácté generaci už nemalou mírou pomáhá v práci generace patnáctá a vznikají zde nejen akusticky dokonalé zvony pro kostely po celé Evropě, ale i jiné unikátní kovové předměty, od kterých se očekává, že budou zvukově dokonalé – například gongy. Můžete zde nahlédnout doopravdy takříkajíc až do kuchyně, a když budete mít trochu štěstí, tak i uvidíte, jak se takový zvon modeluje či odlévá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výroba zvonů je zajímavější, než by se mohla zdát.

Unikátní McDonald's

Skutečně vám doporučujeme navštívit notoricky nejznámější a nejobyčejnější fast food podnik, který si snad lze jen představit? Ale ano. Nemusíte si ale vůbec nic dávat a po vstupu do něj (nachází se v samotném centru, jen malý kousek od zlaté střechy) se dáte po schodech na pravé straně nahoru. A nestačíte se divit.

Tato restaurace se totiž nachází v krásné barokní budově a první patro spíše působí, jako byste se ocitli v historii. Nechybí ani velké množství dobových rekvizit. Rozhodně se nezapomeňte podívat vzhůru. Strop je totiž autentický a podle všeho jde možná o nejstarší dochovaný autentický strop ve městě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

I takto může vypadat interiér restaurace McDonald's.

Zámek Ambras skrývá mnohá překvapení

Pokud nebudete chtít během svého pobytu v Innsbrucku zůstat jen čistě ve městě a budete chtít vyjet někam do okolí, jistě je zajímavou alternativou návštěva renesančního zámku Ambras, který leží v kopcích několik minut autem jihovýchodně od Innsbrucku.

Zámek ze 16. století je mezi turisty ještě více populární v létě, když si zde mohou prohlížet úchvatné zahrady zámeckého parku a sledovat umělý vodopád, ale i interiéry mají co nabídnout. Z mnoha zajímavostí jmenujme dvě – obří renesanční Španělský sál a také dost možná nejstarší zámeckou vanu na světě (celá zpráva).

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Španělský sál na zámku Ambras

Vzhůru na bobovou dráhu

Skutečnou adrenalinovou injekci dostanete na olympijské bobové dráze v Iglsu. Za 30 eur lze „ulehnout“ do bobu s místními profesionály a okusit na vlastní kůži odstředivou sílu v zatáčkách na 12kilometrovém sešupu v rychlosti přes 100 km/h. Nemusíte si kupodivu zapínat ani bezpečnostní pásy, do ledového koryta člověka zatlačuje přetížení 4G. A dobrá zpráva je i to, že dráha je v provozu celoročně.

Foto: Novinky

Jízda v bobu je pro mnohé nejsilnějším zážitkem cesty.

Svahy kolem dokola

Nejrychleji, za pouhých patnáct minut, vyjedete na Seegrube s pomocí lanovky Nordkettenbahn. Z vrcholku Gruabn vedou kolmé sjezdovky, oblíbené hlavně mezi snowboardisty, to proto, že přecházejí ve volný terén. Vidíte odtamtud na celé údolí, a navíc po většinu dní se tam opírá slunce. Pokud potřebujete svou cestu naplánovat detailně a vaše plány se odvíjejí od aktuálního stavu sněhu v některém z okolních lyžařských středisek, můžete si jej kdykoliv zkontrolovat zde.

Foto: Novinky

V okolí Innsbrucku nebudete vědět, kam vyrazit na lyže dříve.

Vyhlášený Tyrolský lyžařský svaz, pod který spadá na 300 lyžařských škol ve střediscích v této spolkové zemi, však má svoje ústředí 25 kilometrů od Innsbrucku. V resortu Axamer Lizum, který nabízí sice „jen“ 40 kilometrů tratí, přesto se právě tam (v letech 1964 a 1976) konaly soutěže zimních olympijských her. Na vrchol Hoadl, až do výšky 2340 metrů, člověka vyveze vláček, který uhání vzhůru tak kolmo, až se tají dech. Okolní sjezdovky se odtamtud roztahují na všechny strany ve velkorysém stylu francouzských tří údolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám